ΕΛΛΑΔΑ

Ιμανιμίδης (Ερυθρός Σταυρός) για φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: «Το βράδυ θα είναι πολύ δύσκολο»

Ιμανιμίδης (Ερυθρός Σταυρός) για φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: «Το βράδυ θα είναι πολύ δύσκολο»
Eurokinissi

«Ο αέρας εξακολουθεί να είναι πολύ δυνατός, το βράδυ θα είναι πολύ δύσκολο», υπογράμμισε ο επικεφαλής Περιφερειακού Τμήματος Ερυθρού Σταυρού, Κώστας Ιμανιμίδης, αναφορικά με το «πύρινο μέτωπο» στην Αλεξανδρούπολη, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Τρία είναι τα «πύρινα μέτωπα» στην Αλεξανδρούπολη, με τον αέρα να λειτουργεί ως «εχθρός» στις δυνάμεις που επιχειρούν στα σημεία της πυρκαγιάς. Συνολικά, έχουν εκκενωθεί δώδεκα οικισμοί, ενώ, οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης έλαβαν νέο μήνυμα από το «112» να παραμείνουν, λόγω του καπνού, σε εσωτερικούς χώρους. Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Οι προσπάθειες των ανθρώπων είναι πάρα πολλές, το μέτωπο έχει διασπασθεί σε πολλά σημεία. Ο αέρας συνεχίζει να είναι πολύ δυνατός. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει στήσει φράγματα, προκειμένου οι φλόγες να μην περάσουν ξανά την Εγνατία Οδό προς Αλεξανδρούπολη», τόνισε αρχικά ο επικεφαλής Περιφερειακού Τμήματος Ερυθρού Σταυρού και εθελοντής, Κώστας Ιμανιμίδης, αναφορικά με τη φωτιά που μαίνεται στην Αλεξανδρούπολη, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε έξω από το ΒΙΠΕ του Άβαντα, όπου υπάρχει εργοστάσιο παραγωγής βιοντίζελ και η φωτιά έχει σβήσει. Υπάρχουν επιχειρήσεις και σε άλλα σημεία. Αν και έχει διαταχθεί εκκένωση από τις αρχές, ο κόσμος δεν είναι υποχρεωμένος να φύγει. Απλώς, δίδεται ισχυρή σύσταση από την Πολιτική Προστασία.

Το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων έχει υπακούσει στην εντολή, αλλά υπάρχουν και οι άνθρωποι που προσπαθούν να σώσουν την περιουσία τους. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε συνεχώς ότι μπορεί οι περιουσίες να είναι σημαντικές, αλλά η ανθρώπινη ζωή είναι το σημαντικότερο αγαθό από όλα», προσέθεσε και επεσήμανε ότι «στα σημεία των πυρκαγιών επιχειρούν περίπου 25 εθελοντές, εκ των οποίων οι 15 ασχολούνται με πυρόσβεση και οι άλλοι 10 με παροχή πρώτων βοηθειών. Το νούμερο νωρίτερα ήταν πολύ μεγαλύτερο».

«Η έκταση της φωτιάς είναι τεράστια, ενώ, έχουν πέσει και πολλοί πυλώνες και στύλοι της ΔΕΗ, με τους εργαζόμενους να καταβάλλουν προσπάθειες να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση στην περιοχή και να λειτουργήσουν ξανά οι υδραντλίες. Το νερό είναι πάρα πολύ λίγο και το έργο για τους ανθρώπους είναι δύσκολο. Διανύουμε πολύ μεγάλες αποστάσεις για να πάρουμε νερό, οι Δήμοι έχουν δώσει όλες τις διαθέσιμες υδροφόρες. Το βράδυ θα είναι πολύ δύσκολο.

Όλη η διαδικασία της εκκένωσης πήγε πάρα πολύ καλά. Οι αρχές λειτούργησαν άψογα, ο κόσμος απομακρύνθηκε με απόλυτη ασφάλεια. Θα ήθελα να σημειώσω ότι έχουν καεί και κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Όσον αφορά την κινητοποίηση του Ερυθρού Σταυρού, είναι τεράστια. Από το πρώτο τηλεφώνημα ότι υπάρχει σοβαρό συμβάν, οι εντολές από τον Πρόεδρο, τον κ. Αυγερινό, ήταν ρητές να γίνει το αδύνατον, δυνατόν από τον Ερυθρό Σταυρό και τους εθελοντές του, ώστε να ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες διάσωσης», ολοκλήρωσε ο Κώστας Ιμανιμίδης, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Σχετικές ειδήσεις