ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ 17ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΠΥΡΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα νύχτα έντασης με Ρομά σε διάφορες περιοχές- Βίντεο κατέγραψε τις τελευταίες στιγμές του 17χρονου

Νέα νύχτα έντασης με Ρομά σε διάφορες περιοχές- Βίντεο κατέγραψε τις τελευταίες στιγμές του 17χρονου
Χάρης Γκίκας/Newsbomb.gr

Ένταση επικράτησε για ακόμα ένα βράδυ στη Θήβα, την Αλίαρτο και την ευρύτερη περιοχή καθώς οι κινητοποιήσεις των Ρομά και άλλων για το θάνατο του 17χρονου στη Βοιωτία είναι στο αποκορύφωμά τους.

Από νωρίς το βράδυ της Τρίτης Ρομά είχαν στήσει οδοφράγματα και είχαν βάλει φωτιές κοντά στο δρόμο Θήβας - Λειβαδιάς ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν από πολύ νωρίς στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μέχρι της πρώτες πρωινές ώρες η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή ήταν προβληματική καθώς υπήρχαν ομάδες Ρομά που συγκεντρωνόντουσαν για να διαμαρτυρηθούν.

Στα Μέγαρα, αποκαταστάθηκε λίγο πριν από τις 22:00 το βράδυ της Τρίτης η κυκλοφορία στην Εθνικής Οδό Αθηνών - Κορίνθου που είχε διακοπεί, όταν ομάδα Ρομά εκτόξευσε πέτρες στο οδόστρωμα και έβαλε φωτιά σε λάστιχα.

Δείτε στην gallery που ακολουθεί φωτογραφίες από το σημείο που επικράτησε το βράδυ της Τρίτης η ένταση στα Μέγαρα:

Η ένταση έχει μεταφερθεί και στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ, όπου ομάδα Ρομά έβαλαν φωτιές και πέταξαν πέτρες στα ΜΑΤ με τις αρχές να προχωρούν σε μία σύλληψη.

Λόγω των επεισοδίων, η Λεωφόρος ΝΑΤΟ παρέμεινε κλειστή μέχρι την περιφερειακή Αιγάλεω.

Το ιατροδικαστικό πόρισμα για το θάνατο του 17χρονου

Ο θάνατος του 17χρονου Ρομά στη Βοιωτία επήλθε Από το τραύμα που του προκάλεσε η σφαίρα του αστυνομικού στην αριστερή τραχηλική χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, από την ιατροδικαστική εξέταση, προέκυψε ότι η βολίδα αρχικά προκάλεσε ένα διαμπερές τραύμα στον αριστερό αντίχειρα και μετά συνέχισε, καταλήγοντας στην αριστερή τραχηλική χώρα.

Η βολίδα βρέθηκε προς τα κάτω, στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα, εντός των μυών, οκτώ εκατοστά πιο πάνω από τη δεξιά θηλή.

Όπως διαπιστώθηκε από την εξέταση, όταν η βολίδα μπήκε μέσα στον λαιμό έκανε κάταγμα 4ου και 5ου αυχενικού σπονδύλου.

Από την ιατροδικαστκή εξέταση, φάνηκε ότι η βολή πραγματοποιήθηκε σε μικρή απόσταση από το θύμα, ενώ ο 17χρονος έφερε και εκδορές τριβής στην αριστερή μετωπιαία χώρα και στα αριστερά ζυγωματικά.

Τέλος, όπως διαπιστώθηκε, ο 17χρονος δεν έφερε τραύματα στα πλευρά.

Βίντεο - ντοκουμέντο από την καταδίωξη του 17χρονου στη Βοιωτία

Στο μεταξύ το φως της δημοσιότητας είδε και βίντεο ντοκουμέντο που καταγράφει τις δραματικές στιγμές πριν και μετά τον μοιραίο πυροβολισμό.

Οι κραυγές και οι διάλογοι που ακούγονται στο βίντεο είναι ανατριχιαστικοί:

«Πίσω, πίσω» ακούγεται μία δυνατή φωνή. «Σταμάτα ρε, σταμάτα» συνεχίζει μία άλλη. Μετά ο ήχος από το τζάμι του οδηγού που μάλλον σπάει και ο πυροβολισμός. Ακολουθούν φωνές θρήνου και πανικού που καλούν για ασθενοφόρο «Φίλε, φίλε σε παρακαλώ… Όχι θεέ μου δεν μπορώ…», «γιατί;…», «τον σκότωσε, ένα ασθενοφόρο».

Το βίντεο συγκλονίζει με την τραγικότητα των στιγμών.

Συναγερμός στην αστυνομία

Ιδιαίτερα έντονη θα είναι η αστυνομική παρουσία σήμερα Τετάρτη, που έχει προγραμματιστεί η κηδεία του 17χρονου.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη, αναμένεται να απολογηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης ο 41χρονος ο αρχιφύλακας της ΟΠΚΕ Βοιωτίας για τον θανάσιμο τραυματισμό του 17χρονου Ρομά.

Ο αρχιφύλακας παραμένει κρατούμενος, με τον εισαγγελέα να του έχει απαγγείλει κατηγορίες, για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και παράνομη εκτέλεση πυροβολισμού.

Τραυμάτισαν τον δήμαρχο Αλιάρτου- Θεσπιέων

Παράλληλα, κλιμακώθηκαν τα επεισόδια στην περιοχή της Θήβας στα οποία πρωταγωνιστούν ομάδες Ρομά.

Στο Πυρί της Θήβας και στη «γέφυρα του τρόμου» όπως ονομάζουν τη γέφυρα της εθνικής οδού Λιβαδειάς - Θήβας, στο ύψος της Αλιάρτου, έχουν συγκεντρωθεί Ρομά, έχουν στήσει οδοφράγματα και έχουν βάλει φωτιές, διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο του 17χρονου.

Για δεύτερη μέρα η συγκοινωνία στην Εθνική οδό Λιβαδειάς - Θήβας γινόταν μέσα από παρακαμπτήριους ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση από πολύ κοντά για να μην επεκταθούν τα επεισόδια.

Οι νεαροί Ρομά είχαν βάλει φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και σε λάστιχα και έχει δημιουργηθεί μία αποπνικτική ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο δήμαρχος Αλιάρτου - Θεσπιέων Γιώργος Ντασιώτης που προσπάθησε να ηρεμήσει τις ομάδες των Ρομά και να αποτρέψει την επέκταση των επεισοδίων, τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι, πήγε στο κέντρο υγείας της περιοχής και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ οι αστυνομικοί που βρέθηκαν εκεί προχώρησαν σε χρήση χημικών για να αποφευχθεί η επέκταση των επεισοδίων.

Επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και Ρομά στη Θεσσαλονίκη

Ένταση επικράτησε και στη Θεσσαλονίκη μεταξύ Ρομά και αστυνομικών δυνάμεων.

Όπως αναφέρει το thestival.gr, ομάδα Ρομά που αποτελούνταν από περίπου 20 άτομα βγήκαν από τον οικισμό «Αγία Σοφία» στα Διαβατά και έκλεισαν τον δρόμο της οδού Πόντου, καίγοντας αντικείμενα και στήνοντας οδοφράγματα, διαμαρτυρόμενοι για τον θανάσιμο τραυματισμό του 17χρονου Ρομά από πυροβολισμό αστυνομικού στη Βοιωτία.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες απώθησαν τα άτομα προς τον οικισμό με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.