ΕΛΛΑΔΑ

Τα νησιά ψάχνουν στέγη για γιατρούς - SOS για τις ελλείψεις στο Αιγαίο

Νοσοκομεία, γιατροί

Με δεδομένη την ανάπτυξη του τουρισμού, η δυσκολία εύρεσης καταλύματος ή το κόστος του έχει προστεθεί στα αντικίνητρα για τον γιατρό που καλείται να εργαστεί σε μονάδα υγείας σε νησί.

«Όταν προκηρύσσονται θέσεις, οι γιατροί που ενδιαφέρονται μας καλούν για να πάρουν πληροφορίες και το πρώτο πράγμα που ρωτούν είναι οι τιμές ενοικίασης ενός σπιτιού στο νησί. Τους διορθώνω. "Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ρωτάτε είναι εάν υπάρχουν σπίτια για να νοικιάσετε", τους λέω».

Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Τήνου, Γιώργος Βασιλάκης, μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, τονίζοντας το μεγάλο πρόβλημα στέγασης με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι γιατροί που θέλουν να υπηρετήσουν σε μονάδες Υγείας στα νησιά.

Με δεδομένη την ανάπτυξη του τουρισμού, η δυσκολία εύρεσης καταλύματος ή το κόστος του έχει προστεθεί στα αντικίνητρα για τον γιατρό που καλείται να εργαστεί σε μονάδα υγείας σε νησί.

Ενδεικτικά, στην προκήρυξη μόνιμων θέσεων γιατρών του περασμένου Μαρτίου, η θέση για γενικό γιατρό στη Μήλο έμεινε ξανά άγονη ενώ δεν υπήρξε ενδιαφέρον για τις δύο θέσεις παθολόγων για το νοσοκομείο της Κω. Το πρόσφατο περιστατικό στην Κω με τον θάνατο 63χρονης σε καρότσα αγροτικού, το οποίο επιστρατεύθηκε για τη διακομιδή της επειδή το μοναδικό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ του νησιού αντιμετώπιζε άλλο περιστατικό, καταδεικνύει τη «γύμνια» των νησιών και στην επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα. Στα περισσότερα νησιά, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, βγαίνει ένα ασθενοφόρο ανά βάρδια λόγω έλλειψης διασωστών.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Κ», οι προκηρύξεις για επικουρικούς διασώστες δεν έχουν την ανταπόκριση που θα ήθελαν οι αρμόδιες Αρχές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός, μιλώντας στην «Κ», αναφέρει ότι «υπάρχουν νησιά όπου τα ενοίκια είναι απαγορευτικά, όπως π.χ. η Σαντορίνη και η Μύκονος. Υπάρχουν νησιά όπου δεν υπάρχουν καταλύματα, όπως η Μήλος. Και υπάρχουν νησιά όπου παρέχεται δωρεάν στέγη αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους γιατρούς». Ένα τέτοιο νησί είναι το Καστελόριζο. Μάλιστα, ο δήμος του νησιού προσφέρει επίδομα στους γιατρούς ως δέλεαρ. Ενδεικτικά, ο δήμος Σύμης προσφέρει 700 ευρώ για στέγαση στους αγροτικούς γιατρούς και 800 ευρώ στον ένα ειδικευόμενο.