Ο Αίσωπος «ξαναζωντανεύει» τον Μέγα Αλέξανδρο με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Αίσωπος «ξαναζωντανεύει» τον Μέγα Αλέξανδρο με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής Δημήτρης Αίσωπος μίλησε στο Newsbomb.gr για την τελευταία δουλειά του αποθετηρίου εκπαιδευτικών που σχετίζεται με τον Μέγα Αλέξανδρο.

Δύο εκπαιδευτικοί στον Βόλο, ο Δημήτρης Αίσωπος -Ειδικής Αγωγής- και η Ευτυχία Πλακαρού, με στόχο την συμπεριληπτική εκπαίδευση «ένωσαν τις δυνάμεις τους» και δημιούργησαν μία σειρά εκπαιδευτικού υλικού με τη μορφή βίντεο καθώς και προτάσεις διδακτικής αξιοποίησής τους.

Δημήτρης Αίσωπος στο Newsbomb.gr: «Για να φτιάξουμε ένα βίντεο απαιτούνται 120 εργατοώρες»

Ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής Δημήτρης Αίσωπος μίλησε στο Newsbomb.gr για την τελευταία δουλειά του αποθετηρίου εκπαιδευτικών που σχετίζεται με τον Μέγα Αλέξανδρο. Στο συγκεκριμένο βίντεο προβάλλονται τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του. Παράλληλα αναφέρθηκε στις αρκετές ώρες ενασχόλησης που απαιτούνται για το συγκεκριμένο βίντεο.

«Έχουμε ένα κανάλι στο YouΤube που λέγεται “sakidio”. Ένα βίντεο από μόνο του πολλές φορές μπορεί να φέρει αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε. Στην εκπαίδευση δεν θέλουμε ο θεατής να γίνει ένας απλός παθητικός δέκτης», ανέφερε αρχικά ο Δημήτρης Αίσωπος στο Newsbomb.gr.

«Έχουμε διάφορες κατηγορίες και πάρα πολλά βίντεο. Όταν θέλουμε να ασχοληθούμε με ένα θέμα όπως για παράδειγμα τον “Μέγα Αλέξανδρο” μεταφερόμαστε σε έναν κόσμο πολλά χρόνια πίσω. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί πολύ, με την τεχνητή νοημοσύνη μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Με τα εργαλεία που έχουμε και τις κατάλληλες προτροπές δημιουργούμε καινούργιο υλικό», πρόσθεσε.

«Για να φτιάξουμε ένα βίντεο απαιτούνται 120 εργατοώρες. Το μάθημα θα γίνεται πιο ευχάριστο κάθε φορά και το βίντεο βοηθάει σε αυτό. Εμείς στο βίντεο μας δεν αναφέρουμε αν ο Αλέξανδρος ήταν παντρεμένος ή όχι, δεν θεωρώ πως έχει σημασία να σταθούμε στο συγκεκριμένο θέμα», συμπλήρωσε.

Δείτε το βίντεο για τον Μέγα Αλέξανδρο με τη βοήθεια του ΑΙ:

Ο Δημήτρης Αίσωπος και η Ευτυχία Πλακαρού σημειώνουν πως σήμερα η εικόνα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο σύγχρονο επικοινωνιακό και κοινωνικό περιβάλλον και γίνεται επιτακτική η ανάγκη για την καλλιέργεια της ικανότητας της ανάγνωσης και της αξιολόγησης των οπτικών μηνυμάτων. Έτσι, ο εκπαιδευτικός καλείται να προσφέρει στους μαθητές του τα αναγκαία εφόδια, ώστε να είναι σε θέση να κατανοούν και να χρησιμοποιούν τον αντίστοιχο κώδικα επικοινωνίας.

«Στόχος μας είναι η παιδαγωγική αξιοποίηση του βίντεο ως γνωστικό (cognitive), πολιτισμικό και χειραφετικό εργαλείο, το οποίο θα επιτρέπει τη γνωστική επεξεργασία και την κατασκευή εννοιών, θα ενεργοποιεί την κριτική και δημιουργική σκέψη και θα προωθεί τη µάθηση σε δεξιότητες και µαθησιακά προϊόντα ανωτέρων επιπέδων.

Τα προσεκτικά σχεδιασμένα βίντεο που δημιουργήθηκαν έλαβαν υπόψη τις ανάγκες του σύγχρονου εκπαιδευτικού χώρου και έχουν μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Ο σκοπός τους δεν είναι να διδάξουν, ούτε φιλοδοξούν να καλύψουν ολοκληρωτικά τον τομέα που προσεγγίζουν, αλλά προσκαλούν σε ένα ταξίδι αλληλεπίδρασης και ανακάλυψης», εξηγούν.

Μέσα στο κανάλι τους στο YouΤube τα παιδιά θα βρουν θέματα να εξερευνήσουν ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους αλλά και τις απαιτήσεις του σχολείου. Με τη βοήθεια του κουίζ που συνοδεύει τα video, θα ψυχαγωγηθούν και θα τεστάρουν τις γνώσεις τους. Από την άλλη οι γονείς μπορούν, περνώντας δημιουργικό και ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους, να τα καθοδηγήσουν αλλά και να διασκεδάσουν ανακαλύπτοντας νέα αντικείμενα μαζί τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «sakidio» πήρε την πρώτη θέση στα Education lEASEAR Arwards για το έτος 2023, στην κατηγορία «Online και Εκπαίδευση εξ' αποστάσεως».

Διαβάστε επίσης

Τεχνητή Νοημοσύνη: 10+1 πράγματα που το AI δεν μπορεί να κάνει

Ο πρώτος γάμος με ολόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης - Η πρώτη γυναίκα που παντρεύεται ψηφιακή οντότητα

Η τεχνητή νοημοσύνη δίνει «φωνή» στους νεκρούς

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ