ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Κορύφωση του έκτου κύματος με αύξηση θανάτων - Τα συμπτώματα της long covid

Κορονοϊός: Κορύφωση του έκτου κύματος με αύξηση θανάτων - Τα συμπτώματα της long covid
Ο κορονοϊός θα τελειώσει κάποια στιγμή, αλλά οι ασθενείς που θα έχουν ανάγκη παρακολούθησης
INTIME

Κορονοϊός: Η διατήρηση του αριθμού των θανάτων προβληματίζει περισσότερο την κοινότητα των επιστημόνων - Eπιτακτική ανάγκη η Πολιτεία να στραφεί στη δημιουργία long covid ιατρείων - Θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι, λένε οι ειδικοί

Την επιτακτική ανάγκη η Πολιτεία να στραφεί στη δημιουργία long covid ιατρείων επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Fm, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Ο κορονοϊός θα τελειώσει κάποια στιγμή, αλλά οι ασθενείς που θα έχουν ανάγκη παρακολούθησης θα είναι πολλοί και θα μείνουν, λέει χαρακτηριστικά, για να τονίσει στη συνέχεια ότι χρειάζεται απαραίτητος εξοπλισμός και ομάδα πολλών ειδικοτήτων, προκειμένου να φτιαχτούν δομές σε κάθε τριτοβάθμιο νοσοκομείο, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργήσουν για αρκετούς μήνες, μπορεί και χρόνια μετά το τέλος της πανδημίας.

Στην κλινική του καθηγητή διεξάγεται μελέτη για το long covid που διαπιστώνει δεδομένα τα οποία συνάδουν με άλλα διεθνή και δημοσιεύθηκε το Μάιο στο «Journal of Personalized Medicine». Έχουμε νοσηλεύσει μέχρι τώρα 2.000 ασθενείς λέει ο κ. Γουργουλιάνης που είναι και ο συντονιστής της μελέτης. «Ωστόσο η μελέτη μας αφορά 145 ασθενείς που περάσανε βαριά τη νόσο, την περίοδο προ εμβολίων. Βγαίνοντας από το νοσοκομείο οι άνθρωποι αυτοί και για αρκετό καιρό, περίπου επτά στους δέκα ανέφεραν ότι είχαν υπερβολική κόπωση και μυϊκούς πόνους, περίπου 1 στους 5 δήλωσε απώλεια γεύσης ή όσφρησης και τα συμπτώματα ήταν πιο έντονα στις γυναίκες. Περίπου 1 στους 10 μετά από νοσηλεία έχει σοβαρή επιβάρυνση στην ψυχική του υγεία. Η κόπωση είναι ένα σύμπτωμα που συνεχίζεται ακόμη και ένα χρόνο μετά».

Ο ρόλος των εμβολίων

Στο ερώτημα αν το long covid διαφέρει από εμβολιασμένους σε μη εμβολιασμένους ο κ. Γουργουλιάνης απαντά ότι ακόμη δεν υπάρχουν ασφαλή δεδομένα. Οι επιστήμονες, εξηγεί, απλά γνωρίζουν ότι μετά τον εμβολιασμό οι άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία εκδήλωσαν ηπιότερη νόσο και επομένως «περιμένουμε να έχουμε λιγότερο σοβαρό long covid στους ασθενείς που εμβολιάστηκαν και νόσησαν». Σχετικά με κάποιες επιστημονικές διαπιστώσεις ότι ακόμη και ασυμπτωματικοί μπορεί να εκδηλώσουν βαριά συμπτώματα long covid, ο καθηγητής αναφέρει ότι στατιστικά όσοι παρουσιάζουν τα τυπικά συμπτώματα, είναι αυτοί που έχουν μπει στο νοσοκομείο, έχουν νοσηλευτεί αρκετές μέρες, και έχουν μπει σε ΜΕΘ. «Ωστόσο υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν μακροπρόθεσμες βλάβες σε άτομα που το έχουν περάσει ελαφρά, αλλά είναι μικρότερο το ποσοστό αυτών των ασθενών».

Θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι

Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Γουργουλιάνης εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι, εκτιμώντας ότι αυτό το κύμα θα μιμηθεί τα αντίστοιχα κύματα σε χώρες που πήραν τα μέτρα νωρίτερα, όπως είναι η Πορτογαλία. «Φτάνει στην κορυφή του αυτές τις μέρες και θα αρχίσει να εκτονώνεται σιγά-σιγά. Νομίζω ότι ο Αύγουστος θα είναι πάρα πολύ καλός και βλέπουμε από Σεπτέμβριο- Οκτώβριο που θα γυρίσουμε μέσα σε κλειστούς χώρους πώς θα είναι. Ελπίζω τότε να έχουμε καινούργια προσανατολισμένα εμβόλια στα καινούρια στελέχη».

Προβληματισμός για θανάτους

Δεν επιτρέπει εφησυχασμό η εικόνα της πανδημίας, αντίθετα χτυπά το καμπανάκι της ατομικής ευθύνης, καθώς τα καθημερινά κρούσματα κυμαίνονται σε σταθερά υψηλά επίπεδα, ενώ τις τελευταίες μέρες αυξάνονται και οι νοσηλείες.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 23 θάνατοι και 18.214 νέες μολύνσεις, ενώ 101 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι. Η διατήρηση του αριθμού των θανάτων προβληματίζει περισσότερο την κοινότητα των επιστημόνων. Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε γνωστό ότι έχει αρχίσει και πάλι η πίεση στα νοσοκομεία. «Έχουμε αύξηση των εισαγωγών. Οι θάνατοι διατηρούνται σε ανεπίτρεπτα επίπεδα.

Ο κορονοϊός δεν έχει και τις άριστες συνθήκες. Έγιναν ακραία χαλαρωτικά μέτρα. Οι έλεγχοι στα σημεία ελέγχου της χώρας δεν υπάρχουν. Υπάρχουν πολλά εισαγόμενα κρούσματα στις πύλες εισόδου» τόνισε ο κ. Καπραβέλος. Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για το “πάγωμα” της καθημερινής ενημέρωσης των κρουσμάτων. «Αν δεν έχουμε καθημερινή εικόνα του τι γίνεται, φοβάμαι ότι η χαλάρωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Το αποτέλεσμα είναι να μην είναι ορατό το τέλος αυτό του έκτου κύματος» είπε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις στην ΕΡΤ της καθηγήτριας Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρας Ψαλτοπούλου. «Θα προτιμούσα μια πιο καθημερινή ενημέρωση έστω και αδρή, έστω και κάποια νουμερα. Δεν ξέρω το σκεπτικό της απόφασης» είπε. Προειδοποίησε δε ότι όσο μεγαλύτερο διάστημα υπάρχει από την προηγούμενη λοίμωξη ή τον προηγούμενο εμβολιασμό, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει για επαναλοίμωξη λόγω ανοσιακής διαφυγής.

Επαναλοιμώξεις - συμπτώματα

"Δεν βρισκόμαστε στα τελειώματα της πανδημίας". Ο SARS-CoV-2 συνεχίζει να εξελίσσεται και "δυστυχώς ακόμη, αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το προβλέψουμε και να το ελέγξουμε". Εμφανίζει νέες παραλλαγές που διαφεύγουν από τις ανοσιακές άμυνες με συνέπεια τις επαναλοιμώξεις, οι οποίες μετά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον καταγράφουν αυξητική τάση.

Οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων μειώνουν την πιθανότητα επαναλοίμωξης και αυξάνουν την ανοσιακή προστασία όσον αφορά τον κίνδυνο βαριάς νόσησης από Covid-19. Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Παππάς, παθολόγος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ερευνητικό έργο στον χώρο των λοιμώξεων.

Εξηγεί ότι ο κύριος λόγος της αύξησης των επαναλοιμώξεων είναι ότι τα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον, δηλαδή και το ΒΑ.2 που κυκλοφορούσε τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά και το ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που επικρατούν πλέον και στην Ελλάδα, είναι στελέχη που διαφεύγουν αρκετά της όποιας προηγούμενης ανοσίας.

Επίσης όπως αναφέρει, το στέλεχος Omicron (B.1.1.529) που επικρατούσε στην Ελλάδα τέλη Δεκεμβρίου έως μέσα Φεβρουαρίου δεν άφηνε κάποια προστασία από επόμενα στελέχη, η ανοσία είναι πολύ περιορισμένη, ειδικότερα αν κάποιος είναι και μη εμβολιασμένος. "Δεν ξέρουμε αν ισχύσει το ίδιο και για τα επόμενα στελέχη Όμικρον και είναι πολύ νωρίς να το κρίνουμε", σημειώνει ο κ. Παππάς. Προσθέτει ότι τα επιδημιολογικά μοντέλα και αποτελέσματα μελετών από την Αμερική αναφέρουν ότι, γενικά για τα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον ο εμβολιασμός με αναμνηστικές δόσεις μειώνει τις πιθανότητες επαναλοίμωξης, ωστόσο εξηγεί δεν γνωρίζουμε ακόμη το χρονικό διάστημα ανοσολογικής προστασίας, η οποία μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να φθίνει είτε προέρχεται από τον εμβολιασμό, είτε από νόσηση. "Μέχρι εμείς να κρίνουμε τι γίνεται με το κάθε στέλεχος της Όμικρον έρχεται ένα καινούργιο στέλεχος Όμικρον, οπότε πρέπει να επικαιροποιούμε και την γνώση μας", αναφέρει, τονίζοντας ότι "αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από βαριά νόσηση".

Αθροιστικός μακροπρόθεσμος κίνδυνος με την κάθε επανανόσηση

"Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας ότι τα συμπτώματα θα είναι ήπια μετά από επαναλοίμωξη, αναφέρει ο κ. Παππάς. Εξηγεί ότι αυτό εξαρτάται από το ιικό φορτίο στο οποίο θα εκτεθεί κάποιος, από την ανοσολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός του εκείνη την στιγμή, από τυχαίους παράγοντες, όπως αν η λοίμωξη θα προσβάλλει το αναπνευστικό. "Είναι πολλά που παίζουν ρόλο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι πρόκριμα το πως πέρασες την πρώτη φορά που νόσησες για το πως θα περάσεις την δεύτερη. Εχουμε δει περιπτώσεις που είναι χειρότερες οι επαναλοιμώξεις".

Σύμφωνα με προδημοσιευμένη μελέτη ερευνητών από την Βοστόνη, σημειώνει ο κ. Παππάς, υπάρχει ένας αθροιστικός μακροπρόθεσμος κίνδυνος με την κάθε επανανόσηση. Στους ανθρώπους που έχουν νοσήσει υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές από καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, κ.λ.π. μέσα στο επόμενο εξάμηνο, που είναι σημαντικότερος από ανθρώπους που δεν έχουν νοσήσει. Όταν κάποιος νοσήσει δύο φορές ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται ακόμα περισσότερο, κάτι που δείχνει ότι "η κάθε νόσηση ακόμα κι αν είναι ήπια αφήνει πίσω της "κουσούρια", σημαδεύει τον οργανισμό και αυτό μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους. Οπότε κάθε νόσηση είναι επικίνδυνη και εμπεριέχει και την πιθανότητα του long covid, το οποίο μπορεί να σου αλλάξει την καθημερινότητα".

Όσο ο ιός κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος θα έχει την δυνατότητα να μεταλλάσσεται, αναφέρει ο κ. Παππάς, τονίζοντας ότι η εφαρμογή των μέτρων προστασίας - χρήση μάσκας ειδικά σε εσωτερικούς χώρους, καθαρός αέρας σε κλειστούς χώρους, στοχευμένοι έλεγχοι - και ο ευρύτατος εμβολιασμός θα περιορίσουν την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα. Το βασικό, καταλήγει, είναι τα μέτρα να εφαρμόζονται.

Κορονοϊός: 18.214 νέα κρούσματα, 23 θάνατοι, 101 διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 18.214. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.829.836 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 48.5% άνδρες.

Στην Αττική καταγράφηκαν 9.494 κρούσματα και στην Θεσσαλονίκη 1.741.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.895 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 202.899(5.0% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.448 θάνατοι.

Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 101 (62.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 73 έτη. To 92.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 36 (35.64%) είναι μη εμβολιασμένοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 65 (64.36%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.742 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 365 (ημερήσια μεταβολή +0.83%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 310 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ/ ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις