ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός υπό τον φόβο πλημμυρών - Έρχεται βροχερό τριήμερο

Κακοκαιρία: Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός υπό τον φόβο πλημμυρών - Έρχεται βροχερό τριήμερο

Καιρός: Σε απόλυτη ετοιμότητα Δήμοι και Περιφέρειες υπό τον φόβο να σημειωθούν πλημμύρες σε πυρόπληκτες περιοχές κατά το βροχερό τριήμερο της επόμενης εβδομάδας - Τι αλλαγές αναμένονται στο σκηνικό του καιρού την επόμενη εβδομάδα

Σε επιφυλακή τίθεται ο κρατικός μηχανισμός σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια ενόψει της επιδείνωσης που αναμένεται να παρουσιάσει o καιρός και υπό τον φόβο πλημμυρών.

Ακόμα και αν προς το παρόν δεν υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για την ένταση των φαινομένων, όπως τόνισε μιλώντας στο Newsbomb.gr ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ενδέχεται να κατά τόπους οι βροχωπτώσεις να είναι ισχυρές.

Ειδικά σε πυρόπληκτες περιοχές όπου ενδεχομένως να πέσει μεγάλος όγκος νερού, εγκυμονεί ο κίνδυνος να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Σε επίπεδο πρόληψης αναμένται να γίνουν σύντομα και οι απαραίτητες ενέργεις όταν υπάρξει η λεπτομερής πρόγνωση για τον καιρό της επόμενης εβδομάδας από την ΕΜΥ.

Σημειώνεται ότι με βάση όσα δήλωσε πρό ημερών στο Newsbomb.gr o καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, η Αττική συγκαταλέγεται στις πυρόπληκτες περιοχές που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο για πλημμύρες.

Για αυτό το λόγο, χθες Παρασκευή, η Περιφέρεια Αττικής συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με αφορμή τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.

Περιφέρεια Αττικής: Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη για τις πλημμύρες

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βλάχος Γεώργιος, Νότιου Τομέα Αθηνών, Θεοδωρόπουλος Χρήστος, Βορείου Τομέα Αθηνών, Κεφαλογιάννη Λουκία, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Λεωτσάκος Ανδρέας, Πειραιώς, Αντωνάκου Σταυρούλα, Νήσων, Βοϊδονικόλας Σταύρος, Ανατολικής Αττικής, Αυγερινός Αθανάσιος, Δυτικής Αττικής, Κοσμόπουλος Ελευθέριος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Θ. Κατσιγιάννης και υπηρεσιακά στελέχη.

Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν, τα μέτρα και οι δράσεις που απαιτούνται για τα έργα ορεινής υδρονομίας, τις ορεινές κοίτες των ρεμάτων και τις λεκάνες απορροής, με στόχο την καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής,

Τόσο οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, όσο και τα διευθυντικά στελέχη, αναφέρθηκαν στις δράσεις που έχουν αναλάβει, ενώ έγινε αποτίμηση των υδραυλικών-αντιπλημμυρικών έργων που εκτελεί η Περιφέρεια, καθώς και εκείνων τα οποία μελετά ή χρηματοδοτεί από ίδιους πόρους, για λογαριασμό των δήμων.

Στην εισήγησή του, ο περιφερειάρχης τόνισε την ανάγκη να βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες σε ετοιμότητα. Έδωσε εντολή να καθαρίζονται καθημερινά τα ρέματα υψηλής επικινδυνότητας, να εντατικοποιηθεί η εκτέλεση των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών και να ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες.

Ο κ. Πατούλης, επισήμανε ότι λόγω των πυρκαγιών, έχει αλλάξει η συμπεριφορά των δασικών εκτάσεων και εστίασε στην ανάγκη να γίνει επεξεργασία των νέων δεδομένων και αναπροσαρμογή μελετών και έργων.

«Με συστηματικό τρόπο εργαζόμαστε καθημερινά για την αντιμετώπιση κάθε μικρού και μεγάλου ζητήματος που απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες και την ποιότητα της καθημερινότητας των πολιτών. Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, κινούμαστε άμεσα, προκειμένου να θωρακίσουμε την Αττική. Για το λόγο αυτό, όλες μας οι υπηρεσίες είναι σε διαρκή επαγρύπνηση και επιφυλακή. Όπου χρειαστεί συνεργαζόμαστε στενά με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης και προκρίνουμε μια ολιστική αντιμετώπιση. Η κλιματική αλλαγή και οι αυξανόμενες συνέπειές της, επιβάλλουν την άμεση και συντονισμένη κινητοποίησή μας για την υλοποίηση στοχευμένων έργων, για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών», επισήμανε ο περιφερειάρχης.

Γιαννόπουλος στο Newsbomb.gr: Βροχερό τριήμερο από Δευτέρα, ενδεχόμενο για έντονα φαινόμενα

Σύμφωνα και με όσα αναφέρει ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος στο Newsbomb.gr πρόκειται για μια «ασυνήθιστη» μεταβόλη του καιρού για τα δεδομένα της εποχής.

«Έπειτα από ένα καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο με θερμοκρασία 33-34 βαθμούς, μια ψυχρή αέρια μάζα θα κατέβει από την Πολωνία τελείως κάθετα, πράγμα σπάνιο για την εποχή», σημειώνει αρχικά ο κ. Γιαννόπουλος.

Η πρώτη περιοχή που θα δεχθεί βροχωπτώσεις αναμένεται να είναι η βόρεια Ελλάδα και σταδιακά η κακοκαιρία θα επεκταθεί και στα νότια: «Η ψυχρή αέρια μάζα έρθει στη χώρα μας τη Δευτέρα το πρωί, όταν και θα ξεκινήσουν βροχές πρώτα στη βόρεια Ελλάδα. Έπειτα, η κακοκαιρία θα κατέβει νοτιότερα μέσα στην Δευτέρα και θα μείνει στη χώρα μέχρι την Τετάρτη».

Με βάση τα σημερινά στοιχεία, όπως επισημαίνει ο κ. Γιαννόπουλος, ο καιρός θα είναι βροχερός στην Αθήνα (από το απόγευμα της Δευτέρας) και στη Θεσσαλονίκη μέχρι και την Τετάρτη, ωστόσο δεν είναι ξεκάρο πόσο έντονα θα είναι τα φαινόμενα.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του κ. Γιαννόπουλου: «Υπάρχει ένα ενδεχόμενο, για έντονά τοπικά φαινόμενα τη Δευτέρα και την Τρίτη, για παράδειγμα σε περιοχές της κυρίως της κεντρικής χώρας, όπως η Θεσσαλία αλλά και στα νότα. Αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, το σίγουρο είναι η πτώση της θερμοκρασίας και οι αρκετές βροχές».

Σε ότι αφορά τη θερμοκρασία, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ αναφέρει πως θα σημειωθεί αισθητή πτώση: «Η θερμοκρασία σε σχέση με την Κυριακή θα είναι 4-6 βαθμούς κάτω. Κάτι λίγο πιο κάτω από τους 30 βαθμούς. Σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία η μέγιστη θα είναι 25-26 βαθμοί, άρα και θα βρέχει και θα πέσει η θερμοκρασία».

Σε ό,τι αφορά τον Έβρο όπου μαίνεται η μεγάλη φωτιά για 14η ημέρα, ο κ. Γιαννόπουλος ξεκαθαρίζει πως δεν αναμένονται βροχές.