Σεισμός: Ανησυχία Λέκκα-Τσελέντη για διέγερση στις Αλκυονίδες

Μία νέα πενταμελής επιτροπή συγκροτήθηκε με σκοπό την εκτίμηση και διαχείριση του κινδύνου από σεισμό, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Σεισμός:  Ανησυχία Λέκκα-Τσελέντη για διέγερση στις Αλκυονίδες
3'

Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στον Realfm, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για περιοχές που βρίσκονται σε σεισμική διέγερση όπως είναι οι Αλκυονίδες, τα Ιόνια Νησιά και η Κρήτη.

«Ο ελληνικός χώρος χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά το πότε θα γίνει ένας σεισμός. Στον ελληνικό χώρο έχουμε υψηλή σεισμική επικινδυνότητα. Εξετάζουμε πληροφορίες σχετικά με τις έρευνες που εξελίσσονται σε κάθε περιοχή της χώρας, κυρίως στα σημεία που έχουμε κάποια προϊστορία ή έχουμε κάποια υποψία ότι μπορεί να εκδηλωθεί μία μεγάλη σεισμική δραστηριότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Παράλληλα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκφράζει και ο ίδιος τους φόβους του για μεγάλη σεισμική δόνηση, συγκεκριμένα την περιοχή των Αλκυονίδων:

«Ανησυχούμε για το ρήγμα στον ανατολικό Κορινθιακό κόλπο. Το έχω πει εδώ και κάποιες μέρες και δέχτηκα επιθέσεις. Ο ανατολικός Κορινθιακός έχει μαζέψει πολύ ενέργεια. 40 χρόνια τώρα. Κάποια στιγμή θα κάνει κάποιο σεισμό. Αν γίνει σε αυτήν την περιοχή κάποιος σεισμός θα είναι περίπου 6 με 6,5 Ρίχτερ. Όσο πιο κοντά στην Αθήνα είναι, θα έχουμε και προβλήματα», ανέφερε .

«Στην Αθήνα υπάρχει μεγάλο θέμα. Στην Αθήνα έχουμε έναν πολεοδομικό ιστό, ο οποίος είναι παλιός. Τα κτίρια που έχουν χτιστεί πριν από το ’60 και το ’50 είναι ευάλωτα. Επίσης στην Αθήνα υπάρχει ένα πυκνό δίκτυο φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης που πάει στα σπίτια. Φανταστείτε σε έναν σεισμό να έχουμε μία κατάρρευση κτιρίου και διαρροή φυσικού αερίου. Θα καεί όλη αυτήν η περιοχή. Έχω πει εδώ και κάποιο καιρό ότι πρέπει να μπουν στις παροχές αντισεισμικές βαλβίδες» πρόσθεσε.

Τέλος τόνισε ότι ανησυχεί και για άλλες περιοχές αλλά δεν διευκρίνισε ποιες για να μην τρομοκρατηθεί ο κόσμος:

«Ανησυχώ πολύ για τον ανατολικό Κορινθιακό. Ανησυχώ πολύ και για κάποιες άλλες περιοχές που δεν μπορώ να τις πω για να μην τρομοκρατήσω τον κόσμο. Το θέμα είναι πάρα πολύ λεπτό. Εισηγήσεις αντίστοιχες έχω κάνει, έχω ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς. Με τον κ. Λέκκα είμαστε σε συνεχή συνεργασία και έχουμε συνεχή επικοινωνία για θέματα τέτοια» κατέληξε.

Γιατί δημιουργήθηκε η νέα σεισμική επιτροπή

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, αναφορικά για τη νέα σεισμική επιτροπή που συγκροτήθηκε ανέφερε: «Η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου δυστυχώς δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Μετά από τις οδηγίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, η επιτροπή αυτή απαρτίζεται πλέον από 5 άτομα, τα οποία είναι ευκίνητα, θα παίρνουν γρήγορα αποφάσεις, θα ενημερώνουν την πολιτεία, θα ενημερώνουν τους φορείς».

«Αυτή η επιτροπή είναι επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου και σεισμικής διακινδύνευσης. Η επιτροπή συστήθηκε πριν από 20 περίπου ημέρες και έχουμε ήδη συνεδριάζει. Θα συνεδριάζουμε κάθε 10 ημέρες περίπου. Από τα αρμόδια όργανα θα ζητηθούν κάποιες παρεμβάσεις γενικότερου χαρακτήρα», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Σοκαριστική μαρτυρία: Αποφρακτικό εξερράγη πάνω στο σώμα της

Βατικανό: Η επιστροφή των θραυσμάτων του Παρθενώνα και οι ευχαριστίες

Εντοπίστηκε κατάστημα όπου διεξάγονταν παράνομα τυχερά παιχνίδια

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή