ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Πυρηνικό ριφιφί στο ΑΠΘ - Πώς έγινε η εισβολή στον προθάλαμο

Θεσσαλονίκη: Πυρηνικό ριφιφί στο ΑΠΘ - Πώς έγινε η εισβολή στον προθάλαμο

Μπροστά σε μια απίστευτη υπόθεση με... πυρηνικό φόντο βρέθηκε η ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη

Η απόπειρα εισβολής με αλυσοπρίονο στο υπόγειο του κτηρίου της σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, όπου βρίσκεται εκπαιδευτικός πυρηνικός αντιδραστήρας του Τμήματος Φυσικής, έγινε αντιληπτός από φύλακες εγκαταστάσεων στις 4 Φεβρουαρίου 2024, όταν ο εν λόγω χώρος βρισκόταν υπό κατάληψη. Για το συμβάν μάλιστε ξεκίνησε και εισαγγελική έρευνα.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», οι άγνωστοι κατέστρεψαν τους ενσωματωμένους σε μεταλλική πόρτα, υποδοχείς του λουκέτου και εισήλθαν στον προθάλαμο του Εργαστηρίου Πυρηνικής Φυσικής, εκεί όπου φυλάσσεται ο «υποκρίσιμος αντιδραστήρας». Ωστόσο σταμάτησαν στη θωρακισμένη θύρα του εν λόγω εργαστηρίου όπου υπάρχει εγκατεστημένος και συναγερμός. Τη διάρρηξη αυτή πληροφορήθηκε η ΕΛ.ΑΣ. προ μερικών 24ώρων μετά το τέλος της κατάληψης.

Μάλιστα στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τους 49 καταληψίες, υπάρχουν καταθέσεις μέλους του διδακτικού προσωπικού της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και ενός φύλακα, οποίοι φέρονται να έχουν προχωρήσει σε σαφείς αναφορές για το περιστατικό της εισβολής των κουκουλοφόρων στον προθάλαμο του πυρηνικού αντιδραστήρα καθώς και στους κινδύνους που μπορεί να ανακύψουν από τέτοιου είδους ενέργειες σε ευαίσθητους χώρους των ΑΕΙ.

Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές στον κίνδυνο καταστροφής ηλεκτρονικών μικροσκοπίων και εξοπλισμού συνολικού κόστους 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπό κατάληψη

Τα παραπάνω αποκαλύπτουν στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμα στελέχη της Κατεχάκη ενώ και από το περιεχόμενο των σχετικών δικαστικών εγγράφων επιβεβαιώνεται πλήρως το «πυρηνικό ριφιφί» στο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης το χρονικό διάστημα που αυτό τελούσε υπό κατάληψη.

Οι σχετικές αποκαλύψεις μάλιστα οδήγησαν τον διευθύνοντα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Σμυρνή, να διατάξει τη διενέργεια ποινικής έρευνας από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης της ΕΛ.ΑΣ.

Μάλιστα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, κ. Φειδάς, διεμήνυσε πως δεν υπάρχει επικινδυνότητα διαρροής πυρηνικών υλικών, καθώς είναι εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Παραδέχθηκε ότι συνέβη το περιστατικό, αλλά συνέβη 1.5 μήνα πριν, κάτι που επιβεβαιώνει, μιλώντας στο MEGA, και η πρόεδρος του Φυσικού ΑΠΘ και καθηγήτρια Πυρηνικής Φυσικής, Αλεξάνδρα Ιωαννίδου.

«Έχει ξεκαθαριστεί από χθες, και από τον κύριο πρύτανη, ότι δεν τέθηκε θέμα διάρρηξης του χώρου του πυρηνικού αντιδραστήρα. Υπάρχει μια πόρτα με ένα λουκέτο που οδηγεί σε ένα δεύτερο υπόγειο που βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας. Κάποια στιγμή αυτό το λουκέτο το σπάσανε, αλλά αυτό είναι κάποια στιγμή που συνέβη πριν από ενάμιση μήνα. Ποτέ όμως δεν μπόρεσαν να μπουν στον χώρο που βρίσκεται ο αντιδραστήρας».

«Ο χώρος φυλάσσεται»

«Ο χώρος και φυλάσσεται αλλά και οι πινακίδες που δείχνουν τη ραδιενέργεια και όλη αυτή η σήμανση που υπάρχει στους χώρους, προφανώς αποτρέπει κάποιον να εισέλθει. Δεν είναι κάτι απλό κάποιος να μπει σε έναν χώρο με ραδιενεργά», είπε αρχικά η κα Ιωαννίδου.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Δεν υπήρξε αλυσοπρίονο μέσα στον χώρο εκείνο. Συνδυάστηκαν γεγονότα τα οποία συνδυάστηκαν λίγο περίεργα. (…) Δεν μπορείς να σπάσεις τον αντιδραστήρα. Όταν μιλάμε για διαρροή ραδιενεργού, μιλάμε για κάτι που είναι ρευστό ή σε αέρια μορφή. Δεν τίθεται διαρροής σε αυτήν τη μικρή υποκρίσιμη διάταξη που έχουμε εμείς. Μια τέτοια διάταξη εννοείται ότι δεν είναι κάτι το οποίο ο καθένας μπορεί να πάει να στέκεται δίπλα, να αφιερώνει πάρα πολύ χρόνο. Είναι κάποιες διατάξεις που έχουν έναν συγκεκριμένο σκοπό και στόχο, αυτόν εξυπηρετούν και πρέπει να γνωρίζεις πώς θα λειτουργήσεις».

«Το λουκέτο αντικαταστάθηκε»

«Δεν μπορείς να αφαιρέσεις τόσο εύκολα μια τέτοια ράβδο. Όσο πιο μεγάλη ποσότητα ενός ραδιενεργού έχεις δίπλα σου, τόσο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει. Αυτή η διάταξη ανήκει στο Φυσικό πάνω από 50 χρόνια. Ποτέ δε συνέβη τίποτα. Λαμβάνουμε μέτρα προστασίας», σημείωσε η πρόεδρος του Φυσικού.

Σχετικά με την ανακοίνωση της Αστυνομίας ότι το σπασμένο λουκέτο βρέθηκε το περασμένο Σάββατο, η κα Ιωαννίδου το διέψευσε κατηγορηματικά.

«Εγώ μπήκα αμέσως μετά και έλεγξα ότι το λουκέτο ήταν στη θέση του. Μιλάμε για ένα λουκέτο που έσπασε ενάμιση μήνα πριν και αντικαταστάθηκε. Δεν βρέθηκε σπασμένο λουκέτο το Σάββατο».

Ωστόσο, σε επικοινωνία της εκπομπής με τον Χρήστο Συμεωνίδη, αναπληρωτή γραμματέα της ένωσης αστυνομικών Θεσσαλονίκης, επιβεβαίωσε ότι το λουκέτο βρέθηκε σπασμένο το Σάββατο, διαψεύδοντας την κα Ιωαννίδου.

Σχετικές ειδήσεις