ΕΛΛΑΔΑ

Στο σκοτάδι οι σήρραγες μέχρι το Κιάτο - Τη Μ. Εβδομάδα ο Προαστικός για Κιάτο

Στο σκοτάδι οι σήρραγες μέχρι το Κιάτο - Τη Μ. Εβδομάδα ο Προαστικός για Κιάτο

Να καλύψουν τα κενά ασφαλείας που παραμένουν εκεί για δεκαετίες πασχίζουν οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, ώστε τα ταξίδια με το τρένο να γίνονται με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. 

Οι σήραγγες από την Αθήνα μέχρι το Κιάτο, παραμένουν για 10 χρόνια τώρα στο απόλυτο σκοτάδι, σύμφωνα με την αυτοψία που πραγματοποίησε το MEGA. Το μεγαλύτερο κομμάτι τους παραμένει δίχως φωτισμό, ενώ πριν την τραγωδία στα Τέμπη περνούσαν καθημερινά από αυτές δεκάδες επιβατικές αμαξοστοιχίες.

Τα καλώδια στον ηλεκτρικό πίνακα της σήραγγας στην Κακιά Σκάλα είναι ενδεικτική. Όλα τα καλώδια είναι κομμένα και φθαρμένα. Για να φωτιστεί ξανά το τούνελ βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες σε όλους τους ηλεκτρικούς πίνακες.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι εργαζόμενοι δίνουν μάχη με τον χρόνο ώστε ο Προαστιακός προς και από το Κιάτο να μπει με ασφάλεια στις ράγες. Στο ρεύμα ανόδου προς Αθήνα στη σήραγγα της Κακιάς Σκάλας, ο φωτισμός δουλεύει πλέον κανονικά. Στο ρεύμα καθόδου προς Κιάτο, οι εργασίες αποκατάστασης αναμένεται να ολοκληρωθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

«To 80% οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί. Πιστεύω ότι σήμερα το βράδυ θα βάλουμε σε λειτουργεία όλο τον φωτισμό», λέει ο υπεύθυνος αποκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων, Γιώργος Κολοβός.

Ο υπεύθυνος αποκατάστασης των ζημιών δείχνει τους βανδαλισμούς και τις φθορές που έχουν υποστεί οι εγκαταστάσεις δίπλα από τις σήραγγες. «Είναι άχρηστο ό,τι είναι μέσα, τα έχουν πάρει όλα αυτά που έπρεπε να έχουν πάρει, είναι προς ανάταξη».

Μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες οι σήραγγες φυλάσσονται ώστε να μην λεηλατηθούν ξανά. Έχει ενεργοποιηθεί κλειστό κύκλωμα καμερών, έτσι ώστε κάθε φορά που κάποιος επιχειρεί να μπει στο τούνελ, να σημαίνει προειδοποιητικός συναγερμός.

Ούτε και τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης λειτουργούν. Άλλα λείπουν και άλλα δεν δουλεύουν. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, έχει τεθεί στόχος να φωτιστούν πλήρως οι σήραγγες της Κακιάς Σκάλας, της Ευταξίας και των Αγίων Θεοδώρων.

Τότε και μόνο θα ξεκινήσει ξανά ο προαστιακός από την Αθήνα για το Κιάτο. Κάτι που υπολογίζεται να συμβεί στα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας.

Σχετικές ειδήσεις