ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Αθηναίων: Καυγάς για το ζήτημα της «Ανάπλασης Α.Ε.»

Δήμος Αθηναίων: Καυγάς για το ζήτημα της «Ανάπλασης Α.Ε.»
Φωτ.: Eurokinissi

Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων 

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αθηναίων, ανάμεσα στη δημοτική Αρχή και την αντιπολίτευση, για το ζήτημα της «Ανάπλασης Α.Ε.».

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας ανέφερε πως η νέα εταιρεία δεν φαίνεται να έχει καταχωρηθεί στο Μητρώο, δεν δείχνει να έχει συσταθεί, να έχει Διοικητικό Συμβούλιο που συνεδριάζει, αντίθετα η παλιά εταιρεία δείχνει να είναι ενεργή και αναρωτήθηκε ποιά από τις δύο εκτελεί έργα, με τον Κώστα Μπακογιάννη να κάνει λόγο για τοξική επίθεση.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Δούκας δεσμεύθηκε πως θα έρθουν στην Ημερησία Διάταξη στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως ήταν και το αίτημα των περισσοτέρων παρατάξεων, τα θέματα της Διπλής Ανάπλασης, του λόφου Στρέφη και της οδού Βασιλίσσης Όλγας και αργότερα αυτό του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος.

«Μέχρι και σήμερα, κατόπιν αναζήτησης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, η νέα εταιρεία δεν φαίνεται να έχει καταχωρηθεί στο Μητρώο Εταιρειών. Δεν φαίνεται να έχει καταχωρηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο και να λειτουργεί», είπε αρχικά ο κ. Δούκας και συνέχισε: «Αντιθέτως, η μέχρι πρότινος εταιρεία ‘'Ανάπλαση Αθήνα Α.Ε'' συνεχίζει τύποις τη λειτουργία της και το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει ενεργό. Μάλιστα έσπευσε να δημοσιεύσει τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του έτους 2021 έως 11 Ιανουαρίου 2024. Τι ακριβώς γίνεται εδώ; Πώς δηλαδή τρέχουν σήμερα τα έργα, όταν δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες δημοσιεύσεις για να ολοκληρωθεί η σύσταση της εταιρείας ‘'Ανάπλαση Δημόσιων Χώρων Α.Ε.''; Έχει επισέλθει μια εταιρεία, που ακόμη δεν έχει αποκτήσει δημοσιότητα στις ισχύουσες συμβάσεις; Ποιός υλοποιεί τα έργα; Εσείς κ. Μπακογιάννη; Κάποιος άλλος; Γίνονται Διοικητικά Συμβούλια; Δεν πρέπει να μας ενημερώσετε αν συμμετέχετε σε κάποια Διοικητικά Συμβούλια και τι ακριβώς αποφασίζετε σε αυτά; Πώς δηλαδή συνεχίζουν τα έργα, που έχει αναλάβει η ‘'Ανάπλαση'', όπως αυτό της Βασιλίσσης Όλγας, όπου τα φώτα είναι κλειστά, μετά ανοίγουν, μετά ανοιγοκλείνουν και δεν ξέρει κανείς τελικά τι γίνεται; Τι ακριβώς έργα υλοποιούνται αυτή τη στιγμή, από ποιό Διοικητικό Συμβούλιο και γιατί τελικά η κυβέρνηση έδειξε τόσο μεγάλη σπουδή να συστήσει μια εταιρεία, που όπως αποδεικνύεται, ούτε έχει συσταθεί, ούτε νέο Διοικητικό Συμβούλιο υπάρχει, ούτε καν στο Μητρώο είναι; Η εταιρεία αυτή υλοποιεί έργα σήμερα στην Αθήνα, τα οποία είναι κρίσιμα».

Απάντηση Μπακογιάννη

Ο κ. Μπακογιάννης στη δική του τοποθέτηση απάντησε: «Νομίζω έχουμε μπερδευτεί. Ο ρόλος των δημοτικών συμβούλων είναι να συμβάλλουν, στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, στο να πάει η πόλη μπροστά. Κι εμείς αυτό κάνουμε. Προαπαιτούμενο είναι να μπορούμε να συζητάμε ελεύθερα, να ασκούμε κριτική, αλλά και να δεχόμαστε. Δεν μπορεί όποτε ανοίγουμε κάποια θέματα, που δεν είναι της αρεσκείας της δημοτικής Αρχής, χωρίς καμία προσωπική αναφορά, η απάντηση να είναι μια τοξική επίθεση και να θυμόμαστε το φάντασμα της ‘'Ανάπλασης Α.Ε.''. Θέλω να θυμίσω πως ξεκινήσαμε από την ανήθικη υπόνοια, πως ό,τι έγινε με την ‘'Ανάπλαση Α.Ε.'' έγινε δήθεν για να μην γίνει διαχειριστικός έλεγχος. Βαθιά προσβλητική επίθεση, αναίτια και απρόκλητα. Συνεχίσαμε μετά με έντεχνες διαρροές, πως αυτό έγινε, όχι γιατί δεν θέλαμε διαχειριστικό έλεγχο, αλλά γιατί δήθεν εγώ θέλω ή ζήτησα, να αναλάβω τη διοίκηση της εταιρείας. Φτάσαμε στο σημείο, όταν ετέθη στον δήμαρχο αυτό σε τηλεοπτική συνέντευξη, να μην το διαψεύσει. Και τώρα ακούμε ότι η ‘'Ανάπλαση Α.Ε.'' συνεχίζει να λειτουργεί μέσα στην πόλη και αναρωτιέται η δημοτική Αρχή, με ποιόν συνεργάζεται για τα έργα. Δεν το γνωρίζω για να είμαι ειλικρινής. Ξέρω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει συνεδριάσει ούτε μια φορά εντός του 2024, ξέρω ότι έχω θέσει την παραίτησή μου στη διάθεση των αρμοδίων και περιμένω να ολοκληρωθεί η μετάβαση».

Και συνέχισε: «Αλλά σήμερα, τουλάχιστον άντλησα εν μέρει την απάντηση. Έργο ένα, δέντρα. Με ποιόν συνεργάζεται; Με τον αντιδήμαρχό σας, ο ίδιος το είπε ότι συνεργάζεται με την ‘'Ανάπλαση Α.Ε.'' για να βάλει τα δέντρα. Λύθηκε λοιπόν το ένα μυστήριο. Παιδική χαρά, λόφος του Στρέφη, με ποιόν συνεργάζεται; Μα η πρόεδρος σας είπε ότι συνεργάζεται η ίδια και μάλιστα κάνει αλλαγή στη μελέτη. 'Αρα λοιπόν, ποιό είναι το φοβερό μυστήριο που δυσκολευόμαστε να λύσουμε; Και γιατί αναζητούμε συνέχεια αφορμές και δικαιολογίες για να βάλουμε απόσταση μεταξύ μας, έτσι με αυτόν τον τρόπο, αντί να προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε;».

Στο τέλος χαιρέτησε την απόφαση να έρθουν στην Ημερησία Διάταξη τα τρία βασικά θέματα και πρόσθεσε: «Θέλω να ελπίζω ότι θα μπει σύντομα και η Ακαδημία Πλάτωνος. Είναι αστείο να μιλάτε για δωρεές, όταν έχετε γυρίσει πίσω μια δωρεά ενός εκατομμυρίου για τον λόφο του Στρέφη. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί».

Τα υπόλοιπα θέματα

Για τα υπόλοιπα θέματα, ο δήμαρχος Αθηναίων είπε πως για τη Διπλή Ανάπλαση γίνονται συναντήσεις για ολοκληρωμένη πρόταση και πρότεινε στον κ. Μπακογιάννη να ενταχθεί, αν θέλει, στην ομάδα έργου, αναφέρθηκε σε εργασίες που γίνονται για τα σχολεία και πως θα παρουσιαστούν σύντομα αναλυτικά, για το πράσινο και τις δενδροφυτεύσεις είπε πως γίνονται μαζί με τους κατοίκους, γιατί ως δημοτική Αρχή έτσι προσεγγίζει το ζήτημα αυτό, για την ασφάλεια και την εγκληματικότητα στην πόλη, πως εκκρεμεί συνάντηση με το Υπουργείο, την οποία έχει ζητήσει, ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί το Μνημόνιο με την ΕΛΑΣ και για την Ακαδημία Πλάτωνος, πως το θέμα δεν είναι «ναι ή όχι», αλλά είναι πιο σύνθετο και θα έρθει ολοκληρωμένη πρόταση.

Τι θα γίνει με αποζημιώσεις καταστημάτων που πλήττονται από έργα του Μετρό

Τέλος, για το θέμα των αποζημιώσεων σε καταστήματα που πλήττονται από τα έργα του μετρό και που το έθεσαν οι περισσότερες παρατάξεις, ο κ. Δούκας είπε πως είναι «σύνθετο και στριφνό». Και πρόσθεσε: «Το θέμα δεν είναι να δώσουμε μειωμένα δημοτικά τέλη, γιατί η καταστροφή για κάποια μαγαζιά είναι πολύ μεγάλη. Και ζήτησα από την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, να προχωρήσει στην αποζημίωση, όπως γίνεται σε άλλες χώρες. Και μου έκανε εντύπωση, ότι δεν προβλέπεται νόμος στη χώρα, να δώσει αποζημίωση η εταιρεία. Δηλαδή οι υπόλοιποι κάτοικοι θα τα πληρώσουν αυτά. Υπάρχει νομοθετικό κενό εδώ και θα στείλουμε επιστολή, γιατί πρόκειται για μια μεγάλη οικονομική ζημιά και πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να προστατευτούν».

Αντίθεση σχετικά με παραχώρηση

Ως προς τη σημερινή Ημερησία Διάταξη, το θέμα της παραχώρησης χρήσης στο σωματείο «Αλληλεγγύη SolidarityNow», για ακόμη πέντε έτη, του πρώτου ορόφου στον χώρο του παλαιού φρουραρχείου στον Σταθμό Λαρίσης, επέφερε την αντίθεση των περισσότέρων παρατάξεων και τις έντονες αντιρρήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», των «Ελεύθερων Αθηναίων», της «Ανατρεπτικής Συμμαχίας» και της «Αθήνας μας». Μάλιστα η παράταξη της κ. Παπαδοπούλου έθεσε και νομικό ζήτημα και τόνισε ότι θα προσβάλλει την απόφαση σε περίπτωση που είναι θετική. Στο τέλος εγκρίθηκε η παραχώρηση κατά πλειοψηφία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ