ΕΛΛΑΔΑ

Στα ύψη οι τιμές στα καύσιμα

Στα ύψη οι τιμές στα καύσιμα

Άγγιξε τα 2 ευρώ στα νησιά – Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ζητούν οι βενζινοπώλες

Σπάει κάθε ρεκόρ η τιμή της βενζίνης αγγίζοντας σε ορισμένες περιοχές ακόμα και τα 2 ευρώ το λίτρο.

Η ξέφρενη κούρσα ανόδου δεν έχει τέλος, με τους οδηγούς να βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους να γεμίζει με 80 και 90 ευρώ.

Σύμφωνα με τους βενζινοπώλες, είναι ελάχιστοι πλέον οι οδηγοί που λένε «γέμισε το» και οι περισσότεροι αρκούνται σε 15 και 20 ευρώ το πολύ, ίσα ίσα για να μπορούν να κινηθούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η ακριβότερη αμόλυβδη στην Ελλάδα πάει να πιάσει τον πήχη... των 2 ευρώ το λίτρο.

Στον Πειραιά πωλείται προς 1,988 ευρώ το λίτρο. Ακολουθούν οι Κυκλάδες με την υψηλότερη τιμή να είναι στα 1,983 ευρώ το λίτρο, και έπονται τα Χανιά με 1,96, η Εύβοια με 1,95 και το Ηράκλειο με 1,946 ευρώ το λίτρο.

Μείωση του ΕΦΚ ζητούν οι βενζινιοπώλες

Την άμεση και δραστική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα για την ανακούφιση των καταναλωτών, της χώρας και την επιβίωση των πρατηρίων ζητά η Ομοσπονδία βενζινοπωλών με ανακοίνωσή της.

«Από αρχές Ιουλίου μέχρι και σήμερα οι τιμές διυλιστηρίου στην αμόλυβδη έχουν αυξηθεί πάνω από 16 λεπτά το λίτρο. Την ίδια περίοδο οι τιμές λιανικής, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, έχουν αυξηθεί 10 λεπτά το λίτρο, τονίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

«Για μια ακόμη φορά το ράλι ανόδου των τιμών προσπαθεί να φρενάρει τη λιανική εμπορία, με συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους της, όπως αναφέρεται και στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Επισκόπησης Τιμών καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, για πολλοστή φορά, προτείνει τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης των καυσίμων, ειδικά σε περιόδους έντονων ανατιμήσεων. Όσον αφορά μάλιστα, τις διαφορές που παρουσιάζονται από περιοχή σε περιοχή και ειδικότερα σε απομακρυσμένες περιοχές και στη νησιωτική Ελλάδα, αυτές υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, αλλά τώρα είναι περισσότερο ορατές λόγω του ότι η βενζίνη σε πολλά μέρη της Ελλάδος έχει αγγίξει τα 2 ευρώ.

Σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης και εισοδηματικής αφαίμαξης των Ελλήνων, είναι απαράδεκτο να διατηρούνται οι φόροι σε επίπεδα που κάνουν τα καύσιμα της χώρας μας απλησίαστα και τα ακριβότερα της Ευρώπης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Αγγίζει τα 2 ευρώ η βενζίνη

8 έξυπνοι τρόποι για να κάνετε οικονομία στην βενζίνη

Στα ύψη και πάλι η αμόλυβδη