ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: Ξεκίνησε χθες, τραβούσε βίντεο με το κινητό η Τουρκάλα υποπρόξενος

Υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: Ξεκίνησε χθες, τραβούσε βίντεο με το κινητό η Τουρκάλα υποπρόξενος

Επεισόδιο με την έδρα όταν η υποπρόξενος του Τουρκικού Προξενείου της Ρόδου τράβηξε πλάνα με το κινητό της τηλέφωνο 

Ξεκίνησε χθες αλλά διεκόπη για την Παρασκευή από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου η εκδίκαση της υπόθεσης κατασκοπείας εις βάρος της Ελλάδας με κατηγορούμενο έναν 36χρονο γραμματέα του τουρκικού προξενείου κι έναν 53χρονο πρώην μάγειρα του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ Σταύρος».

Όπως αναφέρει η dimokratiki.gr μετά το πέρας της λήψεως μαρτυρικών καταθέσεων από τους 4 μάρτυρες της κατηγορίας η εκδίκαση διεκόπη. Οι δύο κατηγορούμενοι έχουν κριθεί πρωτοδίκως ένοχοι κατασκοπείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό την πρόκληση κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους.

Τι έχει αποφασισθεί πρωτοδίκως

Το πρωτόδικο δικαστήριο, όπως έγραψε η «δημοκρατική», τους έκρινε αθώους για τα αδικήματα της υποστήριξης πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και για παραβίαση μυστικών της Πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και στους δύο κατηγορούμενους και επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών στον 36χρονο και ποινή φυλάκισης 4 ετών στον 53χρονο.

Η ποινή του πρώτου δεν ανεστάλη αρχικώς, ενώ στην πορεία με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου έγινε δεκτό σχετικό αίτημα που υπέβαλε και αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 10.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του την 1η και 15η ημέρα κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.

Επεισόδιο με την έδρα και την Τούρκο υποπρόξενο

Χθες με την έναρξη της διαδικασίας ο Πρόεδρος της έδρας εξεμάνη όταν διαπίστωσε ότι μια γυναίκα, που φορούσε ιατρική μάσκα στο ακροατήριο, τράβηξε πλάνα από την έδρα. Διαπιστώθηκε ότι ήταν η υποπρόξενος του Προξενείου της Τουρκίας στην Ρόδο, σύζυγος όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Πρόξενου και η παράνομη αυτή κίνηση από μέρους της προκάλεσε αντιδράσεις.

Της ζητήθηκε άμεσα να διαγράψει το παράνομο υλικό και από το κινητό της τηλέφωνο και από το cloud, ενώ μετά από διακοπή ο Πρόεδρος της έδρας κατέστησε σαφές ότι στην περίπτωσή της υφίσταται ετεροδικία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κινηθεί διαδικασία από το Υπουργείο Εξωτερικών για την απέλασή της, πόσω μάλλον αν το υλικό αυτό δημοσιοποιηθεί σε ΜΜΕ της γείτονος. Η ίδια μέσω μεταφράστριας ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε πως έχει ήδη διαγράψει το υλικό.