ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Έβαζαν τα παιδιά να καίνε τα ρούχα από τις δωρεές

Κιβωτός του Κόσμου: Έβαζαν τα παιδιά να καίνε τα ρούχα από τις δωρεές
Mega

Κιβωτός του Κόσμου:  Άνθρωποι που ήθελαν να δωρίσουν ρούχα στις δομές της «Κιβωτού» αποκαλύπτουν πως δεν ήταν ευπρόσδεκτα καθώς τα στελέχη τους ζήταγαν μόνο μετρητά.

«Δεν δέχονταν ρούχα. Μόνο μετρητά. Γιατί εμείς στέλναμε και δεν τα δεχόταν. Ήθελε μόνο μετρητά». «Δεν ήθελαν καθόλου ρούχα. Ήταν σα να περίμεναν μόνο χρήματα; Ρούχα δεν θέλανε πάντως». «Θέλανε μόνο μετρητά. Θέλανε μόνο σε χρήματα. Δεν θέλανε κάτι άλλο». «Γύρισε και μας είπε ο παπά – Αντώνης “εγώ δεν θέλω τέτοια. Εγώ θέλω λεφτά”».

Κάθε φορά, η απάντηση ήταν η ίδια. Μετρητά. Οι μαρτυρίες ανθρώπων στο Mega που θέλησαν να δωρίσουν ρούχα στα παιδιά της Κιβωτού, περιγράφουν όλες, την ίδια ιστορία.

«Είχαμε μαζέψει μια βαλίτσα με ωραία ρούχα. Και τα ετοιμάσαμε με πολλή χαρά, πριν τα Χριστούγεννα, να πάμε να τα δώσουμε στην Κιβωτό. Λοιπόν… Κι η απάντηση που πήραμε, πάθαμε σοκ, δηλαδή, απ’ αυτή τη… «δε θέλουμε ρούχα εμείς. Μόνο λεφτά στείλ’ τε». Και στενοχωρηθήκαμε τόσο πολύ…» δηλώνει χαρακτηριστικά άτομο που επιθυμούσε να βοηθήσει.

Έκαιγαν τα ρούχα

Όταν παρ’ όλα αυτά κάποιοι δώριζαν ρούχα, είτε ολοκαίνουρια με τα ταμπελάκια τους, είτε ρούχα που φορούσαν τα παιδιά τους που μεγάλωσαν… η εντολή ήταν σαφής. Όλες οι δωρεές κατέληγαν στην καύση.

Όπως φαίνεται μάλιστα στην φωτογραφία ντοκουμέντο, που εξασφάλιζε το Mega, με αυτό το φορτηγάκι τα παιδιά που φιλοξενούνταν στη Χίο, μετέφεραν τους τόνους από ρούχα που συγκεντρώνονταν στη δομή, για να τα μεταφέρουν σε διπλανό χώρο και να τα κάψουν.

Διαβάστε την απάντηση που έλαβε μια μητέρα που απευθύνθηκε στην Κιβωτό, που είχε ανάγκη να την στηρίξουν και να της δώσουν ρούχα για τα παιδιά της.

«Είμαι τρίτεκνη. Πριν τρία χρόνια βρέθηκα σε μια δύσκολη κατάσταση, κάποια στιγμή είχα ζητήσει ρούχα για τα παιδιά γιατί όντως, τα είχα πολύ ανάγκη και μου είχαν πει ότι «η Κιβωτός δεν δίνει ποτέ ρούχα». Είναι λυπηρό… Αυτό που με πείραξε πιο πολύ είναι που άκουσα το παιδί που είπε ότι καίγανε τα ρούχα. Και λέω «αν είναι δυνατόν». Γιατί όπως ήμουν εγώ, που όντως, τα είχα κάποια στιγμή πολύ ανάγκη, ήταν και πολλές άλλες οικογένειες».

Ζητούσαν μετρητά για τα πάγια

Οι δωρεές ρούχων, ήταν ξεκάθαρα απορριπτέες. Και, όπως φαίνεται, εκτός από τα μετρητά στο χέρι, υπήρχαν και εναλλακτικές συναλλαγές.

«Προσφέρθηκα, πήρα τηλέφωνο, αν χρειάζονται τρόφιμα, ή ρούχα κτλ., να πω τι μπορώ να τους προσφέρω σαν βοήθεια, στο τηλέφωνο μου απάντησε μία υπεύθυνη – ανεύθυνη η οποία ούτε καν ήξερε και μου λέει «δε θέλουμε τέτοια βοήθεια» και μου έδωσε έναν τραπεζικό λογαριασμό» αποκαλύπτει μάρτυρας.

Σε μία άλλη περίπτωση, η προϊσταμένη της δομής, ούτε λίγο, ούτε πολύ, είπε ότι η «Κιβωτός», αδυνατούσε να καλύψει τα πάγια έξοδα της δομής φιλοξενίας.

«Εγώ πρόθυμη να πάω. Ρούχα, μέχρι 400 ευρώ. Μίλησα με την υπεύθυνη «τι ώρα μπορώ να έρθω να τα φέρω;». «Ακούστε κυρία μου. Έχουμε ανάγκη από μετρητά. Έχουμε τη ΔΕΗ, έχουμε την ΕΥΔΑΠ, έχουμε έξοδα». Πετάχτηκε η μαμά μου και λέει «τα παιδάκια δεν θέλουν τα ρούχα, καινούργια;». «Όχι, αυτά τους τα παρέχουμε. Θέλουμε μετρητά». Τρελάθηκα. Και με παίρνει το απόγευμα μία άλλη και μου λέει, «Σας είπαμε για τα ρεύματα και δεν ξανά επικοινωνήσατε». Και της λέω “δεν ντρεπόσαστε λιγάκι;”» αναφέρει άλλη μάρτυρας.

Μαρτυρίες ανθρώπων που δεν πίστευαν στα αυτιά τους, όταν διαπίστωναν ότι η ανιδιοτελής προσφορά τους στα παιδιά, δεν γινόταν δεκτή από την Κιβωτό, παρά μόνο αν ήταν σε μετρητά.

Δείτε το βίντεο του Mega:

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε επίσης:

Κιβωτός του Κόσμου:Η πρεσβυτέρα είναι η γυναίκα που άδειασε την θυρίδα

Κιβωτός:«Λένε ψέματα για την άμβλωση και λασπώνουν τον πατέρα Αντώνιο»

Κιβωτός του Κόσμου: Πάνω από 50 εκατ. ευρώ οι δωρεές σε 9 χρόνια