ΕΛΛΑΔΑ

Σύροι γονείς ξεσπούν για την Κιβωτό: «Αφήστε μας να δούμε τα παιδιά»

Σύριοι γονείς ξεσπούν για Κιβωτό: «Αφήστε μας να δούμε τα παιδιά»
H δομή της Κιβωτού του Κόσμου στον Κολωνό.
Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Επεισόδιο με γονείς από τη Συρία που καταγγέλλουν ότι τους πήραν τα παιδιά σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στην Κιβωτό του Κόσμου του Κολωνού. 

Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης

Επεισόδιο με γονείς από τη Συρία οι οποίοι καταγγέλλουν ότι στην Κιβωτό του Κόσμου τους πήραν τα τέσσερα παιδιά τους το 2021 και τα έχουν μοιράσει σε διάφορες δομές ανά την Ελλάδα σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης.

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης στη δομή του Κολωνού βρέθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Σύρων Ελλάδας, ο οποίος ξέσπασε κατά της Κιβωτού λέγοντας: «Έχετε χάσει τα λογικά σας; Θέλουμε να δούμε τα παιδιά, δεν καταλαβαίνετε; Τα έχετε σαπίσει στο ξύλο, τα εχετε βιάσει και δεν θέλετε να τα δούμε; Πανάθεμα σας! Στις 12:00 θα είμαστε εδώ, να σας κάνουμε το χατήρι», είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Σύρων Ελλάδας σε έντονο ύφος έξω από την πόρτα της Κιβωτού του Κόσμου.

Δείτε το video κανάλι μας στο YouTube και κάντε εγγραφή για συνεχή ενημέρωση.

Σε δηλώσεις που έκανε στις τηλεοπτικές κάμερες ο Πρόεδρος της Ένωσης Σύρων Ελλάδας ανέφερε: «Δυο παιδιά κρατούνται στην Καλαμάτα και δυο στον Κολωνό. Δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση είναι. Εικάζω ότι δεν μας αφήνουν να τα δούμε γιατί κάτι έχει γίνει με αυτά τα παιδιά. Μας λένε να έρθουμε στις 12:00 για να μας πούν πότε είναι το ραντεβού. Κάποια στιγμή θα ξεφύγουμε και εμείς και θα γίνει της κακομοίρας», είπε αρχικά ο Πρόεδρος της Ένωσης Σύρων Ελλάδας.

Και περιέγραψε την ιστορία των παιδιών που φιλοξενούνται στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου. Όπως ανέφερε οι γονείς ζητούσαν εδώ και ημέρες ραντεβού με τα παιδιά, αλλά αυτό δεν κανονιζόταν.

«Ο πατέρας έχει ένα χρόνο να δει τα παιδιά και η μητέρα 3 μήνες, με την αιτιολογία του ραντεβού. Επικρατεί ένα χάος. Ελπίζουμε να μαζευτούμε κάποια στιγμή με τη διοίκηση. Φέρναμε ρούχα και τα παιδιά δεν τα φορούσαν, ήταν με κοντομάνικα το χειμώνα. Φέρναμε τρόφιμα και δεν υπήρχαν πουθενά. Στον πατέρα είπαν ότι θα πάει αύριο θα του δώσουν ραντεβού πότε θα δει τα παιδιά, φοβόμαστε μήπως έχουν βιαστεί τα παιδιά και δεν μας αφήνουν να τα επισκεφτούμε. Αυτό είναι ένα έγκλημα. Όποιος βιάζει παιδιά η τιμωρία είναι μια, στείρωση», ανέφερε.

Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης ο πατέρας των παιδιών που φιλοξενούνται στη δομή πέρασε το κατώφλι της Κιβωτού του Κόσμου προκειμένου να δει τα παιδιά του.

Κιβωτός του Κόσμου: Βάπτιζαν παιδιά που είχαν ήδη χριστιανικά ονόματα

Οι μαρτυρίες και οι αποκαλύψεις για τα όσα συνέβαιναν μέσα στην Κιβωτό του Κόσμου, δεν έχουν τέλος. Καθημερινά εμφανίζονται νέα πρόσωπα «κλειδιά» τα οποία έχουν να πουν τα όσα είχαν ακούσει ή δει.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται παράλληλα με το ξήλωμα του πατέρα Αντώνιου και την ανάληψη καθηκόντων του νέου διοικητικού συμβουλίου, το οποίο έχει θέσει ως στόχο τη συνέχεια λειτουργίας της δομής και την τήρηση όλων των ασφαλιστικών δικλείδων.

Ο Γιώργος Σταμάτης, ο Γεν. Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης μίλησε στο MEGA και έκανε γνωστές νέες αναφορές και εκθέσεις σχετικά με τα θέματα παιδικής προστασίας και καταπάτησης των δικαιωμάτων των παιδιών, επισημαίνοντας ότι πολλές φορές είχαν γίνει συστάσεις όμως φάνηκε ότι δεν μπορούσαν να τα καταφέρουν.

«Απαγορεύεται να διαχωρίζονται τα αδέρφια από δομή σε δομή. Είχαμε κι άλλα θέματα, με βαφτίσεις παιδιών που είχαν ήδη χριστιανικά ονόματα και γι’ αυτό έχει ζητηθεί από την Κιβωτό να εξηγηθεί νομικά. Όλα αυτά εξετάζονται από το νέο ΔΣ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμάτης.

Εκτός από τις παράνομες πρακτικές ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η Κιβωτός να προχωρούσε σε βαπτίσεις ήδη βαπτισμένων παιδιών για να να μπορεί να προχωρήσει σε παράνομες υιοθεσίες. Και αυτό... για τον λόγο ότι από το 2018 και μετά λόγω του νόμου περί υιοθεσιών, ήταν πολύ δύσκολο να δοθούν παιδιά προς υιοθεσία καθώς βρίσκονταν σε μητρώο.

Πώς θα πιστοποιηθεί η κακοποίηση των παιδιών;

Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων τόνισε ότι οι καταγγελίες αυτές περιορίζονται κυρίες στις θωπίες, δηλαδή δεν υπάρχει πλήρης σεξουαλική πράξη, επομένως είναι δύσκολο να πιστοποιηθεί η οποιαδήποτε ενέργεια ιατροδικαστικά.

«Πολλά παιδιά σταματούν το σχολείο. Αυτό είναι, αν θέλετε, μία έμμεση πιστοποίηση τέτοιας μορφής κακοποίησης», είπε, εννοώντας τη ψυχολογική κακοποίηση. «Έχει ενδιαφέρον να κληθούν οι κοινωνικοί επιστήμονες που ήταν υπεύθυνοι για αυτά τα παιδιά. Εάν υπήρχαν, θα πρέπει να κληθούν, γιατί οι άνθρωποι αυτοί ήταν υπεύθυνοι για τα παιδιά και μπορούσαν να δουν την εξέλιξη και τη διαφορά στη συμπεριφορά των παιδιών», σημείωσε ο κ. Λέων.

Σχετικές ειδήσεις

Τσιμτσιλή: Πήγαινα στην Κιβωτό, φοβήθηκα μήπως το πληρώσουν τα παιδιά

Κιβωτός του Κόσμου: Βάπτιζαν παιδιά που είχαν ήδη χριστιανικά ονόματα

Κιβωτός του Κόσμου: «Είχαν βάλει τον αδερφό μου μέσα σε ντουλάπι»