ΕΛΛΑΔΑ

Αναβίωσε το κάψιμο του Ιούδα στο Λυκοδρόμιο της Ξάνθης

Αναβίωσε το κάψιμο του Ιούδα στο Λυκοδρόμιο της Ξάνθης
xanthinea.gr

Ξάνθη: Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο πασχαλινό έθιμο, σύμφωνα με το οποίο οι πιστοί ανάβουν μία μεγάλη φωτιά και καίνε ένα ομοίωμα του Ιούδα στην ύπαιθρο. 

Το κάψιμο του Ιούδα αναβίωσε στο Λυκοδρόμιο στη Ξάνθη το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο πασχαλινό έθιμο, σύμφωνα με το οποίο οι πιστοί ανάβουν μία μεγάλη φωτιά και καίνε ένα ομοίωμα του Ιούδα στην ύπαιθρο.

Σύμφωνα με το xanthinea.gr, το κάψιμο του Ιούδα συμβολίζει την επιβολή της τιμωρίας στον φιλάργυρο προδότη και πρόκειται για ένα έθιμο που παραμένει «ζωντανό» σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, όπου αναβιώνει σε διάφορες παραλλαγές. Η διατήρηση του εθίμου εκφράζει – μέχρι και σήμερα – την ανάγκη αποτίναξης κάθε είδους προδοσίας.

Το Λυκοδρόμιο αποτελεί έναν γραφικό οικισμό της ορεινής Ξάνθης, στον οποίο οι λιγοστοί κάτοικοι συνεχίζουν να αναβιώνουν διάφορα έθιμα και προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανή την παράδοση.

Το Πάσχα, όπως και σε άλλες αντίστοιχες εορταστικές περιόδους, ο αριθμός των κατοίκων αυξάνεται μιας και αρκετοί είναι αυτοί που προτιμούν το Λυκοδρόμιο για μια μικρή ανάπαυλα από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας τους.