ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Μετράνε τις πληγές τους οι πλημμυροπαθείς - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Κακοκαιρία Daniel: Μετράνε τις πληγές τους οι πλημμυροπαθείς - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες
EUROKINISSI

Φίδια και ψάρια έχουν εμφανιστεί στα σπίτια της Κα;ρδίτσας ενώ οι κάτοικοι μαζεύουν τα κομμάτια τους προσπαθώντας να καθαρίσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους μετά την καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel

Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες κάτοικοι στις πλημμυρισμένες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές, που παραμένουν μέσα στις λάσπες ανάμεσα σε κατεστραμμένα σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες.

Η κα. Βιργινία συγκλονίζει: «Τα παιδιά τα έχω σε άλλο χωριό. Είναι τρομοκρατημένα και αυτά. Και πώς να μην είναι, έχοντας ζήσει τον απόλυτο τρόμο μέσα σε ένα αυτοκίνητο που παρασύρεται από τα ορμητικά νερά; Μας τραβούσαν τα νερά όπου έσβησε το αυτοκίνητο. Και ήρθαν και μας τράβηξαν, ούτε που ξέρω που είναι το αμάξι στον Παλαμά, δεν με νοιάζει. Κοιτούσα να μην ξεκληριστεί η οικογένεια μου».

«Δεν μπορώ να υπολογίσω. Τα έχουμε χάσει. Έχω χάσει τον ύπνο μου σας το λέω», είπε ο κος Χρήστος από τη Μαραθέα.

Την ώρα που οι κάτοικοι μετράνε τις πληγές τους, έντονος είναι ο προβληματισμός για τα νεκρά ζώα, τα οποία πλέον ξεπερνούν τις 100.000 και αποτελούν εστία μολυσματικών ασθενειών. Η αφόρητη δυσοσμία υπενθυμίζει κάθε στιγμή τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ανεβαίνει η στάθμη της λίμνης Κάρλας

Κινδυνεύουν να «πνιγούν» τα χωριά γύρω από τη λίμνη Κάρλα, καθώς η λίμνη έγινε σε 2,5 ημέρες όπως ήταν πριν από την αποξήρανση. Εάν ανέβει 60 εκατοστά ακόμη η στάθμη του νερού θα πλημμυρίσει το πρώτο χωριό, προειδοποιεί ο δήμαρχος Κιλελέρ.

Στη Λάρισα από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, καθώς δεν άντεξε και κατέρρευσε η γέφυρα Παλαιοπύργου λίγες ώρες μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων. Σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, οι κάτοικοι που κατάφεραν να μπουν στα σπίτια τους δεν σταματούν με σκούπες και φτυάρια να βγάζουν λάσπες. Ο Βόλος παραμένει για 10η μέρα χωρίς πόσιμο νερό.

Φίδια στα μπαλκόνια

Η Δήμητρα Παππά, κάτοικος Μαραθέας Καρδίτσας άνοιξε την πόρτα του σπιτιού της και αντίκρυσε φίδια. Αρχικά τα είδε να κολυμπάνε στην αυλή που έχει μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα. Μετά τα είδε τυλιγμένα στην καγκελόπορτα και σε ελάχιστα λεπτά μέσα στο σπίτι της να ανεβαίνουν απειλητικά τη σκάλα.

Αλλά δεν ήταν η μοναδική περίπτωση. Φίδι 2,5 μέτρων βρήκε στο σπίτι του ο κύριος Γιώργος από τον Παλαμά. Μετά τα φίδια, και ψάρια εμφανίστηκαν να κολυμπούν στα πλημμυρισμένα… πεζοδρόμια της Γιάννουλης.

Στους 16 οι νεκροί

Δύο σοροί ενός άνδρα και μίας γυναίκας εντοπίστηκαν χθες και την Παρασκευή σε θαλάσσιες περιοχές του Πηλίου, που εικάζεται πως ανήκουν στο νιόπαντρο ζευγάρι των Αυστριακών που αγνοούνταν.

Ο άνδρας φέρει τατουάζ και αναμένεται επίσημη αναγνώριση από τους οικείους του από φωτογραφίες μέσω της πρεσβείας. Σύμφωνα με το λιμενικό, δείγματα DNA έχει αποσταλεί για ταυτοποίηση.

Την ίδια ώρα, η κακοκαιρία Daniel είχε ως συνέπεια να αδειάσουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ των περιοχών που δέχτηκαν το καταστροφικό «χτύπημα» της πλημμύρας, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να προμηθευτούν τα προϊόντα λόγω των κλειστών δρόμων.