ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Τρομάζει το επικίνδυνο έντομο καραντίνας - Με «διαβατήριο» οι εξαγωγές

Κρήτη: Τρομάζει το επικίνδυνο έντομο καραντίνας - Με «διαβατήριο» οι εξαγωγές

Σε κλοιό αυστηρών ελέγχων η Κρήτη εξαιτίας του εντόμου Spodoptera frugiperda - Με διαβατήριο θα φεύγουν προϊόντα στο εξωτερικό (vid) 

Μετά το Λασίθι και το Ηράκλειο, το έντομο καραντίνας που προκαλεί μεγάλες ζημιές στις καλλιέργεις των αγροτών εντοπίστηκε και σε περιοχές των Χανίων, ενώ θέμα χρόνου είναι η εξάπλωσή του και στον νομό Ρεθύμνου.

Για την πρώτη εμφάνιση του εντόμου-εχθρού καραντίνας Spodoptera frugiperda στην Κρήτη, για την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων, αγρότες ενημερώνονται στο πλαίσιο ενημερωτικών εσπερίδων που διοργανώνει σε όλο το νησί η Περιφέρεια Κρήτης, όπως μεταδίδει ο ιστότοπος neakriti.gr

Στις ενημερωτικές εσπερίδες ακολούθησε διάλογος για την αντιμετώπιση του εντόμου καραντίνας καθώς και για τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν βάσει των κανονισμών της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Όπως εκτιμάται, στα τέλη Ιανουαρίου η Κρήτη θα μπει στο στόχαστρο αυστηρών ελέγχων στο πλαίσιο ευρωπαϊκού κανονισμού. Μεταξύ των μέτρων είναι η τήρηση φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου για τους παραγωγούς πιπεριάς και μελιτζάνας, καθώς και για δρεπτών ανθέων, όπως γαρύφαλλα, πελαργόνια και χρυσάνθεμα.

«Οι αγρότες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν και σε σχέση και με τις εξαγωγές προϊόντων», τόνισε μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη.