ΕΛΛΑΔΑ

Σούρας για Κιβωτό του Κόσμου: «Θα ακούσουμε δύσκολα πράγματα»

Σούρας για Κιβωτό του Κόσμου: «Θα ακούσουμε δύσκολα πράγματα»
Η Κιβωτός του Κόσμου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο επίκεντρο αστυνομικής έρευνας για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης αγοριών σε δομές της βρίσκεται η «Κιβωτός του Κόσμου» - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας για τις πληροφορίες που είχε εδώ και περίπου ένα μήνα

Σάλος έχει ξεσπάσει από χθες το απόγευμα με την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου μετά τις καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης, κακοποίησης και σεξουαλικής παρενόχλησης σε δομές της οργάνωσης που υποβλήθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη.

Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε ότι «πριν γίνουν γνωστές οι καταγγελίες, εδώ και ένα μήνα περίπου, είχα πληροφορηθεί κάποια πράγματα , για κακοποιητικές συμπεριφορές σε παιδιά, τις οποίες δεν ήθελα να πιστέψω».

Και πρόσθεσε: «όπως καταλαβαίνετε αρχικά δεν ήμουν έτοιμος να μιλήσω και μάλιστα επειδή πρόκειται για παιδιά που γνωρίζετε την ευαισθησία μου στο θέμα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr σε σχέση με το είδος των καταγγελιών ο κ. Σούρας αποκάλυψε ότι «ήταν από άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με παιδιά και εργαζομένους και γνώριζαν πολλά. Είχαν δει πολύ παράξενα πράγματα στις συμπεριφορές κάποιων παιδιών. Θα ακούσουμε δύσκολα πράγματα γι΄αυτή την υπόθεση».

Η καταγγελία -σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά- διαβιβάστηκε από τον «Συνήγορο του Πολίτη» στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και -όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις- διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση, ενώ την υπόθεση έχει αναλάβει η υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής. Παράλληλα, ήδη ελέγχονται αρκετές δομές της Κιβωτού του Κόσμου, δύο στην Αττική και μία στο Βόλο και μία στην Κόνιτσα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η έρευνα αφορά και άλλα θέματα όπως διατροφής και διαχείρισης, αλλά και καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση.

Έχει δώσει κατάθεση ένας 19χρονος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που περιγράφει σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν σε ηλικία 16 ετών, καταγγέλλοντας δύο άνδρες εργαζόμενους.

Μετά τις καταγγελίες, απόσυρση της διάταξης για παραχώρηση χρήσης κτιρίου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου», μετά την προκαταρκτική έρευνα που διατάχθηκε, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Μέχρι τώρα, πάντως, γίνονται έλεγχοι σε έξι δομές της Κιβωτού ενώ η «Κιβωτός», όπως ανέφεραν στο Newsbomb.gr, μέλη της δήλωσε άγνοια για τις καταγγελίες και εμφανίστηκε πρόθυμη για περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.

Καταγγελία για ξυλοδαρμό ανηλίκων τον Αύγουστο

Τον Αύγουστο είχε υπάρξει καταγγελία για ξυλοδαρμό ανηλίκων σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου, για την οποία υπήρξε επίσης εισαγγελική παρέμβαση.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελική παρέμβαση έγινε με αφορμή την καταγγελία πρώην εργαζόμενου στην «Κιβωτό του Κόσμου», ότι στη δομή Διμηνίου στέλεχος της δομής από την Αθήνα χτύπησε τρία φιλοξενούμενα παιδιά.

Ο εισαγγελέας υπηρεσίας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για να διαπιστωθεί εάν ευσταθεί η καταγγελία και τελέστηκε το αδίκημα της σωματικής βλάβης κατά αδύναμων προσώπων σε βαθμό πλημμελήματος.

Η ανακοίνωση από την Κιβωτό του Κόσμου

«Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας», αναφέρει η φιλανθρωπική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Η Κιβωτός του Κόσμου «διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών, ούτε των γεγονότων, ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές».

«Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι κοινωνικές υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων», επισημαίνει η οργάνωση.

Και προσθέτει: «Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Σχετικές ειδήσεις