ΕΛΛΑΔΑ

Εγκαινιάστηκε το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους για 121.692 πεσόντες στα πεδία των μαχών

mnimeio

Το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους με την άσβεστη φλόγα που θα φωτίζει για πάντα τα ονόματα των 121.692 πεσόντων στους Αγώνες του Έθνους.

Η τελετή εγκαινίων του Μνημείου των Αθανάτων του Έθνους πραγματοποιήθηκε σήμερα από το απόγευμα στο στρατόπεδο «Παπάγου».

Τα αποκαλυπτήρια τέλεσαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης και ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος

«Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης τελούμε σήμερα τα αποκαλυπτήρια του «Μνημείου Ηρώων των Ενόπλων Δυνάμεων», προκειμένου να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους νεκρούς μας ήρωες. Σε εκείνους που δεν δίστασαν να θυσιάσουν τη ζωή τους στον βωμό των ευγενών ιδανικών, δηλαδή της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας». Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης στο χαιρετισμό του κατά την τελετή.

«Η Ελλάδα, η πατρίδα μας, είναι μια χώρα με μεγάλη ιστορία. Μια χώρα που δοξάστηκε όσο λίγες στο διάβα των αιώνων. Δημιούργησε έναν μοναδικό πολιτισμό, τον οποίον διέδωσε στα πέρατα της οικουμένης. Συνέλαβε την ιδέα της Δημοκρατίας, η οποία κυριαρχεί σήμερα σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Η φιλοσοφία, οι επιστήμες, οι τέχνες, όλα έχουν τις απαρχές τους στην πατρίδα μας».

«Σήμερα», είπε, «αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους αθάνατους νεκρούς που λάμπρυναν με τη θυσία τους την ιστορία μας και μάς χάρισαν την ελευθερία. Το χρέος μας απέναντί τους είναι μεγάλο και κάθε στιγμή πρέπει να αποδεικνύουμε ότι είμαστε αντάξιοι απόγονοί τους. Χρέος πρώτα ηθικό, χρέος εθνικό, χρέος πατριωτικό, χρέος όλων μας. Γιατί, όπως λέει και ο μεγάλος μας ποιητής, Κωστής Παλαμάς, «χρωστάμε σ’ αυτούς που ήρθαν, πέρασαν, θα ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί».

«Κλείνουμε το γόνυ στους αθάνατους ήρωες που πάλεψαν, πολέμησαν και έπεσαν ηρωικά για να είμαστε εμείς σήμερα ανεξάρτητοι, ελεύθεροι, ζωντανοί. Και αυτό ακριβώς είναι που επιβάλλει την παρουσία όλων μας εδώ. Η διατήρηση «ζωντανής» της μνήμης των ηρώων, καθώς μέσα από αυτούς η Ελλάδα ανασταίνεται αθάνατη και δίνει στο κόσμο το παράδειγμα της αρετής της» τόνισε.

«Συνιστά την ελάχιστη έκφραση της ευγνωμοσύνης μας»

Στον χαιρετισμό του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «το Μνημείο συνιστά την ελάχιστη έκφραση της ευγνωμοσύνης μας προς τις γενιές των Ηρώων της Πατρίδος που πότισαν το δένδρο της Ελευθερίας, της Ελευθερίας όλων ημών».

«Η μοναδικότητα αυτού του μνημείου», σημείωσε, «έγκειται στο γεγονός ότι, εκτός από αυτό καθ’ αυτό το μνημείο με την Αιώνια Φλόγα να καίει στην μνήμη και προς τιμήν όλων αυτών των υπέροχων Ελλήνων, για πρώτη φορά σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε χώρο μνημείου καταγεγραμμένα όλα τα ονόματα των πεσόντων στους Αγώνες του Έθνους από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους. Δεξιά κι αριστερά μας στις επιβλητικές επιτύμβιες πλάκες βρίσκονται χαραγμένα για πάντα τα ονοματεπώνυμα όλων αυτών των υπέροχων Ελλήνων. Χωρίς βαθμούς, χωρίς Κλάδους προελεύσεως, χωρίς ειδικότητες, χωρίς τόπους που έπεσε ο καθένας».

«121.692 ονόματα. 121.692 χιλιάδες Έλληνες. 121.692 ψυχές που έφυγαν για πάντα για την Ελλάδα πολεμώντας στα πεδία των Μαχών, για την προστασία και το μεγαλείο της», συνέχισε.

«Όλοι αυτοί που τα ονόματά τους είναι από σήμερα εδώ και για πάντα, θα μας θυμίζουν ότι η θυσία για την Πατρίδα δεν είναι ποτέ μάταιη, στον διαρκή και αταλάντευτο υπαρξιακό αγώνα της για τα ιδεώδη της Ελευθερίας και το πανάρχαιο χρέος της να αντιμετωπίζει σ’ αυτήν εδώ την μικρή αλλά τόσο σημαντική γωνιά του Πλανήτη με σθένος και αυταπάρνηση κάθε αντιξοότητα και κάθε επιβουλή, όπως επίσης να απαντά με αποφασιστικότητα και σθένος στις κατά καιρούς προκλήσεις και απειλές, απ’ όπου κι αν προέρχονται» συνέχισε.

«Είναι», όμως και ένα μνημείο που δηλώνει υπόσχεση. Ως Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδος, είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή την υπόσχεση, την μεγάλη Υπόσχεση, την τηρούμε στο έπακρο, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις μας ήταν, είναι και θα παραμείνουν ισχυρές, πανίσχυρες και ικανές να διαφυλάττουν στο διηνεκές, αυτά για τα οποία έπεσαν όλοι αυτοί που σήμερα τιμούμε».

«Πυρσός μεταλαμπάδευσης της Ιστορίας μας για τις νεότερες γενιές»

Το μνημείο βρίσκεται στην κεντρική στην είσοδο του στρατοπέδου, προκειμένου μελλοντικά να γίνει προσιτός στο κοινό, σε σχολεία, σχολές, συλλόγους κλπ. και «να αποτελέσει», όπως επισήμανε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «έναν πυρσό μεταλαμπάδευσης της Ιστορίας μας για τις νεότερες γενιές».

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε την κόρη του εκλιπόντος υποστρατήγου Επί Τιμή Ιάκωβου Τσούνη κ. Αθηνά Τσούνη για τη δωρεά για την κατασκευή του μνημείου, τον όμιλο FHL Ηλίας Κυριακίδης για την σημαντική χορηγία και συμβολή του στον καλλωπισμό του μνημείου, το σύνολο του προσωπικού που συνέβαλε καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην περάτωση της κατασκευής του μνημείου και ιδιαιτέρως το ΓΕΣ και την κατασκευάστρια εταιρεία και τον κ. Ηλία Παπαγεωργίου με τους συνεργάτες του.