Νίκος Παππάς: Ο ζωγράφος που αποτυπώνει τις παιδικές αναμνήσεις σε T-Shirt και τοίχους
Ο Νίκος Παππάς ζωγραφίζοντας το παγκόσμιο Σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, την Αγιά Σοφιά.
ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Παππάς: Ο ζωγράφος που αποτυπώνει τις παιδικές αναμνήσεις σε T-Shirt και τοίχους

Από τον εφιάλτη της ανεργίας δίνει ζωή με τρόπο πολύχρωμο και έντονο - Ένα Success story ενός νέου ανθρώπου που αναζήτησε την «Ιθάκη» του και την βρήκε μέσα του.

Ο Νίκος Παππάς είναι ένας καλλιτέχνης με μεγάλη δυναμισμό και βαθιά πίστη σε αυτό που κάνει. Πριν λίγα χρόνια ήταν έτοιμος να απλώσει τα φτερά του και να διεκδικήσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής, όμως τα μνημόνια ισοπέδωσαν και τις δικές του προσδοκίες. Δεν λύγισε όμως και αναζήτησε μέσα του την δική του Ιθάκη.

Την βρήκε στις παιδικές του εικόνες και αναμνήσεις και άρχισε να χρησιμοποιεί το ταλέντο του στη ζωγραφική. Το αποτέλεσμα; Να μας γεμίσει εικόνες με ήρωες παιδικούς και αναμνήσεις.

Ποιος δεν θυμάται τον Κιτ, το αυτοκίνητο του «ιππότη της ασφάλτου», τα Χελωνονιτζάκια, του Θάντερκατς, τον Τζουμαρού, τον Καμπαμαρού, το Ντράγκονμπολ ή ακόμη και τον Πίκατσου;

Αυτούς και άλλους πολλούς ήρωες ο Νίκος Παππάς αποτυπώνει σε μπλούζες και όχι μόνο.

Πριν λίγους μήνες ήταν ανάμεσα στους καλλιτέχνες που φιλοτέχνησαν τα ΚΑΦΑΟ του Παλαιού Φαλήρου. Ανάμεσα σε αυτά που φιλοτέχνησε ήταν η Αγιά Σοφιά και ο Κιτ.

Πολλοί είναι οι καταστηματάρχες της Νέας Σμύρνης (και όχι μόνο) για να ζωγραφίσει τις προθήκες του, ενώ κάνει και εκπληκτικές τοιχογραφίες.

«Από μικρό παιδί ζωγράφιζα, ωστόσο για πολλά χρόνια δεν ήταν η κύρια επαγγελματική μου ασχολία. Μέσα στην κρίση έμεινα άνεργος και ασχολήθηκα πιο εντατικά με την τέχνη μου και την αγάπη μου την μεγάλη την ζωγραφική. Τα έργα άρεσαν και να σήμερα έχω φτάσει να ζω από την ζωγραφική», λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr

Παιδικοί ήρωες

Σε ερώτηση του Newsbomb.gr γιατί δημιουργεί πολλές εικόνες από ήρωες που πρωταγωνιστούσαν κατά την παιδική μας περίοδο απαντά με αφοπλιστικό τρόπο, πως η ηρεμία της ψυχής περνά μέσα από τις δυνατές εικόνες που είχαμε ως παιδιά.
Συγκεκριμένα λέει, «Ζούμε σε εποχές δύσκολες που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει. Ο κόσμος αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Δες τι συμβαίνει με την τεχνολογία που συνεχώς αναβαθμίζεται. Οι οικογένειες ζουν σε ρυθμούς μη ανθρώπινους. Την ίδια ώρα οι λογαριασμοί και οι υποχρεώσεις βάζουν φωτιά σε τσέπες. Και φυσικά το φάντασμα της ανεργίας που η δική μας γενιά το βίωσε έντονα μπορεί να χτυπήσει ξανά την πόρτα ανά πάσα στιγμή. Σε όλο αυτό το αχαρτογράφητο παρόν και μέλλον που είναι χαοτικό επιβάλλεται να βρεθούν ισορροπίες. Ψυχικές ισορροπίες. Όταν εγώ ζωγραφίζω τον πίκατσου ή τον καμπαμαρού ο κόσμος που βλέπει αυτές τις εικόνες «ταξιδεύει» στα χρόνια της αθωότητας του. Εκεί που «μεταμορφωνόμασταν» σε σερίφη του διαστήματος και προσπαθούσαμε να σώσουμε τον κόσμο. Τι ωραία που ήταν τότε. Αυτές τις εικονικές μνήμες μοιράζομαι με τον κόσμο. Αυτές μεταδίδουμε. Μια χαμένη παιδική αθωότητα που μοιάζει να αποτελεί ένα καταφύγιο στους καιρούς που ζούμε».

Τα χρώματα

Ο Νίκος Παππάς τονίζει πως τα χρώματα προσδίδουν αισιοδοξία και ελπίδα στη ζωή μας όπου και να είναι αυτά αποτυπωμένα. Ειδικότερα εξηγεί, «Θεωρώ πως ο κάθε καλλιτέχνης, αποτυπώνοντας ένα έργο, φανερώνει τον ψυχικό του κόσμο. Προδίδει τα συναισθήματα του, καθώς και στοιχεία της προσωπικότητας του. Επομένως κάθε είδους δημιουργία, ακόμη κι αν απεικονίζεται σε ένα t-shirt, είναι προϊόν συναισθημάτων. Και αυτό είναι ένα έργο τέχνης, στην κυριολεκτική ή μεταφορική του έννοια».

Αγιά Σοφιά

Ένα από τα ΚΑΦΑΟ στο δήμο του Παλαιού Φαλήρου ήταν η εικόνα της Αγιάς Σοφιάς που έχει φιλοτεχνήσει ο Νίκος Παππάς.

«Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά. Η Αγιά Σοφιά είναι ελληνική και είναι ένα ζωντανό κύτταρο του ελληνικού Πολιτισμού που φωτίζει όλον τον κόσμο. Ο συμβολισμός της είναι ισχυρός και αυτό φαίνεται από τις σπασμωδικές ανά διαστήματα κινήσεις των Τούρκων σε βάρος της. Οι νέες γενιές πρέπει να μαθαίνουν και οι παλιότεροι να θυμούνται. Θεωρώ πως δεν είναι απλά μια εικόνα σε ένα ΚΑΦΑΟ, αλλά μια εικόνα που αποπνέει Ελλάδα».

Ο κόσμος αλλάζει μέσα από την αγάπη

Ο Νίκος Παππάς είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Έψαξε και βρήκε μέσα του, αυτό που τον έκανε ευτυχισμένο και «επένδυσε» σε αυτό. Θεωρεί μάλιστα πως ο κόσμος αλλάζει μόνο με την αγάπη και κάνοντας πράγματα που αγαπά… Ειδικότερα λέει,
«Ζωγραφίζω με πάθος και ένταση. Ο κόσμος αλλάζει μέσα από την αγάπη. Αν όλοι ψάχναμε το πιο όμορφο κομμάτι του εαυτού μας και δίναμε έμφαση σε αυτό τότε ίσως να ήταν σήμερα όλα διαφορετικά».

Δείτε κι αυτά από το Weekend Edition

Μια βόλτα στη Βαρβάκειο αγορά και μια συζήτηση με τον πιο «παλιό» κρεοπώλη

Tetris: Το κυρίαρχο παιχνίδι με το ελληνικό όνομα που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Πέντε βραβευμένες παραλίες της Ελλάδας που αξίζει να επισκεφτούμε αυτόν τον Ιούνιο

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ