ΕΛΛΑΔΑ

«Φεγγάρι του θερισμού»: Απόψε η τελευταία υπερπανσέληνος της χρονιάς

«Φεγγάρι του θερισμού»: Απόψε η τελευταία υπερπανσέληνος της χρονιάς
AP photo

Απόψε το βράδυ έρχεται το «φεγγάρι τoυ θερισμού» - Πρόκειται για την τελευταία υπερπανσέληνος του έτους

Κορυφώνεται απόψε τη τελευταία υπερπανσέληνος του 2023, που ονομάζεται και «φεγγάρι του θερισμού».

Πρόκειται για την πλησιέστερη πανσέληνο στη φθινοπωρινή ισημερία του βόρειου ημισφαιρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου. Αν και το φεγγάρι του θερισμού συνήθως λαμβάνει χώρα τον Σεπτέμβριο, ορισμένες χρονιές εμφανίζεται τον Οκτώβριο. Για παράδειγμα, μεταξύ 1970 και 2050, το «φεγγάρι του θερισμού» έλαβε χώρα 18 φορές τον Οκτώβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά ήταν το 2020 και η επόμενη φορά θα είναι το 2025.

Πριν από εκατό περίπου χρόνια. Όταν οι περισσότερες συγκομιδές γίνονταν αποκλειστικά με τα χέρια, το φως του φεγγαριού του θερισμού βοηθούσε τους αγρότες να μαζέψουν τις όψιμες σοδειές τους πριν από τη χειμερινή περίοδο. Ωστόσο αυτές οι μέρες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Το φεγγάρι του θερισμού, ή «σελήνη της συγκομιδής» όπως είναι επίσης γνωστή η υπερπανσέληνος, μπορεί να εμφανιστεί τόσο νωρίς όσο και στις 8 Σεπτεμβρίου (όπως έγινε το 2014) ή τόσο αργά όσο και στις 7 Οκτωβρίου (όπως θα γίνει το 2025). Αυτή πανσέληνος θα σηματοδοτήσει επίσης την τελευταία από τις τέσσερις λεγόμενες «υπερπανσελήνους» στη σειρά.

Η υπερ-σελήνη συμβαίνει στο περίγειο ή κοντά σε αυτό, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερο και φωτεινότερο. Ωστόσο, αυτή η διαφορά φωτεινότητας και μεγέθους είναι δύσκολο να εντοπιστεί με γυμνό μάτι.

Πολλοί επίσης πιστεύουν ότι το φεγγάρι του θερισμού παραμένει στον νυχτερινό ουρανό περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πανσέληνο, ωστόσο δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτό ισχύει για την πανσέληνο που συμβαίνει πιο κοντά στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο (το οποίο φέτος θα έρθει στις 26 Δεκεμβρίου).

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Ανήλικοι αφαίρεσαν 550 ευρώ από κερματοδέκτες και προκάλεσαν φθορές

Θεσσαλονίκη: Ανήλικοι αφαίρεσαν 550 ευρώ από κερματοδέκτες και προκάλεσαν φθορές

Λάρισα: «Το Σωτήριο είναι νεκρό» – Απελπισία και αβεβαιότητα μετά το νέο «κύμα» κακοκαιρίας