SOS ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑΣ - ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΧΕΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Χιλιάδες οι πλημμυροπαθείς, πολλά εκατομμύρια οι ζημιές - Σε εξέλιξη οι αυτοψίες

Κακοκαιρία Daniel: Χιλιάδες οι πλημμυροπαθείς, πολλά εκατομμύρια οι ζημιές - Σε εξέλιξη οι αυτοψίες

Χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά που επλήγησαν από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel

Η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr λειτουργεί κανονικά και έχουν υποβληθεί 6.764 οριστικές αιτήσεις 3.513 προσωρινές αιτήσεις, είπε ο κ. Χρ. Τριαντόπουλος υφυπ. Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

«Αιτήσεις για την κάλυψη των οικοσκευών και των αναγκών ως 6.600 ευρώ, για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής υποδομής έως 10.000 ευρώ και για την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης των επιχειρήσεων και των κτηνοτροφικών μονάδων που επλήγησαν έως 4.000 ευρώ. Αιτήσεις και από όλες τις περιοχές και των 5 νομών».

Ταυτόχρονα, ανέφερε προχωρά και η διαδικασία αυτοψίας και καταγραφών από τα κλιμάκια της γενικής γραμματείας αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής. Κλιμάκια που επικουρούνται και από στελέχη του ελληνικού στρατού.

Κλιμάκια που με την ολοκλήρωση του σημερινού έργου θα έχουν πραγματοποιήσει περίπου 7.000 αυτοψίες και καταγραφές σε όλους τους νομούς. Σημειώνουμε ξανά ότι στην παρούσα φάση οι αυτοψίες δεν χρειάζεται να γίνουν στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ολικώς πλημμυρισμένες.

Εκεί ακολουθείται η ατμοποιημένη διαδικασία καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης για την οικοσκευή και την κάλυψη των πρώτων αναγκών όπου δεν προϋποθέτεται αυτοψία και που δεν θα χρειαστεί η αίτηση στην πλατφόρμα». Και εξήγησε: «Για αυτή την αυτοματοποιημένη διαδικασία εργάζονται στελέχη του υπουργείο κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας και της ΑΑΔΕ ώστε άμεσα και σύντομα οι δικαιούχοι πληγέντες να λάβουν την οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται. Οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν και όλοι οι δικαιούχοι στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες».

Ο κ. Τριαντόπουλος υπογράμμισε: «Όλοι όσοι έχουν πληγεί σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί θα λάβουν την προβλεπόμενη ενίσχυση. Όλοι όσοι δικαιούνται σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Να τονίσω και κάτι άλλο, γιατί εντοπίστηκαν διάφορες προσπάθειες και φαινόμενα τις τελευταίες ώρες. Η διαδικασία που ακολουθείται μέσα από το ψηφιακό υπόβαθρο της ΑΑΔΕ είναι τέτοια που διασφαλίζει ότι την ενίσχυση θα λάβουν μόνο όσοι δικαιούνται.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ όρισε ειδικά γραφεία υποστήριξης στις ΔΟΕ της Θεσσαλίας για την ένταξη των πληγέντων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής. Στα γραφεία αυτά που βρίσκονται μέσα στις ΔΟΕ των πληγεισών περιοχών μπορούν να πάνε όσοι δικαιούνται τρων αποδοχών μέσα από την πλατφόρμα και δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο».

«Όσον αφορά τις επιχειρήσεις προχωράει το έργο της περιφέρειας και των επιτροπών κρατικής αγωγής και έχουν πραγματοποιηθεί 877 αυτοψίες σε επιχειρήσεις από τις 3300 αιτήσεις και το έργο συνεχίζεται. Όπως συνεχίζεται και το έργο της άμεσης αποκατάστασης της πρόσβασης σε χωριά και σε περιοχές με την σημαντική συνδρομή της περιφέρειας αλλά και του στρατού όπου απαιτείται. Όσον αφορά την ΠΑΘΕ σημειώνεται σημαντική υποχώρηση των υδάτων και εργαζόμαστε ώστε τις επόμενες ώρες να επέλθει η αποκατάσταση της κυκλοφορίας» κατέληξε.

Στη συνέχεια η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη είπε ότι καταγράφηκαν 37 νέα κρούσματα λοίμωξης αναπνευστικού και 36 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Συνολικά, από την αρχή της πλημμύρας έχουν καταγραφεί 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 λοίμωξης αναπνευστικού, ανέφερε και τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν εμπνέει ανησυχία.

Η ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων

Ακολουθεί η ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστο Τριαντόπουλο και τον αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό:

*Χρήστος Τριαντόπουλος:* Καλησπέρα σας από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, όπου και σήμερα το σχέδιο της Κυβέρνησης για την υποστήριξη της Θεσσαλίας και την κρατική αρωγή υλοποιείται με εντατικούς ρυθμούς, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα.

Η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής λειτουργεί κανονικά και έχουν πραγματοποιηθεί 6.764 οριστικές αιτήσεις καθώς και 3.513 προσωρινές αιτήσεις. Αιτήσεις για την κάλυψη της οικοσκευής και των πρώτων αναγκών ως 6.600 ευρώ, για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής ως 10.000 ευρώ και για την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης προς τις επιχειρήσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες που επλήγησαν ως 4.000 ευρώ. Αιτήσεις από τις πληγείσες περιοχές και των πέντε νομών.

Ταυτόχρονα, προχωρά και η διαδικασία των αυτοψιών και των καταγραφών από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. Κλιμάκια τα οποία επικουρούνται και από στελέχη του Ελληνικού Στρατού. Κλιμάκια που με την ολοκλήρωση του σημερινού έργου θα έχουν πραγματοποιήσει περίπου 7.000 αυτοψίες και καταγραφές σε όλους τους νομούς.

Σημειώνουμε, ξανά, ότι στην παρούσα φάση οι αυτοψίες δεν χρειάζονται να γίνουν στις περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί ως ολικώς πλημμυρισμένες. Εκεί ακολουθείται η αυτοματοποιημένη διαδικασία καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης για την οικοσκευή και για την κάλυψη των πρώτων αναγκών όπου δεν προϋποθέτει αυτοψία, αλλά και δεν θα χρειαστεί η αίτηση στην πλατφόρμα. Γι΄ αυτήν την αυτοματοποιημένη διαδικασία εργάζονται τα στελέχη του Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και της ΑΑΔΕ, ώστε άμεσα και σύντομα οι δικαιούχοι πληγέντες να λάβουν την οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται.

Οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν και οι δικαιούχοι όλων των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Και αυτό θέλω να το υπογραμμίσω, όπως και τις προηγούμενες ημέρες: όλοι όσοι έχουν πληγεί, σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί, θα λάβουν την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση. Όλοι όσοι δικαιούνται, σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Και να υπογραμμίσω και κάτι άλλο, διότι εντοπίστηκαν διάφορες προσπάθειες και φαινόμενα τις τελευταίες ώρες: η διαδικασία που ακολουθείται μέσα από το ψηφιακό υπόβαθρο της ΑΑΔΕ είναι τέτοια που διασφαλίζει ότι την ενίσχυση θα λάβουν μόνον όσοι τη δικαιούνται.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ, με την οποία έχουμε μία στενότατη συνεργασία, όρισε ειδικά γραφεία υποστήριξης στις ΔΟΥ της Θεσσαλίας για την ένταξη των πληγέντων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής. Στα γραφεία αυτά, τα οποία βρίσκονται μέσα στις ΔΟΥ των πληγεισών περιοχών, μπορούν να απευθύνονται όσοι δικαιούνται τις ενισχύσεις από την ψηφιακή πλατφόρμα και δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, προχωρά το έργο της Περιφέρειας και των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής και έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 877 αυτοψίες σε επιχειρήσεις από τις 3.300 αιτήσεις και το έργο συνεχίζεται. Όπως και συνεχίζεται το έργο της άμεσης αποκατάστασης της πρόσβασης σε χωριά αλλά και σε περιοχές με τη σημαντική συνδρομή της Περιφέρειας, αλλά και του στρατού, όπου απαιτείται.

Όσον αφορά την ΠΑΘΕ, έχει σημειωθεί σημαντική υποχώρηση των υδάτων και εργαζόμαστε ώστε τις επόμενες ώρες να επέλθει η αποκατάσταση της κυκλοφορίας, όπως αναλυτικότερα θα ενημερωθείτε και στη συνέχεια.

Το έργο, συνεπώς, συνεχίζεται καθημερινά με αμείωτο ρυθμό για την αποκατάσταση και τη στήριξη της Θεσσαλίας μετά από αυτήν την πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή. Και συνεχίζουμε λοιπόν.

Το λόγο τώρα έχει η κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.

*Ειρήνη Αγαπηδάκη:* Καλησπέρα σας. Στους 1.152 πολίτες που επισκέφτηκαν τις 26 δομές του ΕΣΥ στις πληγείσες περιοχές το τελευταίο 24ωρο αναφέρονται 37 νέα κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού και 36 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Έτσι, συνολικά -και το λέω αυτό επειδή αλλάξαμε τις ώρες που λαμβάνουμε την ενημέρωση, από 12:00 με 24:00 το πήγαμε 08:00 με 20:00- έχουμε μέχρι τώρα, από την αρχή έναρξης της πλημμύρας, 130 συνολικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 κρούσματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού.

Να πούμε ότι ο αριθμός αυτών των κρουσμάτων δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς είναι αναμενόμενος για την περίοδο και την εποχή.

Σε σχέση με τις νοσηλείες έχουμε μία επιπλέον νοσηλεία στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και μία στην Καρδίτσα. Έχουμε λάβει ανάλογα δείγματα από το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας. Με τη μοριακή μέθοδο ανίχνευσης γενετικού υλικού παθογόνου που σχετίζεται με το γαστρεντερικό σύστημα ανευρέθηκε εντοροπαθογόνο E. coli και Clostridium difficile και βρίσκεται υπό διερεύνηση. Επίσης, στα μέχρι τώρα επιβεβαιωμένα παθογόνα, όπως ξέρουμε έχουμε ανάμεσά τους ένα βρέφος λίγων ημερών το οποίο έχει ανιχνευθεί με σαλμονέλα.

Τα υπόλοιπα αφορούν το εντεροπαθογόνο E. coli, ροταϊό, νοροϊό και την περαιτέρω διερεύνηση για τα αρχικά δείγματα που έχουμε για τον ασθενή που έχει ανιχνευθεί με κλοστρίδιο. Στη συνέχεια αυτού, να πούμε ότι δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση κανενός από τους ανθρώπους που νοσηλεύονται, ούτε των δύο επιπλέον που έχουμε σήμερα, και δεν έχουμε μέχρι τώρα συρροές κρουσμάτων σε καμία περιοχή.

Σε σχέση με την υδροδότηση. Χθες ελήφθησαν 40 νέα δείγματα από τις αντίστοιχες Περιφερειακές Ενότητες. 14 από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, 14 από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και 12 από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

Από τους Δήμους δεν επέρχεται καμία μεταβολή σε σχέση με όσα έχουμε ανακοινώσει χθες για την καταλληλότητα του νερού. Και να πούμε ότι από αύριο η ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με την ποιότητα και την καταλληλότητα του νερού θα γίνεται ανά δημοτικό διαμέρισμα για να μην δημιουργούνται παρερμηνείες. Συνεχίζεται η συνεργασία μας με τις Δημοτικές Αρχές. Η διερεύνηση για την καταλληλότητα και την ασφάλεια του νερού γίνεται σε διάφορα επίπεδα.

Να πω, τέλος, ότι έχουμε ξεκινήσει την ανίχνευση προνυμφών στα λιμνάζοντα ύδατα. Προσπαθούμε να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις ούτως ώστε να μειώσουμε τη μολυσματικότητα των λιμναζόντων υδάτων σε όλη την περιοχή και τέλος να πω ότι, σε συνέχεια της διανομής των προστατευτικών υλικών για τους πολίτες, αύριο θα βρισκόμαστε στην περιοχή του Παλαμά και όλες τις άλλες μέρες, ακόμα πιο συντονισμένα, με τα κλιμάκια της αστυνομίας θα μοιράσουμε συνολικά 25.000 γαλότσες και προστατευτικές στολές στους πολίτες προκειμένου να μην μολύνονται με τα λασπώδη νερά, τα ύδατα τα λιμνάζοντα σε όλη την περιοχή.

Θέλω, λοιπόν, να παρακαλέσω τους πολίτες, αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη, να περιμένουν. Τις επόμενες δύο μέρες θα έχουμε ακόμα πιο εντατικό ρυθμό διανομής των προστατευτικών υλικών, και σε μάσκες και σε γάντια, όπως είπα, και σε στολές και σε γαλότσες. Άρα έχει μεγάλη σημασία να περιμένουν να λάβουν τον εξοπλισμό και μετά να πάνε να δουν σε τι κατάσταση είναι τα σπίτια τους και να επιχειρήσουν περαιτέρω.

Ευχαριστώ.

*Λευτέρης Αυγενάκης:* Καλησπέρα και από μένα. Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας ήταν και παραμένει η πρώτιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησής μας, παράλληλα με τις δράσεις που εξελίσσονται για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της κανονικότητας στις πληγείσες περιοχές.

Στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί θετική εξέλιξη το ότι από χθες το μεσημέρι, χάρη στη στενή συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, αποκαταστάθηκε η πρόσβαση και μπόρεσε να λειτουργήσει η μονάδα στη ΒΙΠΕ της Λάρισας, η οποία έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 250 τόνων στο 12ωρο, που σημαίνει 10.000 νεκρά ζώα θα οδηγούνται στην καύση.

Στην προσπάθεια αποκομιδής των νεκρών ζώων, από σήμερα συμβάλλουν στην περιοχή του Παλαμά και 40 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να τους ευχαριστήσω και να πω ότι το παράδειγμά τους πρέπει να ακολουθήσουν και οι Δήμοι της περιοχής. Κατανοούμε τις δυσκολίες που έχουν, ιδιαιτέρως οι μικροί δήμοι. Αλλά η αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία είναι ευθύνη όλων μας και δεν μπορεί να περιχαρακωθεί στο στενό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του καθενός εξ ημών.

Όλοι, μα όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση οφείλουμε να συμβάλουμε, γιατί όλοι αποτελούμε τμήμα αυτής της δοκιμαζόμενης κοινωνίας. Επίσης, θέλω να παρακαλέσω όλους να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι λέμε και τι γράφουμε όσον αφορά ειδικά θέματα δημόσιας υγείας.

Η Κυβέρνηση με την μέγιστη υπευθυνότητα φροντίζει πρώτα απ’ όλα για τη δημόσια υγεία. Σε αυτό συμβάλλουν πιστοποιημένοι οργανισμοί και ινστιτούτα εγνωσμένου κύρους με τα οποία συνεργαζόμαστε. Ο εντυπωσιασμός για χάρη της δημοσιότητας μπορεί να προκαλέσει πανικό και αυτό είναι πολλαπλώς επιζήμιο και επιλήψιμο, κυρίως όμως δεν συνάδει με την προσπάθεια μιας κοινωνίας που έχει πληγεί να ανατάξει δυνάμεις και να ξαναβρεί το ταχύτερο δυνατόν τους ρυθμούς με τους οποίους κινείτο πριν τη φονική καταστροφή.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν τα νεκρά ζώα, μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουμε τα εξής στοιχεία από τον ΕΛΓΑ για δηλωθείσες απώλειες ζωικού κεφαλαίου:

- Αιγοπρόβατα: 61.786

- Βοοειδή: 5.306

- Χοιρινά: 19.355

- Πτηνά: 123.810

Φυσικά, παραμένει ακόμα και σήμερα η δυσκολία προσέγγισης σε πολλές οργανωμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων. Έτσι λοιπόν έχουμε:

- Για τα αιγοπρόβατα, μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς, έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 27.436 νεκρά ζώα

- Για τα χοιρινά, μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 10.103 νεκρά ζώα

- Για τα βοοειδή, μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 44 νεκρά ζώα

- Για τα πτηνά, μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 25.400 νεκρά ζώα

Μετά την ενεργοποίηση, μόλις χθες, του κέντρου επικοινωνίας του ΕΛΓΑ για τους πληττόμενους γεωργούς και κτηνοτρόφους, τετραπλασιάστηκαν οι δηλώσεις για τις ζημιές στη φυτική παραγωγή και από 300 που ήταν χθες το μεσημέρι, ξεπέρασαν σήμερα τις 1.250, ενώ οι δηλώσεις για τις απώλειες σε ζωική παραγωγή ξεπέρασαν τις 1.500.

Θυμίζω τα τηλέφωνα επικοινωνίας του κέντρου εξυπηρέτησης του ΕΛΓΑ: 2410 23 19 38, 2410 23 19 29, από τις 8:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ καθημερινά.

Παρά ταύτα διαπιστώσαμε καθυστερήσεις στην υποβολή των δηλώσεων και για τη διευκόλυνση των παραγωγών μας έδωσα οδηγίες στον ΕΛΓΑ να συνεργαστεί με τους ανταποκριτές του, ώστε να γίνονται δεκτές ακόμα και χειρόγραφες δηλώσεις, αρκεί να αναγράφουν οι παραγωγοί το ΑΦΜ τους και το τηλέφωνό τους. Οι χειρόγραφες αυτές δηλώσεις θα καταχωρηθούν εγκαίρως από τις υπηρεσίες του οργανισμού στο πληροφοριακό σύστημα.

Σε ό,τι αφορά τις ζωοτροφές, μέχρι αυτή την ώρα, με τη συμβολή της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας και του Στρατού έχουν διατεθεί 37 τόνοι ζωοτροφών σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόσβαση. Η μεταφορά των ζωοτροφών γίνεται με ελικόπτερα της Πολιτικής Προστασίας και του Στρατού.

Οι κτηνοτρόφοι μας γνωρίζουν ήδη ότι σε αυτή την καταστροφή και στις δύσκολες συνθήκες που ακολούθησαν δεν είναι μόνοι τους. Είμαστε στο πλευρό τους και θα τους στηρίξουμε για να κρατηθεί ζωντανό το ζωικό τους κεφάλαιο.

Σε ό,τι αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θέλω να διαβεβαιώσω τους ενδιαφερόμενους ότι θα γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες από τις υπηρεσίες μας ώστε να υπάρξει η ευελιξία στην υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης που βρίσκονται σε εξέλιξη στις πληγείσες περιοχές.

Η πρόβλεψη θα αφορά και εξάμηνη παράταση και διευκόλυνση των αιτημάτων πληρωμής σε οποιοδήποτε στάδιο εγκριτικής επένδυσης για τα προγράμματα νέων αγροτών, σχέδια βελτίωσης, τα προγράμματα εμπορίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και τα προγράμματα LEADER. Αντίστοιχα θα υπάρξει η δυνατότητα παράτασης, κατόπιν αιτήματος, σε δημόσια και εγγειοβελτιωτικά έργα στη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα.

Όσον αφορά στη διαχείριση του εδάφους από την επίδραση των πλημμυρικών φαινομένων στους αγρούς. Ήδη αυτή την ώρα εργάζεται το επιστημονικό προσωπικό του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προκειμένου να υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για τους παραγωγούς μας. Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί κατάλογος γενικών οδηγιών για την ταχύτερη αποκατάσταση των εδαφών, αλλά και συστάσεις για την ταχύτερη αλλά και καλύτερη ευκαιρία ανάκτησης των βιολογικών ιδιοτήτων των εδαφών μας.

Συγκεκριμένα, θα δοθούν οδηγίες: πρώτον, για τη αποφυγή συμπίεσης του εδάφους. Εδώ επικεντρωνόμαστε στο χρονικό ορίζοντα που όλοι οι παραγωγοί μας μπορούν να επιστρέψουν στα κτήματά τους και να προχωρήσουν σε εργασίες αποκατάστασης ή καλλιέργειας.

Δεύτερον, για την διαχείριση ιζημάτων, φυτικών υπολειμμάτων και διαφόρων υλικών που έχουν μεταφερθεί στους αγρούς. Σημειώνεται ότι φερτά υλικά και χώματα θα διοχετευθούν με κατάλληλα συνεργεία για την αποκατάσταση αδειοδοτημένων λατομείων. Ο κατάλογος των λατομείων θα δοθεί άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και φυσικά την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Για τις μικρότερες ποσότητες από μπάζα και οικοδομικά υλικά, έχει προβλεφθεί η μεταφορά τους σε χώρους ανακύκλωσης αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων που υπάρχουν ήδη σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο κατάλογος αυτών θα δοθεί άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, ενώ το κόστος για την αποκατάσταση του έγγειου κεφαλαίου, τη συλλογή και απομάκρυνση των φερτών υλικών, των χωμάτων, μπαζών και οικοδομικών υλικών θα καλυφθεί από την κρατική αρωγή, όπως άλλωστε είχε γίνει και στον «Ιανό».

Οι εργασίες θα μπορέσουν να ξεκινήσουν εφόσον στραγγίσει και έχουν στεγνώσει επαρκώς τα εδάφη.

Τρίτον, για την επίδραση των φαινομένων στη γονιμότητα του εδάφους, ο ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ προχωρά από σήμερα σε δειγματοληψίες του εδάφους ώστε να προσδιοριστούν τα νέα επίπεδα γονιμότητας και η στρατηγική λίπανσης που πρέπει να ακολουθηθεί. Για το σκοπό αυτό έχει καταρτιστεί χάρτης με τις 350 θέσεις δειγματοληψίας ιζημάτων λάσπης και εδάφους για την προκαταρκτική έρευνα εκτίμησης των πλημμυρικών φαινομένων στο έδαφος.

Οι θέσεις δειγματοληψίας καθορίζονται σε δύο ζώνες κατά μήκος της κύριας κοίτης του Πηνειού, καθώς και σε επιλεγμένες θέσεις στις υπόλοιπες πλημμυρισμένες περιοχές.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω ιδιώτες, αλλά και την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), για τις προσφορές τους σε ζωοτροφές. Ήδη η ΕΘΕΑΣ έχει κινητοποιήσει μέλη της και έχει προσφέρει 100 τόνους και 13 φορτηγά σε ζωοτροφές. Ανάλογα προσφέρουν και πολλοί ιδιώτες και τους ευχαριστούμε.

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για τη Θεσσαλία αλλά και για την πατρίδα μας, κάθε προσφορά είναι σημαντική στην προσπάθεια για γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα, αλλά και για να διασφαλιστεί η συνέχεια της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, σε μία περιοχή που αποτελούσε και σύντομα θα αποτελεί και πάλι την καρδιά της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας.

Εμείς, όπως σας είπαμε και χθες, συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη από εδώ, από τον θεσσαλικό κάμπο, υποδηλώνοντας, με την παρουσία της κυβέρνησης και του κράτους και με επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών σε περιοχές που έχουν πληγεί, ότι είμαστε εδώ, στο πλευρό των αγροτών μας, αλλά και στο πλευρό κάθε πολίτη που δοκιμάζεται. Η στεναχώρια και ο πόνος και η απόγνωση θα καταφέρουμε μονιασμένοι να μετατραπούν σε δύναμη, δύναμη δημιουργίας για την επόμενη μέρα.

Σας ευχαριστώ.

*Γιάννης Αρτοποιός:* Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας εδώ στη Θεσσαλία.

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο, τα δεδομένα έχουν ως εξής: όπως είχαμε αναφέρει, στο τρίγωνο Λάρισα-Καρδίτσα-Τρίκαλα όλες οι βασικές αρτηρίες είναι πλέον ανοιχτές.

Από χθες, δε, το απόγευμα έχουν δοθεί στην κυκλοφορία και τα δύο ρεύματα του οδικού άξονα Τρικάλων-Λάρισας, είναι πλέον ανοιχτή.

Στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης καταβάλλονται όντως μεγάλες προσπάθειες ούτως ώστε να ανοίξει. Προς το παρόν παραμένει κλειστή λόγω των πλημμυρικών φαινομένων των προηγούμενων ημερών.

Το Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας έχει δεχθεί πανελλαδικά περισσότερες από 11.946 κλήσεις. Έχουμε προβεί στη διάσωση 4.590 συμπολιτών μας προς ασφαλή σημεία.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε 9.579 κλήσεις, 3.576 διασώσεις συμπολιτών μας και συνολικά 2.900 αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένους χώρους.

Στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων-Καρδίτσας οι περισσότερες περιοχές είναι πλήρως προσβάσιμες, όπως ο Παλαμάς, οι Σοφάδες, ο Κοσκινάς, Ψαθοχώρι, Φαρκαδόνα, Καλογριανά, Μεγάλα Καλύβια, Πηνειάδα. Ενώ πρόσβαση μόνο με μεγάλα οχήματα έχουμε σε περιοχές όπως η Μεταμόρφωση, Μαραθέα, Κόρδα και Βλοχός.

Και μια αναφορά για το Βλοχό: αξίζει να σημειωθεί ότι εκεί οι κάτοικοι παραμένουν με τη θέλησή τους και είναι ασφαλείς. Όπως και στις υπόλοιπες περιοχές, είναι ασφαλείς. Ωστόσο, δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος βρέθηκαν εκεί από το πρωί, και σήμερα και όλο αυτό το χρονικό διάστημα, προκειμένου να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια.

Ο οικισμός Κεραμίδι Τρικάλων παραμένει μη προσβάσιμος, ενώ οι κάτοικοί του έχουν αποχωρήσει. Επίσης το ορεινό δίκτυο προς Ασπροπόταμο Τρικάλων είναι κατεστραμμένο, αποκλεισμένο και εφοδιασμός ειδών πρώτης ανάγκης πραγματοποιείται με ελικόπτερο. Επίσης, γίνεται προσπάθεια διάνοιξης δρόμων μέσω δασικών οδών από την Πύλη Τρικάλων.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και πιο συγκεκριμένα στους οικισμούς Άγιο Θωμά, Νέα Σμύρνη, Ιπποκράτη, πραγματοποιούνται πλέον αντλήσεις υδάτων. Στις εργατικές κατοικίες της συνοικίας Γιάννουλης Λάρισας πραγματοποιούνται μεταφορές συμπολιτών μας όλο το χρονικό διάστημα από το πρωί με πλωτά μέσα.
Παράλληλα, έχει δοθεί στην κυκλοφορία και το ρεύμα από τη Λάρισα προς τον Τύρναβο και πραγματοποιούνται εκεί μεταφορές με αστικά λεωφορεία. Οι περιοχές Αμφιθέα, Ομορφοχώρι και Πλατύκαμπος είναι πλέον προσβάσιμες.

Τέλος, στις περιοχές Ομόλιο, Κουλούρα, Μεσάγκαλα, Αλεξανδρινή, Στόμιο, Στεφανοβίκειο, Ριζόμυλο, παραμένουν δυνάμεις σε προληπτική επιτήρηση του πλημμυρικού φαινομένου. Επισημαίνεται ακόμη ότι σε όλες τις περιοχές παραμένουν ισχυρότατες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΓΕΕΘΑ, της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού. Σημαντική, δε, είναι και η συνεισφορά εθελοντών και εθελοντικών ομάδων.

Κυρίες και κύριοι, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το έντονο φαινόμενο, δηλαδή την 5η Σεπτεμβρίου, στεκόμαστε και είμαστε δίπλα στον χειμαζόμενο θεσσαλικό λαό. Θα είμαστε δίπλα τους μέχρι να τελειώσει αυτή η δοκιμασία τους.

Σας ευχαριστώ».

Συνεχίζεται η μάχη με τα λασπόνερα – Ξεκίνησε η περισσυλογή των νεκρών ζωών

Μάχη με λασπόνερα για 10η ημέρα δίνεται στη Θεσσαλία. Νεκρά ζώα, σωροί σκουπιδιών, και μολυσμένα λιμνάζοντα ύδατα προκαλούν αφόρητη δυσοσμία στα χωριά της Καρδίτσας, της Λάρισας και των Τρικάλων. Η έλλειψη του νερού καθιστά ακόμη δυσκολότερο να τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής. Οι κάτοικοι αγωνιούν για τα όσα φέρνει το αύριο και το πως θα συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους, αφού πολλά από τα σπίτια, όπως λένε οι ίδιοι, είναι δύσκολο να κατοικηθούν. Τεράστιο είναι και το πρόβλημα της στέγασης που αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ρίχνονται στη «μάχη» για την περισυλλογή των νεκρών ζώων στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Νίκος Δένδιας. Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι η απόφαση ελήφθη με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «με εντολή του πρωθυπουργού, ζήτησα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να αναλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ενεργό ρόλο, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές, στην περισυλλογή νεκρών ζώων, με την τήρηση παράλληλα όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για το προσωπικό». Καταλήγοντας, ο υπουργός τονίζει ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις μας συνεχίζουν να συντρέχουν την ελληνική κοινωνία και τους δοκιμαζόμενους πολίτες στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας, όπου χρειαστεί».

Ακατάλληλο το νερό

Την ίδια στιγμή πόσιμο είναι το νερό μόνο στους δήμους Καρδίτσας και Μουζακίου, ενώ ακατάλληλο παραμένει σε τέσσερις δήμους. Βαριά λαβωμένο και το οδικό δίκτυο καθώς παραμένει αποκομμένο σε πολλά σημεία.

Σε απόγνωση είναι οι κτηνοτρόφοι στον Παλαμά Καρδίτσας μετρούν τις πληγές τους όπου το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές.

Παράλληλα, η γέφυρα στον Παλαιόπυργο κατέρρευσε μετά τις τεράστιες πιέσεις και την αποσάθρωση του εδάφους. Η συγκεκριμένη γέφυρα συνδέει τον Παλαιόπυργο με την Αλεξανδρινή, τα παραλιακά χωριά του Δήμου Τεμπών και τον Στρίντζο και έβγαινε προς τον κεντρικό δρόμο Ομολίου προς το Στόμιο. Με την κατάρρευση της γέφυρας, η πρόσβαση στην περιοχή του Παλαιοπύργου γίνεται μέσω του Πυργετού.

Μετράνε τις πληγές τους οι πλημμυροπαθείς - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες κάτοικοι στις πλημμυρισμένες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές, που παραμένουν μέσα στις λάσπες ανάμεσα σε κατεστραμμένα σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες.

Η κα. Βιργινία συγκλονίζει: «Τα παιδιά τα έχω σε άλλο χωριό. Είναι τρομοκρατημένα και αυτά. Και πώς να μην είναι, έχοντας ζήσει τον απόλυτο τρόμο μέσα σε ένα αυτοκίνητο που παρασύρεται από τα ορμητικά νερά; Μας τραβούσαν τα νερά όπου έσβησε το αυτοκίνητο. Και ήρθαν και μας τράβηξαν, ούτε που ξέρω που είναι το αμάξι στον Παλαμά, δεν με νοιάζει. Κοιτούσα να μην ξεκληριστεί η οικογένεια μου».

«Δεν μπορώ να υπολογίσω. Τα έχουμε χάσει. Έχω χάσει τον ύπνο μου σας το λέω», είπε ο κος Χρήστος από τη Μαραθέα.

Την ώρα που οι κάτοικοι μετράνε τις πληγές τους, έντονος είναι ο προβληματισμός για τα νεκρά ζώα, τα οποία πλέον ξεπερνούν τις 100.000 και αποτελούν εστία μολυσματικών ασθενειών. Η αφόρητη δυσοσμία υπενθυμίζει κάθε στιγμή τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ανεβαίνει η στάθμη της λίμνης Κάρλας

Κινδυνεύουν να «πνιγούν» τα χωριά γύρω από τη λίμνη Κάρλα, καθώς η λίμνη έγινε σε 2,5 ημέρες όπως ήταν πριν από την αποξήρανση. Εάν ανέβει 60 εκατοστά ακόμη η στάθμη του νερού θα πλημμυρίσει το πρώτο χωριό, προειδοποιεί ο δήμαρχος Κιλελέρ.

Στη Λάρισα από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, καθώς δεν άντεξε και κατέρρευσε η γέφυρα Παλαιοπύργου λίγες ώρες μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων. Σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, οι κάτοικοι που κατάφεραν να μπουν στα σπίτια τους δεν σταματούν με σκούπες και φτυάρια να βγάζουν λάσπες. Ο Βόλος παραμένει για 10η μέρα χωρίς πόσιμο νερό.

Φίδια στα μπαλκόνια

Η Δήμητρα Παππά, κάτοικος Μαραθέας Καρδίτσας άνοιξε την πόρτα του σπιτιού της και αντίκρυσε φίδια. Αρχικά τα είδε να κολυμπάνε στην αυλή που έχει μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα. Μετά τα είδε τυλιγμένα στην καγκελόπορτα και σε ελάχιστα λεπτά μέσα στο σπίτι της να ανεβαίνουν απειλητικά τη σκάλα.

Αλλά δεν ήταν η μοναδική περίπτωση. Φίδι 2,5 μέτρων βρήκε στο σπίτι του ο κύριος Γιώργος από τον Παλαμά. Μετά τα φίδια, και ψάρια εμφανίστηκαν να κολυμπούν στα πλημμυρισμένα… πεζοδρόμια της Γιάννουλης.

Στους 16 οι νεκροί

Δύο σοροί ενός άνδρα και μίας γυναίκας εντοπίστηκαν χθες και την Παρασκευή σε θαλάσσιες περιοχές του Πηλίου, που εικάζεται πως ανήκουν στο νιόπαντρο ζευγάρι των Αυστριακών που αγνοούνταν.

Ο άνδρας φέρει τατουάζ και αναμένεται επίσημη αναγνώριση από τους οικείους του από φωτογραφίες μέσω της πρεσβείας. Σύμφωνα με το λιμενικό, δείγματα DNA έχει αποσταλεί για ταυτοποίηση.

Την ίδια ώρα, η κακοκαιρία Daniel είχε ως συνέπεια να αδειάσουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ των περιοχών που δέχτηκαν το καταστροφικό «χτύπημα» της πλημμύρας, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να προμηθευτούν τα προϊόντα λόγω των κλειστών δρόμων.

Σχετικές ειδήσεις