ΕΛΛΑΔΑ

Πανσέληνος Αυγούστου 2023: Μαγευτικές εικόνες από την υπερπανσέληνο

Πανσέληνος Αυγούστου 2023: Μαγευτικές εικόνες από την υπερπανσέληνο
Eurokinissi

Εντυπωσιακές εικόνες από την υπερπανσέληνο του Αυγούστου

Η τελευταία πανσέληνος του Αυγούστου το 2023, έκανε την εμφάνιση της το βράδυ της Πέμπτης στον ουρανό. Το ολόγιομο αυγουστιάτικο φεγγάρι καλείται από τους λάτρεις της αστρονομίας και ως «μπλε πανσέληνος».

Πρόκειται για τη δεύτερη πανσέληνο μέσα σε έναν μήνα, φαινόμενο ιδιαίτερα σπάνιο, καθώς για τη συμπλήρωση των φάσεων της Σελήνης χρειάζονται 29 μέρες, 12 ώρες, 44 λεπτά και 2,86 δευτερόλεπτα. Η τροχιά του φεγγαριού δεν είναι ένας τέλειος κύκλος, οπότε άλλοτε βρίσκεται λίγο πιο μακριά από τη Γη και άλλοτε πιο κοντά.

Στο κοντινότερο σημείο του, που ονομάζεται περίγειο, είναι 14% πιο κοντά από ό,τι στο πιο μακρινό του σημείο. Περίπου 3 με 4 φορές το χρόνο, η φάση της πανσελήνου τυχαίνει να συμπίπτει με το πέρασμα της Σελήνης στο περίγειο και το γεγονός αυτό το ονομάζουμε υπερπανσέληνο.

Αν και τεχνικά εμφανίζεται λίγο μεγαλύτερη (και λίγο φωτεινότερη) από τη μέση πανσέληνο, η διαφορά δεν είναι εξαιρετικά αισθητή στο μάτι. Αν και ονομάζεται «μπλε πανσέληνος», το φεγγάρι δεν θα είναι μπλε αλλά πορτοκαλί. Το επόμενο μπλε φεγγάρι θα το δούμε στις 31 Μαΐου 2026, σύμφωνα με τον ιστότοπο timeanddate.