ΕΛΛΑΔΑ

Μειώσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων ετοιμάζουν οι ασφαλιστικές

Μειώσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων ετοιμάζουν οι ασφαλιστικές

Μειώσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων ετοιμάζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, που αναπτύσσουν έντονο ανταγωνισμό σε μια αγορά που συρρικνώνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», τα νέα τιμολόγια των ασφαλιστικών εταιρειών προβλέπουν μειώσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων που ξεκινούν από το 5% και αγγίζουν το 15%.

Η νέα τιμολογιακή πολιτική έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Μάρτιο, παρότι από τον Ιούνιο τίθενται σε ισχύ τα νέα αυξημένα όρια στην αστική ευθύνη του αυτοκινήτου.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, το α' τρίμηνο του 2012, ο στόλος των ασφαλισμένων αυτοκινήτων υποχώρησε κατά 7%, ενώ στα τέλη Μαΐου, τα αυτοκίνητα με ασφαλιστική κάλυψη ήταν μόλις 4,8 εκατομμύρια.

Η μεγάλη μείωση οφείλεται αρχικά στην αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων ΙΧ αλλά και στην κατάθεση πινακίδων από περίπου 400.000 ιδιοκτήτες τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στη συντήρηση των οχημάτων τους.

Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι η μείωση των τιμών των ασφαλίστρων είναι εφικτή, λόγω και της υποχώρησης των αποζημιώσεων το 2011 και τη βελτίωση του δείκτη ζημιών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το 2011, το σύνολο των αποζημιώσεων για υλικές ζημίες και σωματικές βλάβες που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές υποχώρησε κατά 11%, στα 693 εκατ. ευρώ έναντι 783 εκατ. ευρώ το 2010.

Όμως, η μείωση των τιμών των ασφαλίστρων τίθεται εν αμφιβόλω, μετά και την αύξηση των κατώτατων ορίων για την υποχρεωτική ασφάλιση της αστικής ευθύνης, που από την 1η Ιουνίου διαμορφώνεται στο 1 εκατ. ευρώ ανά θύμα για τις σωματικές βλάβες και στο 1 εκατ. ευρώ ανά ατύχημα για την ασφάλιση υλικών ζημιών.