ΕΛΛΑΔΑ

Ελεύθερος χωρίς όρους ο Γ. Καπελέρης

Ελεύθερος χωρίς όρους ο Γ. Καπελέρης

Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε ο πρώην γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών και άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης, μετά την απολογία του σε ειδικό ανακριτή.

Η κατηγορία για την οποία κλήθηκε και έδωσε εξηγήσεις ο κ. Καπελέρης είναι αυτή της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και αφορά στην υπόθεση των ανείσπρακτων προστίμων από λαθρεμπόριο καυσίμων. Τα πρόστιμα αυτά που ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ είχαν βεβαιωθεί σε επιχειρήσεις και εταιρείες το 2010 και το 2011.

Απολογούμενος ο κ. Καπελέρης αρνήθηκε την κατηγορία που αντιμετωπίζει και επανέλαβε ότι δεν «χάρισε» κανένα πρόστιμο, πως επρόκειτο για εκπρόθεσμες ενημερώσεις του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ και ότι σε καμία περίπτωση δεν αφορούσαν λαθρεμπόριο καυσίμων.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, οι εκπρόθεσμες αυτές εγγραφές οφείλονταν στην προβληματική διαδικασία του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, ενώ σε περίπτωση που επιβάλλονταν τα πρόστιμα αυτά θα απειλούνταν με λουκέτο πολλά πρατήρια υγρών καυσίμων. Για το λόγο αυτό, όπως είπε αναμενόταν νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του όλου ζητήματος η οποία όμως είχε καθυστερήσει.

Υπενθυμίζεται ότι, το πράσινο φως για την άσκηση ποινική δίωξης σε βάρος του κ. Καπελέρη είχε δώσει ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, τον περασμένο Ιανουάριο. Η σχετική έρευνα είχε διαταχθεί με αφορμή τις καταγγελίες του πρώην γενικού γραμματέα πληροφοριακών συστημάτων Διομήδη Σπινέλλη περί ύπαρξης «παραμηχανισμού» στον υπουργείο Οικονομικών.