ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Η ύστατη λύση για την λίμνη Κάρλα - Ανησυχία για την στάθμη της

Κακοκαιρία Daniel: Η ύστατη λύση για την λίμνη Κάρλα - Ανησυχία για την στάθμη της

Κακοκαιρία Daniel: Κορυφώνεται η αγωνία για την τεχνητή λίμνη που πλημμύρισε

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση ως έσχατη λύση για τη σωτηρία των παρακάρλιων χωριών μεταβίβασαν μηχανικοί προς τους αρμόδιους φορείς, η οποία προβλέπει τη δημιουργία τομής σε ανάχωμα έτσι ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή διοχέτευση των υδάτων που έχουν καλύψει την ευρύτερη περιοχή προς την τεχνητή Κάρλα.

Η τοποθεσία του υφιστάμενου όμως αναχώματος βρίσκεται σε ευαίσθητη περιοχή που παραμένει προφυλαγμένη από τα φώτα της δημοσιότητας για ευνόητους λόγους. Η κατάσταση είναι τόσο απελπιστική, που σύμφωνα με τις πληροφορίες του ThessToday.gr εχθές κλήθηκαν στην περιοχή καταρτισμένοι επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν την τεχνητή λίμνη Κάρλα εδώ και χρόνια.

Έτσι, μετά από μια αυτοψία περιμετρικά της λίμνης, συσκέφθηκαν με πρόσωπα υψηλής σημασίας και τους μεταβίβασαν την πρόταση για τη δημιουργία τομής σε ανάχωμα, ώστε να δοθεί υψομετρική διαφορά και να διοχετευτεί όλος αυτός ο όγκος του νερού προς τη λίμνη Κάρλα.

Βέβαια, η λύση αυτή μοιάζει μονόδρομος , αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι και σήμερα -δυο εβδομάδες μετά- παραμένουν πλημμυρισμένα τα δύο αντλιοστάσια της περιοχής (σε Πέτρα και Κανάλια) ενώ τα θυροφράγματα -και το παλιό και το νέο- δεν λειτούργησαν ως όφειλαν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι από την υπερχείλιση το νερό από το παλιό θυρόφραγμα διοχετεύεται προς τη σήραγγα 10.5 χιλιομέτρων και απελευθερώνεται προς τον Παγασητικό, όμως πρόκειται για μια εικόνα που ανησυχεί ιδιαίτερα, εξαιτίας της κατάστασης των υδάτων.

Την ίδια στιγμή 200 μέτρα μακριά είναι εγκατεστημένο το καινούριο θυρόφραγμα, το οποίο είναι τελείως πλημμυρισμένο και σύμφωνα με τις καταγγελίες το πιο πιθανό είναι ότι παρέμεινε κλειστό και κατά τη διάρκεια της καταιγίδας. Για να μην πλημμυρίσουν όμως τα δύο χωριά έπρεπε -σύμφωνα με τις καταγγελίες- να είναι ανοιχτά τα δύο θυροφράγματα και τα δύο αντλιοστάσια της περιοχής τα οποία όμως φαίνεται ότι ούτε εκείνα λειτούργησαν.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στις 22 Αυγούστου κατατέθηκε στον εισαγγελέα Βόλου μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου από μέλος του Δ.Σ. της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας. Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά η εικόνα που παρουσιάζει η τεχνητή λίμνη Κάρλα έχει ως αποτέλεσμα τη συχνή εμφάνιση νεκρών ψαριών σε μαζική κλίμακα εξαιτίας της τοξικότητας των νερών και της έκλειψης οξυγόνου. Έλλειψη επαρκούς ποσότητας νερού στον ταμιευτήρα, καθώς και ότι επί 10 χρόνια δεν έγινε δυνατή η πλήρωση του ταμιευτήρα ενώ είναι γνωστό ότι η τεχνητή λίμνη βρίσκεται διαρκώς στη στάθμη του οικολογικού της ορίου.

Στη μήνυση μάλιστα γίνεται κάλεσμα προς το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης να ερευνήσουν τους φακέλους των έργων για ευθύνες, παρατυπίες και σπατάλες δημοσίου χρήματος που ενδεχομένως προκύψουν, καθώς φαίνεται να δαπανήθηκαν 300 εκατ. ευρώ για το αντιπλημμυρικό έργο της λίμνης Κάρλα.