ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βασίλης Κώστας: Ο δρόμος για το Grammy - «H μεθοδική μελέτη αναγνωρίζεται»

Βασίλης Κώστας: Ο δρόμος για το Grammy - «H μεθοδική μελέτη αναγνωρίζεται»
Facebook

Ο 32χρονος λαουτίστας από τα Γιάννενα είναι υποψήφιος για Grammy μαζί με τον διεθνούς φήμης πιανίστα της τζαζ και το σχήμα «Global Messengers», για τον δίσκο τους «Χρυσαλίδα».

 

Ένας Ηπειρώτης, από τα Γιάννενα θα βρεθεί ανάμεσα σε μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής στην τελετή απονομής των βραβείων Grammy, καθώς διεκδικεί το βραβείο του Καλύτερου Τζαζ/Λάτιν Άλμπουμ.

Ο λόγος για τον 32χρονο λαουτίστα Βασίλη Κώστα, ο οποίος είναι υποψήφιος μαζί με τον διεθνούς φήμης πιανίστα της τζαζ και το σχήμα «Global Messengers», για τον δίσκο τους «Χρυσαλίδα».

«Αισθάνομαι τιμή γιατί είμαι ανάμεσα σε πολύ σπουδαίους καλλιτέχνες και μόνο η υποψηφιότητα πραγματικά με έχει γεμίσει χαρά και ενθουσιασμό», είπε στην κάμερα του Alpha ο 32χρονος μουσικός.

«Το πάντρεμα του τζαζ αυτοσχεδιασμού με την παραδοσιακή μουσική ήρθε πολύ νωρίς στη ζωή μου, γιατί από πολύ μικρή ηλικία, από 4-5 ετών, μέσα στο σπίτι ακούγαμε από Πετρολούκα Χαλκιά, βαριά ηπειρώτικα κομμάτια από τους παππούδες και τις γιαγίαδες μου, μέχρι μπλούζ ροκ και τζαζ μουσική κυρίως λόγω του πατέρα μου Γιώργου, ο οποίος με πολλή γεναιοδωρία και αγάπη μοιραζόταν αυτά τα ακούσματα μαζί μου».

Από τα Γιάννενα στη Βοστώνη

Για τις σπουδές του με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Βοστώνης ο Βασίλης Κώστας λέει: «Από τα Γιάννενα μέχρι τη Βοστώνη είναι ένα πολύ μεγάλο ταξίδι. Σπούδασα μουσική στο Ωδείο του Φίλιππου Νάκα στη Θεσσαλονίκη, όπου είχα την τύχη και ευλογία να έχω εξαιρετικούς δασκάλους, οι οποίοι με ενθάρρυναν λόγω της εμπειρίας τους με το Berkeley να σπουδάσω εκεί. Έδωσα την πρώτη μου ακρόαση στην Αθήνα μπροστά σε καθηγητές του ίδιου πανεπιστήμιου και μετά από 2-3 μήνες βρέθηκα με μία υποτροφία».

Ο λαουτίστας σήμερα διδάσκει μουσική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ έχει βραβευτεί με το Forty Under 40 Award από το Greek American Foundation της Νέας Υόρκης, βραβείο που απονέμεται από το 2010 σε ελληνικής καταγωγής Βορειοαμερικανούς, έως 40 ετών, που διαπρέπουν στους χώρους των τεχνών, των επιστημών και των επιχειρήσεων.

Επίσης είναι βραβευμένος και με το Artist Fellowship in the Traditional Arts από την Επίσημη Πολιτεία της Μασαχουσέτης.

Ο δρόμος για το Grammy

«Αν θα με ρωτούσε ένας μουσικός της νεότερης γενιάς "Ποια θα ήταν η συμβουλή σου για να φτάσεις στο Grammy", θα του έλεγα να μη σκέφτεσαι ποτέ το Grammy. Κάποιος μουσικός πρέπει να συνεχίζει την συστηματική και μεθοδική μελέτη και όταν αυτό γίνει, μουσικοί που είναι ακόμα καλύτεροι από εμάς παρατηρούν αυτά τα στοιχεία, τα αναγνωρίζουν και προσπαθούν να τα αναδείξουν, όπως έγινε και με τον Danilo Perez», καταλήγει ο 32χρονος μουσικός από τα Γιάννενα.