ΕΛΛΑΔΑ

Panic Button: Το 10% των γυναικών που εγγράφηκαν πάτησαν το κουμπί

Panic Button: Το 10% των γυναικών που εγγράφηκαν πάτησαν το κουμπί
Pixabay

Panic Button: Από τα τέλη Μαρτίου, όταν και ξεκίνησε η χρήση της εφαρμογής, 47 γυναίκες έχουν πατήσει το κουμπί. Σκέψεις των Αρχών να επεκταθεί η λειτουργία και σε ανήλικους.

Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού της 43χρονης αξιωματικού της Αστυνομίας, από τον 53χρονο σύζυγό της στη Λάρισα, έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της οικογενειακής βίας, της κακοποίησης γυναικών αλλά και παιδιών. Οι Αρχές από τον περασμένο Μάρτιο έχουν ενεργοποιήσει το Panic Button, την ψηφιακή εφαρμογή μέσω κινητών τηλεφώνων με την οποία τα εν δυνάμει θύματα μπορούν να ειδοποιούν την Αστυνομία μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 23 Μαρτίου μέχρι σήμερα – σε διάστημα μικρότερο των πέντε μηνών δηλαδή – έχουν κάνει χρήση του Panic Button 47 γυναίκες από τις 466 που έχουν γραφτεί στην εφαρμογή. Μόλις, δηλαδή, ένα 10% θυμάτων βίας που έχουν ζητήσει και λάβει την εφαρμογή στα κινητά τους, πάτησαν το κουμπί. Αξίζει να σημειωθεί πως δικαιούχοι του προγράμματος Panic Button κρίθηκαν 1.686 γυναίκες σε όλη την Ελλάδα.

Οι Αρχές, πάντως, έχουν αρχίσει να εξετάζουν το ενδεχόμενο να επεκταθεί η χρήση της εφαρμογής και σε άλλες κατηγορίες ατόμων που μπορεί να πέσουν θύματα βίας, όπως είναι οι ανήλικοι.

Τι είναι το Punic Button και πώς λειτουργεί

Πρόκειται για ψηφιακή εφαρμογή που χορηγείται δωρεάν σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες αφού την εγκαταστήσουν σε κινητό τηλέφωνο έξυπνης τεχνολογίας (smartphone) έχουν τη δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς ειδοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, που συνδέονται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή σωματικής ακεραιότητας.

Συγκεκριμένα, το θύμα πατώντας παρατεταμένα την αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου, ενεργοποιεί την εφαρμογή και αυτόματα αποστέλλεται γραπτό μήνυμα (sms) στο Επιχειρησιακό Κέντρο της 'Αμεσης Δράσης, το οποίο περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εντοπισμό του.

Η εφαρμογή χορηγείται από τα Αστυνομικά Τμήματα, τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και τα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Ακολούθως, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, η δικαιούχος απαιτείται να συμπληρώσει:

-Αριθμητικό Κωδικό

-Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)

-Ονοματεπώνυμο

-Αριθμό κινητού τηλεφώνου

-Διεύθυνση κατοικίας και όροφο

-Όνομα που αναγράφεται στο κουδούνι της κατοικίας

-Ιστορικό περιστατικών κακοποίησης

-Ένδειξη κατοχής όπλου από τον/την θύτη

-Ενδείξεις ύπαρξης τέκνων και εγκυμοσύνης του θύματος

-Ενδείξεις ύπαρξης ιστορικού εξαρτήσεων από ουσίες, καθώς και ψυχολογικών διαταραχών του/ της θύτη.