ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο δάσος της Δαδιάς: Μάχη πυροσβεστών, Στρατού και υλοτόμων στο ενεργό μέτωπο

Φωτιά στο δάσος της Δαδιάς: Μάχη πυροσβεστών, Στρατού και υλοτόμων στο ενεργό μέτωπο
Από κοινού επιχειρούν στη Δαδιά Πυροσβεστική και Ένοπλες Δυνάμεις
Intime News

Φωτιά: Το δάσος της Δαδιάς έχει παραδοθεί στις φλόγες και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του Στρατού αλλά και υλοτόμοι και εθελοντές δίνουν τιτάνια μάχη για να σώσουν τον «πνεύμονα» του Έβρου.

Θετικές ειδήσεις καταφθάνουν από τον Έβρο κι από την πυρκαγιά που καίει για τρίτη ημέρα στο δάσος της Δαδιάς. Το ανατολικό μέτωπο έχει ελεγχθεί ενώ βόρεια, βορειοδυτικά και δυτικά υπάρχουν μικρές διάσπαρτες εστίες στις οποίες ωστόσο έχει γίνει αρκετή δουλειά από τις δυνάμεις που επιχειρούν.

Εκεί που δίνεται η μεγάλη «μάχη», είναι νοτιοδυτικά όπου υπάρχει το ενεργό μέτωπο που ανησυχεί περισσότερο από όλα τα άλλα. Εκεί, γίνεται η κύρια προσπάθεια των επίγειων και των εναέριων δυνάμεων αυτή την ώρα. Οι καιρικές συνθήκες αυτή τη φορά είναι σύμμαχος, αφού δεν υπάρχει ισχυρός αέρας και η εξάπλωση είναι αργή, συνεπώς είναι περισσότερες και οι πιθανότητες κατάσβεσης.

Στη «μάχη» και υλοτόμοι

Πέρα από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής αλλά και τα στελέχη του Στρατού που επιχειρούν στη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς, οι Δασικοί Συνεταιρισμοί της περιοχής συνδράμουν με 32 υλοτόμους. Οι τελευταίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη, διαπλατύνοντας ένα μονοπάτι από την περιοχή Ταΐστρες προς τον δρόμο Δαδιάς – Λευκίμης.

Οι υλοτόμοι κόβουν δέντρα και πίσω τους ακολουθούν μηχανήματα που απομακρύνουν τα κομμένα. Παράλληλα, θα προχωρήσουν σε διαπλάτυνση και της περιμετρικής οδού έξω από το χωριό Δαδιά για κάθε ενδεχόμενο. Άλλοι 10 υλοτόμοι δούλεψαν για αυτόν τον σκοπό σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, ως τις 5:00 τα ξημερώματα.

Όλες οι δυνάμεις που επιχειρούν καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αποκοπεί η δυναμική της πυρκαγιάς, ώστε να διασωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά της Μεσογείου.

Εναέρια μέσα με το πρώτο φως της ημέρας

Με το πρώτο φως άρχισαν ρίψεις νερού τα τοπικά εναέρια (2 PZL, 2 Tractores, 1 Mi8 και 2 ελικόπτερα Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού). Θα ακολουθήσουν 3 Erickson με 20' διάφορα, 2 CL415 και ένα ΑΒ214.

Τα εναέρια θα συμπληρωθούν με ένα Erickson και ένα ΑΒ214 με ΕΜΟΔΕ από Ελευσίνα. Σε κάθε κύμα θα πετάει και ένα ελικόπτερο ΒΚ117 συντονιστικό.

Η δύσκολη μάχη της Παρασκευής

Εκατοντάδες πυροσβέστες έδωσαν άνιση μάχη με το τεράστιο πύρινο μέτωπο για δεύτερο 24ωρο, με τις εκτιμήσεις ωστόσο να παραμένουν χθες απαισιόδοξες για οριοθέτηση, μιας και καίγεται παρθένο δάσος.

Το βράδυ της Παρασκευής, (22/7), οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δημιούργησαν εγκαταστάσεις στα τρία σημεία που έφυγε η πυρκαγιά, εξωτερικά της περιμέτρου (βόρεια, βορειοδυτικά και δυτικά). Είχαν αναπτυχθεί πεζοπόρα και Ειδικές Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και κατάφεραν να πιάσουν το βορεινό κομμάτι. Άπαντες δούλεψαν μέχρι το πρωί με στόχο να επανέλθουν στην αρχική περίμετρο.

Δείτε την πυρκαγιά μέσα από ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού:

Στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στον Έβρο βρίσκονται από την πρώτη στιγμή και οι Ένοπλες Δυνάμεις με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, παρέχοντας πολύτιμη και αποτελεσματική βοήθεια στην Πολιτεία. Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στο σπουδαίο έργο που επιτελούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και την κοινωνική προσφορά των τριών Κλάδων. Η στρατιωτική ηγεσία και το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς δηλώνουν «παρών» σε κάθε περίσταση, αναλαμβάνοντας την εκτέλεση αποστολών σε κάθε πύρινο μέτωπο.

Είναι οι «ήρωες με τα χακί» όπως τους χαρακτήρισε μία κάτοικος στο Σουφλί, βλέποντας τους στρατιώτες να δίνουν μάχη με τις φλόγες και στελέχη πάνω σε γκρέιντερ να προσπαθούν να ανοίξουν δρόμους στο απροσπέλαστο δάσος της Δαδιάς.

Αλλά και από αέρος, τα ελικόπτερα Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού, φέροντας τους γνωστούς κάδους, επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο με απόλυτη ακρίβεια.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Ορισμένοι κριτές του πληκτρολογίου, αφήνουν αιχμές για την αγορά οπλικών συστημάτων που κοστίζουν εκατομμύρια. Μια ματιά όμως στο πεδίο της μάχης των πυρκαγιών, όπου τα πεζοπόρα τμήματα προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια μέρα και νύχτα, τα σκαπτικά μηχανήματα του Στρατού ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες μέρα και νύχτα, θα πειστούν για το πολύπλευρο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

«Τα γενικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πυρκαγιάς σχετίζονται με μεγάλο όγκο καύσιμης ύλης, αποτελούμενη από μαύρη πεύκη και τραχεία πεύκη και άλλα φυλλοβόλα είδη. Ταυτόχρονα, επιχειρούμε σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από απότομες εναλλαγές του ανέμου, υπάρχει δυσκολία στην προσέγγιση λόγω της έντονης τοπογραφίας και του φτωχού οδικού δικτύου δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, ευνοούν την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς», εξήγησε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής σχετικά με την έκταση που πήρε το πύρινο μέτωπο στον Έβρο.

Δείτε πώς οι πιλότοι του ελικοπτέρου Σινούκ επιχειρούν να πάρουν νερό:

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και το Σάββατο

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία οι θερμές αέριες μάζες από τη δυτική Ευρώπη και τις ακτές της βόρειας Αφρικής που κινούνται προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

«Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι κυρίως η δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα, καθώς και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα», τόνισε ο κ. Αρτοποιός και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για το Σάββατο 23 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Περιφέρεια Αττικής και την Εύβοια».

Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για το Σάββατο

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για το δάσος της Δαδιάς

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή “Δαδιά” της Π.Ε. Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR605) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.