ΕΛΛΑΔΑ

Καλοκαίρι με ακρίβεια: Αυξημένες τιμές σε φρούτα και βασικά τρόφιμα

Καλοκαίρι με ακρίβεια: Αυξημένες τιμές σε φρούτα και βασικά τρόφιμα

Ακρίβεια: Ο άστατος καιρός καθώς και οι συχνές χαλαζοπτώσεις μέσα στον Ιούνιο έχει οδηγήσει τους παραγωγούς σε αδιέξοδο. 

Καλπάζει η ακρίβεια στα καλοκαιρινά φρούτα με τους παραγωγούς να κάνουν λόγο για τραγικό απολογισμό στη φετινή σοδειά.

«Στα δέκα καρπούζια, θα είναι τα δύο γερά στη φετινή χρονιά και αυτό με τον χειρότερο οιωνό που ήταν ο καιρός», λένε οι αγρότες.

Μιλώντας στο Mega, αναφέρουν πως ψάχνουν με τα... κιάλια για ένα καρπούζι που να μπορεί να βγει στο εμπόριο.

Ο άστατος καιρός καθώς και οι συχνές χαλαζοπτώσεις μέσα στον Ιούνιο έχει οδηγήσει τους παραγωγούς σε αδιέξοδο.

«Είχαμε και χαλάζι. Δεν πουλιέται. Πολύ δύσκολη χρονιά γιατί είχαμε θερμοκρασίες και ψηλές και χαμηλές. Είχαμε προβλήματα σοβαρά με τις καλλιέργειες».

Ολόκληρα στρέμματα παραγωγής καρπουζιών έχουν πάει χαμένα, με τους αγρότες να υπολογίζουν πως έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 300 τόνοι για τον κάθε παραγωγό, από το πλέον αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Δε θα τρυγήσουμε σε μερικά χωράφια καθόλου. Έχω 200 στρέμματα καρπούζια, τα 50 είναι άχρηστα. Μας κυνηγάνε τράπεζες, γεωπόνοι, εφορίες, τα πάντα».

Όπως είναι φυσικό η κατάσταση αυτή φέρνει ανατιμήσεις στον πάγκο της λαϊκής και στα μανάβικα.

«Έχουμε μία αύξηση της τάξεως του 30 – 35%, το οποίο οφείλεται και στις καιρικές συνθήκες αλλά και στους παραγωγούς που έχουν ακριβύνει τα πράγματα. Στα μανάβικα πραγματικά ο καταναλωτής το τρώει ακριβό το προϊόν».

Αυξήσεις και στα πεπόνια

Η εικόνα είναι ίδια και στα πεπόνια. «Το πεπόνι είναι πιο ακριβό γιατί δεν βγάζει την ίδια παραγωγή με το καρπούζι. Το πεπόνι θα βγάλει μέχρι 2 τόνους το στρέμμα. Οι τιμές είναι γύρω στο 0,70 – 0,80 ευρώ και ο καταναλωτής θα το φάει από 1,5€».

Ενδεικτικά, πέρυσι τέτοια εποχή, το καρπούζι κόστιζε 0,60 το κιλό. Τώρα κόστίζει 0,90. Αντίστοιχα τα πεπόνια πριν από έναν χρόνο κόστιζαν 1€ και 20 λεπτά και τώρα έχουν φτάσει τα 2,00€.

Οι παραγωγοί βρίσκονται πλέον σε απόγνωση, ενώ λένε πως ίσως είναι η τελευταία τους καλλιέργεια.

«Θα σταματήσουμε εμείς να βάζουμε. Μάλλον είναι η τελευταία μας χρονιά».

Οι ανατιμήσεις που φτάνουν στον καταναλωτή είναι αναπόφευκτες, επιλέγοντας πια να αγοράζουν μισό καρπούζι.

Βεβαίως οι ανατιμήσεις που φτάνουν στον καταναλωτή είναι αναπόφευκτες, ενώ οδηγούν πολλούς στην αγορά ακόμα και μισού καρπουζιού.

Λάδι από... χρυσάφι

Ανοδικά συνεχίζει να κινείται η τιμή του ελαιολάδου, την ώρα που έρχονται νέες ανατιμήσεις.

Όπως αναφέρουν παραγωγοί στο Mega, «Όταν ένας καφές έχει 3,5 ευρώ και το σουβλάκι έχει 3,5 ευρώ, δηλαδή τι περιμένουμε, πόσο να έχει το ελαιόλαδο;»

Οι τιμές στο ελαιόλαδο δεν έχουν σταματήσει να ανεβαίνουν, ενώ πλέον οι παραγωγοί έχουν φτάσει να πουλούν προς 6,35 ευρώ το λίτρο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα σουπερμάρκετ κλασικό λάδι μεγάλης εταιρείας πωλείται στα 9,50 ευρώ και το έξτρα παρθένο στα 9,98 ευρώ το λίτρο.

«Ήταν χαμηλή η παραγωγή σε εμάς εδώ και κάναμε την παραγωγή στην Ισπανία».

Αύξηση 27% σε ένα χρόνο

Οι αυξήσεις, όπως δείχνουν οι συγκρίσεις, είναι διαδοχικές. Παραγωγοί στη Μεσσηνία, πούλησαν τον Απρίλιο στα 5,28 ευρώ το λίτρο. Έναν μήνα μετά, στα 6,14 και τον Ιούνιο στα 6,35 € το λίτρο, με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες για τους καταναλωτές.

«Όταν ο εργάτης θέλει 60 ευρώ για να μαζέψει τις ελιές… Όταν εγώ θέλω να ποτίζω, θέλω να φέρω μηχάνημα να καθαρίσει τα χόρτα, να ρίξω λιπάσματα, τα οποία λιπάσματα έχουν φτάσει στον ‘θεό’. Πώς θα βγει και ο παραγωγός;».

Αντίστοιχες είναι οι αυξήσεις και στα ράφια των σουπερμάρκετ, καθώς το κλασικό λάδι, από 7,36 ευρώ το λίτερο πέρυσι τέτοια εποχή, φέτος έχει εκτοξευθεί στα 9,50 ευρώ. Για το έξτρα παρθένο, η τιμή από τα 8,03 ευρώ, σκαρφάλωσε κοντά στα 10.

«Άλλη τιμή η δική μας και άλλη τιμή στα ράφια. Τις τιμές των ραφιών καθορίσουν κάποιοι άλλοι που εμείς δεν μπορούμε να επηρεάζουμε».

Οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι τα έξοδά τους έχουν αυξηθεί και οι υπεύθυνοι των σουπερμάρκετ πως δεν μπορούν να συγκρατήσουν τις τιμές.

«Από μας φεύγει με κάποια τιμή χαμηλή στο εμπορικό κέρδος. Είναι κάποιες τιμές ανεξέλεγκτο».

Στην Ισπανία, το έξτρα παρθένο πωλείται στα 6,17 το λίτρο, ενώ στην Ιταλία το ΠΟΠ Ragousa δεν ξεπερνάει τα 11.

Η συσκευασία 5 λίτρων γνωστής εταιρείας με παρθένο ελαιόλαδο κόστιζε το 2021 28,90 ευρώ. Έναν χρόνο, μετά η ίδια συσκευασία ανέβηκε στα 29,90 και φέτος η τιμή της εκτοξεύτηκε στα 39,40. Μια αύξηση 36%.

«Τις τιμές δεν τις καθορίζουμε, τις τιμές τις καθορίζει η ζήτηση. Όσο αυξάνεται η ζήτηση αυξάνεται και η τιμή».

Το λάδι ακριβαίνει, οι μισθοί παραμένουν στα ίδια και ο προβληματισμός εντείνεται για τη διαμόρφωση των τιμών στο άμεσο μέλλον.

«Χρυσή» η χωριάτικη σαλάτα - Στα ύψη στα νησιά

Στα ύψη έχει «σκαρφαλώσει» η τιμή της χωριάτικης σαλάτας το φετινό καλοκαίρι, με την τιμή της στην Ελλάδα να ξεπερνά ακόμα και αυτήν σε ακριβά εστιατόρια σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Ενδεικτικά, στο Λονδίνο σε ένα από τα πολυτελέστερα ελληνικά εστιατόρια, η ελληνική σαλάτα έχει 23,40 ευρώ και στις ΗΠΑ μόλις 16 ευρώ.

Την ίδια ώρα στη Μύκονο, η σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι, κρίταμο, ελιές και φέτα έχει 26 ευρώ, ενώ σε άλλο εστιατόριο στο νησί των ανέμων και πάλι η χωριάτικη σαλάτα με τοματίνια Σαντορίνης, πανακότα φέτα, πιπεριά Φλωρίνης, καπαρόφυλλα και βινεγκρέτ τομάτας κάνει 16 ευρώ.

Ίδιες τιμές και στην Αθήνα

Και αν αυτή είναι η τιμή Μυκόνου, και στην Αθήνα οι τιμές δεν πάνε πίσω. Σε εστιατόριο με θέα την Ακρόπολη, ελληνική σαλάτα με ντοματίνια, αγγούρι, φέτα, πιπεριές, κρεμμύδι, ελιές καλαμών, κριτσίνια, ρίγανη και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κάνει 19 ευρώ.

Στη Σαντορίνη, η ελληνική σαλάτα είναι σε τιμές που κυμαίνονται από τα 13.00 έως στα 12,50 ευρώ.

Λίγο φτηνότερα έχει η χωριάτικη στην Πλάκα, όπου η σαλάτα τομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, ελιές, φέτα, ρίγανη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει 11.50 ευρώ, ενώ ελάχιστα φτηνότερη είναι σε γειτονικό εστιατόριο με τιμή στα 11.00 ευρώ.

Στο Θησείο, σε γνωστό εστιατόριο, η σαλάτα με ντοματίνια, βαρελίσια φέτα, κρουτόν, κρητικό αγγούρι, ελιές και κρεμμύδι έχει 14€. Στο Μοναστηράκι η χωριάτικη είναι στα 7,80 ευρώ, τιμή που έχουν και πάρα πολλά συνοικιακά εστιατόρια που έχουν την ίδια σαλάτα.

Οι τιμές, όπως λένε οι καταναλωτές, έχουν ανεβεί από 20 – 30%, δηλαδή η σαλάτα που σήμερα έχει 9 ευρώ, πριν λίγο καιρό είχε μόλις 7.