ΕΛΛΑΔΑ

Απόδραση στη φύση: Tips διακόσμησης που μεταμορφώνουν ένα διαμέρισμα σε εξοχική κατοικία

Απόδραση στη φύση: Tips διακόσμησης που μεταμορφώνουν ένα διαμέρισμα σε εξοχική κατοικία

Υπάρχουν μέρες που η καθημερινότητα μοιάζει με έναν «μαραθώνιο» με τον χρόνο. 

Από τη στιγμή που θα περάσουμε την πόρτα του σπιτιού μας, φεύγοντας για το γραφείο, δεν βλέπουμε την ώρα να επιστρέψουμε πίσω σε αυτό. Διότι το απαιτητικό οκτάωρο σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις εντός και εκτός της απασχόλησής μας, είναι υπεραρκετά για να μας κάνουν να αποζητούμε την άνεση και την ξεκούραση που μας προσφέρει ο προσωπικός μας χώρος.

Οι ρυθμοί του σύγχρονου τρόπου ζωής, ειδικότερα για εμάς που διαμένουμε σε μεγάλα αστικά κέντρα, επιβάλλουν να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον ευεξίας στο σπίτι μας, το οποίο θα μας επιτρέπει να «δραπετεύουμε» από την καθημερινότητα, να μεταφερόμαστε νοητά σε ειδυλλιακά μέρη, να αποφορτιζόμαστε από το στρες και την ένταση που συγκεντρώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και για να πετύχουμε κάτι τέτοιο, ενώ κατοικούμε στην «καρδιά» της πόλης, χρειάζεται απλώς να αντλήσουμε έμπνευση και ιδέες από τις αστείρευτες ομορφιές της ελληνικής υπαίθρου.

Τι και αν μένουμε στην Κυψέλη, το Χαλάνδρι ή τον Νέο Κόσμο; Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές που αντλήσαμε από το νέο, ενημερωμένο χρωματολόγιο Trends Magazine 2023 της Vitex, ώστε να φέρουμε τον «αέρα» της υπαίθρου στο διαμέρισμά μας.

Μία χρωματική παλέτα πράσινων, κίτρινων και λουλουδένιων αποχρώσεων

Αν θέλουμε να μεταμορφώσουμε τη μόνιμη κατοικία μας σε μία αυθεντική εξοχική κατοικία, η οποία θα μας προσφέρει αναζωογονητικά διαλείμματα από την ένταση της καθημερινότητας, χρειάζεται να «ντύσουμε» τον χώρο μας με τις ανάλογες αποχρώσεις. Ευτυχώς, η παλέτα της φύσης είναι ανεξάντλητη και μας προσφέρει αναρίθμητους χρωματικούς συνδυασμούς, για να αναδείξουμε κάθε γωνιά του σπιτιού μας. Ωστόσο, τα «ζωντανά» πράσινα του κήπου, το ζεστό κίτρινο του καλαμποκιού, καθώς και οι απαλές, γλυκές αποχρώσεις των λουλουδιών, είναι τα στοιχεία «κλειδιά» που μπορούν να μας οδηγήσουν στα κατάλληλα χρώματα. Tο 0759-Perennial Garden, το 0906-Cat’s Eye Marble, το 0146-Truffles, το 1273-Wildflower Prairie και το 0107-Prosperity της Vitex, το οποίο είναι το Χρώμα της Χρονιάς για το 2023, είναι οι τόνοι που ξεκουράζουν το μάτι, οι ελαφριές πινελιές που θα μεταφέρουν τη φύση στο σπίτι μας και θα φέρουν στην επιφάνεια τη ρομαντική μας πλευρά.

Παραδοσιακά λουλουδάτα μοτίβα και vintage εμπνευσμένα διακοσμητικά

Το σπίτι της γιαγιάς και του παππού στο χωριό, η εξοχική κατοικία που συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι όλη την οικογένεια, είναι μέρη από τα οποία έχουμε εικόνες, που μας γεμίζουν νοσταλγία και ξεγνοιασιά. Το λουλουδάτο τραπεζομάντηλο στο τραπέζι της βεράντας, η σκαλιστή φρουτιέρα που είναι γεμάτη καλούδια από το μποστάνι, τα ρετρό σερβίτσια που στολίζουν τον μπουφέ, είναι οι λεπτομέρειες που συνδέονται με μερικές από τις πιο όμορφες αναμνήσεις μας, οι λεπτομέρειες που αξίζει να εντάξουμε και στον δικό μας χώρο, για να ζούμε καθημερινά το όνειρο της εξοχής. Στα παλαιοπωλεία της πόλης μας, καθώς και στο διαδίκτυο, μπορούμε να ανακαλύψουμε οικονομικές επιλογές vintage διακοσμητικών, όπως φωτιστικά, κεντήματα, βάζα, σερβίτσια και γκραβούρες με φλοράλ και παραδοσιακά μοτίβα, δηλαδή τις προσθήκες που θα διαμορφώσουν cozy γωνίες και θα χαρίσουν στο σπίτι μας μία αυθεντική εξοχική ατμόσφαιρα.

Δίνοντας μία «πνοή» ζωής στα παλιά, ξύλινα έπιπλα με το κατάλληλο χρώμα

Το ξύλο είναι ένα υλικό που «πρωταγωνιστεί» σε κάθε εξοχική κατοικία, είτε είναι ορεινή, είτε παραθαλάσσια, για αυτό και δεν πρέπει να λείπει από τη διακόσμηση του σπιτιού μας. Το καλό είναι πως το ξύλο αποτελεί την ιδανική επιφάνεια για βαφή. Οπότε, αν έχουμε στην αποθήκη μας κάποιο παλιό, ξύλινο έπιπλο, το οποίο το «τρώει» η σκόνη και χρειάζεται μερικά περάσματα για να φρεσκαριστεί, πλέον έχουμε τη δυνατότητα να το αναδείξουμε, «ντύνοντάς» το με μία έντονη, ζωηρή απόχρωση που θα κάνει τη διαφορά στη διακόσμηση του χώρου μας. Εναλλακτικά, αν μας το επιτρέπει το budget και η διάθεσή μας, μπορούμε να βάψουμε έναν τοίχο του σπιτιού σε μια απόχρωση όπως το ουδέτερο 0280-Wicker Basket της Vitex, και να τον εμπλουτίσουμε με κορνίζες, πίνακες και ξύλινα διακοσμητικά τοίχου, που θα δημιουργήσουν μία πιο ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα.

Οριοθετώντας αρμονικά τον χώρο με ένα βαθύ πράσινο και ένα παστέλ ροζ

Όσοι επιθυμούμε να πραγματοποιήσουμε μία μεγάλη, αλλά οικονομική αλλαγή στο σπίτι μας, μπορούμε να αναδιαμορφώσουμε σημαντικά τη διαρρύθμιση του χώρου, «παίζοντας» με τα χρώματα και την έντασή τους. Όπως αναφέρεται και στο χρωματολόγιο Trends Magazine 2023 της Vitex, οι σκούρες αποχρώσεις μας επιτρέπουν να οριοθετούμε τους χώρους με «έξυπνο» και δημιουργικό τρόπο, ενώ ανάλογα με τον συνδυασμό των αποχρώσεων που θα επιλέξουμε, μπορούμε να πετύχουμε ένα απόλυτα αρμονικό αποτέλεσμα, που θα μας ηρεμεί και θα μας ξεκουράζει. Για παράδειγμα, ένα βαθύ πράσινο, όπως το 0428-Lucky Day, σε συνδυασμό με το εντυπωσιακό 1128-Minuette της Vitex, δίνουν στο δωμάτιο μία πιο παιχνιδιάρικη, 70s αισθητική, ενώ παρασύρουν τη διάθεσή μας σε ένα νοητό «ταξίδι», μακριά από τον θόρυβο και τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης.

Ερχόμαστε πιο κοντά στη φύση τολμώντας ένα καθαρό πράσινο στην κουζίνα

Στις εξοχικές κατοικίες, η κουζίνα είναι ένας χώρος συνάντησης και δημιουργίας, ένα δωμάτιο από το οποίο αναδύονται αρώματα που μας οδηγούν σε μέρη όπως το Πήλιο, η Μάνη και η Άνδρος. Αν θέλουμε, λοιπόν, να έρθουμε πιο κοντά στη φύση, η κουζίνα είναι το σημείο εκκίνησης για να το καταφέρουμε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία πράσινη απόχρωση στην κουζίνα μας συνιστά ιδανική επιλογή, ενώ αυτήν την εποχή είναι και μία από τις κορυφαίες τάσεις στον χώρο της διακόσμησης. Ένα καθαρό πράσινο σε κίτρινο τόνο, όπως το 0759-Perennial Garden της Vitex, είναι η αισιόδοξη απόχρωση που θα μας «ανεβάζει» τη διάθεση τις ώρες που μαγειρεύουμε και θα εξάπτει τη φαντασία μας. Δεν έχει σημασία αν η κουζίνα μας είναι ευρύχωρη και φωτεινή, αν θα επιλέξουμε το συγκεκριμένο χρώμα ως κύριο χρώμα για την κουζίνα ή θα βάψουμε μόνο τις προσόψεις των επίπλων. Διότι σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία ασφαλή επιλογή που θα δώσει χαρακτήρα σε ένα δωμάτιο, το οποίο συνήθως παραμελούμε.

Αν θέλουμε να απολαμβάνουμε το κέντρο της πόλης, αλλά και τα πλεονεκτήματα μίας εξοχικής κατοικίας, οι παραπάνω συμβουλές θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε έναν προσωπικό χώρο γαλήνης, που θα εντάξει την φύση στον τρόπο ζωής μας. Μέσα από το ανανεωμένο χρωματολόγιο Trends Magazine 2023 της Vitex, μπορούμε να ανακαλύψουμε προτάσεις και αποχρώσεις που θα μας χαρίζουν σύντομες, καθημερινές «αποδράσεις» από τους έντονους ρυθμούς του αστικού τοπίου.