ΕΛΛΑΔΑ

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Αναζήτηση ευθυνών για το ατύχημα στην σκηνή

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Αναζήτηση ευθυνών για το ατύχημα στην σκηνή

Αναζητούνται οι υπεύθυνοι της κατάρρευσης της σκηνής στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά όπου τραυματίστηκαν μαθητές οι οποίοι έκαναν πρόβα - Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Πειραιά, κ. Βουράκης τονίζει ότι θα υπάρξουν αυστηρές αποφάσεις.

Ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 29/11 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά όταν μέρος της σκηνής στην κεντρική αίθουσα κατέρρευσε με αποτέλεσμα να τραυματιστούν μαθητές, που εκείνη την ώρα έκαναν πρόβα.

Ο Ιωσήφ Βουράκης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Πειραιά μίλησε στην ΕΡΤ για την κατάσταση των μαθητών αλλά και για πώς κατέρρευσε η σκηνή ενώ ακόμα αναζητούνται οι ευθύνες για τις αποφάσεις που έθεσαν σε κίνδυνο μαθητές.

Πώς κατέρρευσε μέρος της σκηνής στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

«Ένα κομμάτι της σκηνής κατεβαίνει, βυθίζεται για να παίζει ορχήστρα για να παίζει ορχήστρα. Στο Δημοτικό Θέατρο είναι εκατοντάδες κόσμος, κάθε μέρα, χιλιάδες κόσμος, κάθε χρόνο όλοι όσοι ανεβαίνουν στη σκηνή, παραγωγοί, ηθοποιοί, τεχνικοί σέβονται αυτό που γίνεται εδώ.», επισήμανε αρχικά ο κ.Βουράκης εξηγώντας ποιο ακριβώς είναι το συγκεκριμένο σημείο επί της σκηνής.

Σχετικά με το τι συνέβη δήλωσε: «Δυστυχώς κάποιος από την παραγωγή της παράστασης που τρέχει τώρα δεν σεβάστηκε το ότι πρέπει να ενημερώσει, δεν σεβάστηκε τις οδηγίες και αποφάσισε από μόνος του χωρίς να ενημερώσει κανέναν να σκεπάσει το κομμάτι που βρίσκεται η ορχήστρα. Έβαλε λοιπόν κάποια ξύλα από πάνω, τα οποία υπάρχουν από κατασκευής της σκηνής. Κάποια παιδιά που κάνανε πρόβα εχθές νόμιζαν ότι είναι δάπεδο, όπως θα το νόμιζε οποιοσδήποτε και πάτησαν επάνω. Άνοιξε το δάπεδο.

Δεν έπεσε κάποιο κομμάτι της σκηνής όπως έχει γραφτεί. Δεν άνοιξε σκηνή σταδίου όπως έχει γραφτεί. Άνοιξαν τα ξύλα που είχαν τοποθετηθεί για να κρύψουν το κομμάτι της ορχήστρας και από ότι μου είπανε γιατί δεν ήμουν εδώ, ήρθα σε 3-4 λεπτά από το συμβάν. Κάποια παιδιά πέσανε στο άνοιγμα αυτό και είχανε κάποιους ελαφρούς τραυματισμούς και από την ενημέρωση που είχα οι τραυματισμοί είναι ελαφριοί, ευτυχώς, εκτός από μια κοπέλα η οποία έμεινε για προληπτικούς λόγους στο Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιά.»

«Θα αποδοθούν ανάλογες ευθύνες, όσο αυστηρές και να είναι»

«Όσο ελαφριοί και να είναι οι τραυματισμοί και κανένας τραυματισμός σαν να μην υπήρχε εμείς ως οργανισμός και εγώ προσωπικά θα ψάξω να βρω ποιος έχει τις ευθύνες, γιατί ευθύνη υπάρχει γι’ αυτό, δεν μπορεί ο καθένας να μπαίνει πάνω στη σκηνή του Δημοτικού θεάτρου και να κάνει όποια μετατροπή θέλει, χωρίς να ενημερώνει και θα αποδοθούν ανάλογες ευθύνες, όσο αυστηρές και να είναι αυτές και προσωπικά εγώ θα επιθυμούσα να εξαντληθεί η όποια αυστηρότητα, όποια μορφής αυστηρότητα μπορεί.», τόνισε ο πρόεδρος χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο για τον υπαίτιο του ατυχήματος.

Η κατάσταση υγείας των μαθητών

Για την κατάσταση της υγείας των παιδιών ο κ. Ιωσήφ Βουράκης, δήλωσε πως «Η ενημέρωση που είχα εγώ μέχρι χτες το βράδυ από τον διευθυντή του σχολείου και από γύρω γύρω, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσα να μιλήσω με τους ίδιους τους γονείς, είναι ότι τα παιδιά είχαν κάποιους ελαφρούς τραυματισμούς, κάποιες γρατζουνιές και κάποια χτυπήματα, κάποιους μώλωπες. Παρόλα αυτά το ξαναλέω, είτε οι τραυματισμοί ήταν μικροί ή μεγάλοι σαν γεγονός είναι ένα άσχημο γεγονός.»

«Δεν είναι όλα για πολιτική αντιπαράθεση - Η σημασία είναι ποιος έχει την ευθύνη»

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Πειραιά ξέσπασε όμως καθώς σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξαν πολιτικές αντιπαραθέσεις για το ατύχημα.

«Επειδή από χτες το απόγευμα διαβάζω και ακούω διάφορα, θα κάνω κατάχρηση του χρόνου σας να πω το εξής, ότι δεν προσφέρονται όλα τα γεγονότα για αντιπαράθεση και πόσο μάλλον για πολιτική αντιπαράθεση. Εδώ το Δημοτικό Θέατρο και εμείς προσωπικά και εμείς ως οργανισμός και εγώ προσωπικά δεν κάνουμε κάποιο πολιτικό έργο. Είμαστε εδώ για να δουλεύουμε για τον Πειραιώτη και για τους επισκέπτες του θεάτρου, ο οποιοσδήποτε μπορεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά μια τέτοια κατάσταση, ένα λάθος το οποίο έγινε ένα ατύχημα το οποίο θα έπρεπε να μην έχει γίνει χωρίς να το προσπαθώ να το υποβαθμίσω. Το γεγονός είναι ένα κακό γεγονός, αλλά οποιοσδήποτε πάει να εκμεταλλευτεί όλο αυτό, όταν ο ίδιος από τον χώρο που προέρχεται προσπαθεί να εκμεταλλευτεί όλο αυτό που έγινε», τόνισε.

Ο κ. Βουράκης είναι κάθετος ότι θα στραφεί κατά των υπευθύνων και συγκεκριμένα όποιου παραγωγού πήρε αυτή την πρωτοβουλία χωρίς να ενημερώσει.

«Υπάρχουν άνθρωποι τεχνικοί, οι οποίοι τις περισσότερες ώρες της ημέρας, κάποια στιγμή που δεν ξέρω πότε το έκανε ο παραγωγός της κεντρικής παράστασης που ανεβάζουμε. Όχι του σχολείου που έκανε χτες πρόβα, γιατί δεν το διευκρίνισαν αυτό; Έκανε μία αλλαγή χωρίς να ενημερώσει κανέναν και χωρίς να το δει κανείς. Και σκέπασε το κομμάτι αυτό, ενώ δεν θα έπρεπε να σκεπαστεί, προφανώς νομίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα προστατεύσει. Είναι της κεντρικής παράστασης η μετατροπή που είχε γίνει, το σχολείο είχε πρόβα και δεν είχαν ενημερωθεί όπως και εμείς δεν είχαμε ενημερωθεί ότι έχει μπει το καπάκι εκεί και ότι δεν έπρεπε να τις κάνεις.

Θα στραφούμε κατά του παραγωγού και όποιος ο παραγωγός μας υποδείξει ποιος έχει κάνει αυτή τη μετατροπή και ποιος πήρε αυτή την πρωτοβουλία, θα είμαστε κατά του ανθρώπου που το έκανε. Σημασία αυτή τη στιγμή έχει το εξής ότι όποιος έχει ευθύνη, είτε είναι ο παραγωγός είτε κάποιος εργαζόμενος στην παραγωγή, θα έχει τις ανάλογες κυρώσεις», είπε χαρακτηριστικά στο τέλος ο κ. Βουράκης.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube