ΕΛΛΑΔΑ

Τζανάκης στο Newsbomb.gr: 20% πιο μεταδοτικός ο «Κένταυρος» του κορονοϊού – Ο φόβος για την Ελλάδα

Τζανάκης στο Newsbomb.gr: 20% πιο μεταδοτικός ο «Κένταυρος» του κορονοϊού – Ο φόβος για την Ελλάδα
Η νέα αυτή υποπαραλλαγή είναι μια μετάλλαξη της Όμικρον 2, αναφέρει ο Νίκος Τζανάκης.
INTIME

Kορονοϊός: Πώς εξελίσσεται η πανδημία στη χώρα μας - Ο ρόλος των νέων μεταλλάξεων - Τι λέει στο Newsbomb.gr o καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης για το στέλεχος BA.2.75 της «Όμικρον» με την προσωνυμία «Κένταυρος» 

Επιφυλακτικός ως προς την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας από τον Σεπτέμβριο και μετά εμφανίστηκε μιλώντας στο Newsbomb.gr, o καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Αν και σύμφωνα με τον ίδιο, η αποκλιμάκωση του 6ου κύματος αναμένεται από τις 28 Ιουλίου, οι νέες μεταλλάξεις που έρχονται στο προσκήνιο όπως το στέλεχος BA.2.75 της «Όμικρον» με την προσωνυμία «Κένταυρος» δημιουργούν προβληματισμό.

«Η νέα αυτή υποπαραλλαγή είναι μια μετάλλαξη της Όμικρον 2 και αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι είναι περίπου 20% πιο μεταδοτική από από τις προηγούμενες. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι τι ισχύει για το θέμα της νοσηρότητας», ανέφερε στο Newsbomb.gr, ο κ. Τζανάκης.

Και πρόσθεσε: «Λόγω του τουρισμού και η μετάλλαξη αυτή θα έρθει σύντομα και στην Ελλάδα και σίγουρα η Κρήτη θα είναι μια από τις πρώτες - αν όχι η πρώτη - περιοχές που θα την υποδεχθούν. Σας έχω πει και στο παρελθόν ότι ο ιός κρύβει κι άλλες εκπλήξεις. Ίσως τελικά αυτή είναι η έκπληξη που περιμέναμε.».

Ο «Κένταυρος»

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η παραλλαγή BA.2.75 - η οποία έγινε γνωστή με το παρατσούκλι "Centaurus" - εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου. Τα κρούσματα έχουν έκτοτε αυξηθεί κατακόρυφα – και προφανώς ταχύτερα από εκείνα της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής BA.5, η οποία είναι επίσης παρούσα στην Ινδία, και αντικαθιστά γρήγορα την προηγουμένως κυρίαρχη παραλλαγή BA.2 σε πολλές χώρες.

Η BA.2.75 έχει επίσης ανιχνευθεί από τότε σε περίπου 10 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) την χαρακτήρισε ως "παραλλαγή υπό παρακολούθηση" στις 7 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή ασθένεια, αλλά τα στοιχεία είναι πενιχρά ή δεν έχουν ακόμη έχει αξιολογηθεί πλήρως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επίσης στενά τη νέα παραλλαγή, αν και ο επικεφαλής επιστήμονας του, δρ Soumya Swaminathan, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.

Εκτός από την προφανή ταχεία ανάπτυξή της και την ευρεία γεωγραφική εξάπλωσή της, οι ιολόγοι έχουν εκφράζουν ανησυχίες από τον τεράστιο αριθμό των επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει η BA.2.75 σε σχέση με την BA.2, από την οποία είναι πιθανό να έχει προέλθει.

Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον BA.5, την Όμικρον BA.5.2.1, στη Σανγκάη

Σε σχέση με τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον BA.5, την Όμικρον BA.5.2.1, που εντοπίστηκε στην συνοικία Πουντόνγκ Σανγκάη, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν ένα κρούσμα κορονοϊού που την Όμικρον BA.5.2.1, σηματοδοτώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κίνα για να διαχειριστεί τις νέες παραλλαγές του κορονοϊού καθώς εφαρμόζει την πολιτική της των "μηδενικών κρουσμάτων".

Το κρούσμα συνδέεται με ένα κρούσμα του εξωτερικού, είπε ο Ζάο Νταντάν, ο υποδιευθυντής της υγειονομικής επιτροπής της πόλης.

Η Σανγκάη στην ανατολική Κίνα βγήκε από λοκντάουν, το οποίο διήρκεσε περίπου δύο μήνες, στις αρχές Ιουνίου αλλά συνέχισε να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς βάζοντας σε καραντίνα κτίρια και συγκροτήματα κατοικιών καθώς εμφανίζονταν νέες πιθανές αλυσίδες μετάδοσης.

Σχετικές ειδήσεις