Τέλος στις παράνομες συντάξεις αλλοδαπών

Το κύκλωμα που βγάζει συντάξεις σε αλλοδαπούς και την εκμετάλλευση του ΙΚΑ από αυτούς που, ενώ έχουν επιστρέψει στη χώρα τους...

Το κύκλωμα που βγάζει συντάξεις σε αλλοδαπούς και την εκμετάλλευση του ΙΚΑ από αυτούς που ενώ έχουν επιστρέψει στη χώρα τους, συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα, επιχειρεί να «χτυπήσει» το Ταμείο με νέα εγκύκλιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», στην εγκύκλιο τονίζεται ότι στο εξής δεν θα χορηγείται το κατώτατο όριο σε παλαιούς ασφαλισμένους που λαµβάνουν από τη χώρα προέλευσής τους οικονοµικό βοήθηµα/σύνταξη.

Για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης θα απαιτούνται πλέον και αυξηµένες χρονικές προϋποθέσεις.

Στόχος του ΙΚΑ είναι να βάλει τέλος στο φαινόμενο που παρατηρείται, ηλικιωµένοι, κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουµανία, που έρχονται στην Ελλάδα, µε µόλις ενάµιση χρόνο δουλειά να λαµβάνουν σύνταξη και επιπλέον συµπληρωµατικές παροχές από τα ασφαλιστικά ταµεία.

Πολλοί είναι επίσης οι αλλοδαποί που δηλώνουν ψευδώς ότι διαµένουν µόνιµα στην Ελλάδα και παίρνουν το σύνολο της σύνταξης, ενώ στην ουσία περνούν το µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα στη χώρα τους. Επίσης πολλοί από αυτούς που παίρνουν σύνταξη, στη συνέχεια υποβάλλουν τα χαρτιά τους και για το Επίδοµα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ)!

Έχοντας δηλαδή καταβάλλει ελάχιστες εισφορές στα ασφαλιστικά ταµεία της Ελλάδας, η κύρια σύνταξή τους µαζί µε το ΕΚΑΣ µπορεί να φτάσει τα 720 ευρώ.

Ενώ στις χώρες προέλευσής τους η σύνατξη που παίρνουν δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ, στην Ελλάδα ,με ένσημα ενός έως τριών ετών, λαµβάνουν σύνταξη µέχρι και 600 ευρώ.

Πολλές είναι και οι καταγγελίες για την ύπαρξη κυκλωµάτων, τα οποία µε µία ταρίφα γύρω στα 1.000 ευρώ βγάζουν συντάξεις στους αλλοδαπούς, δηλώνοντας ψεύτικη διεύθυνση κατοικίας εντός της ελληνικής επικράτειας και «λαδώνοντας» κάποιον πρόθυµο να δανείσει τη διεύθυνσή του, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνταξιοδότηση είναι ο αλλοδαπός να αποδείξει ότι διαµένει µόνιµα στη χώρα µας.

Με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας δόθηκε εντολή στα Ταµεία να τεθούν αυστηρές προϋποθέσεις για τη χορήγηση του συµπληρωµατικού ποσού σύνταξης.

Προβλέπεται πιστοποίηση µόνιµης διαµονής για πέντε συνεχή έτη, ακόµη και µε τη συνδροµή της Ελληνικής Αστυνοµίας, ενώ µεταξύ άλλων απαιτείται κατάθεση αντιγράφου της δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος του αιτούντος την παροχή, στην οποία θα δηλώνεται η διεύθυνση κύριας κατοικίας και το εισόδηµα.

Σχόλια
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή