ΕΛΛΑΔΑ

«Ελέγξτε τα περιουσιακά μας στοιχεία»

«Ελέγξτε τα περιουσιακά μας στοιχεία»

Ξεκάθαρη ήταν η απάντηση των δημάρχων της Αττικής στα δημοσιεύματα για παράνομο πλουτισμό αιρετών της Αυτοδιοίκησης.

Οι Δήμαρχοι, κατά τη διάρκεια της Γενικής τους Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ζήτησαν τον άμεσο έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων, προκειμένου, όπως υποστήριξαν, «να έρθουν στο φως όλα τα στοιχεία σύμφωνα με τις αρχές της διαύγειας και της διαφάνειας, να προστατευθεί η αυτοδιοίκηση από την καλλιέργεια ψευδών και κακόβουλων εντυπώσεων».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού Ν. Σαράντης επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει ενότητα δράσης δημάρχων και εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση και τόνισε ότι «αποτελεί κοινό αίτημα όλων μας, δημάρχων και εργαζομένων, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας στην Αυτοδιοίκηση».

Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΔΑ, δήμαρχος Κηφισιάς Ν. Χιωτάκης υπογράμμισε ότι από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, το οκτάμηνο Ιανουάριος-Αύγουστος 2012 αν και θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί στους δήμους 2,386 δισ. ευρώ, τελικά αποδόθηκαν 1,458 δισ. ευρώ και αυτό ενώ την τελευταία τριετία έχουν έγιναν περικοπές 60% στις λειτουργικές δαπάνες των δήμων.

Όπως σημείωσε, από τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει ότι τελικά φέτος δεν αποδόθηκαν 928 εκατ. ευρώ, τα οποία έπρεπε να είχαν μεταβιβασθεί στους δήμους με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τα πραγματοποιηθέντα έσοδα του κράτους.

Υπέρ των κινητοποιήσεων τάχθηκαν στις ομιλίες τους ο δήμαρχος Σαρωνικού Π. Φιλίππου και ο δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Π. Φαλήρου Δ. Χατζηδάκης άσκησε έντονη κριτική στον τρόπο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σημειώνοντας: «Καταλαβαίνω τους δημάρχους που είναι απελπισμένοι, αλλά δεν λύνεται το πρόβλημα κλείνοντας τους δήμους και μεταβιβάζοντας τις ευθύνες στους άλλους. Δεν είμαστε ακτιβιστές. Είμαστε διαχειριστές των χρημάτων των δημοτών μας». Παρόλα αυτά ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις των οργάνων όποιες κι αν είναι, αρκεί στην ψηφοφορία να συμμετάσχουν όλοι οι δήμαρχοι.

Κατά του κλεισίματος των δήμων τάχθηκαν ο δήμαρχος Ιλίου Ν. Ζενέτος και ο δήμαρχος Πεύκης-Λυκόβρυσης Δ. Φωκιανός, οι οποίοι ζήτησαν να γίνει μελέτη προκειμένου να προσδιοριστεί το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων, με προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική.