ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν με τη νέα κλίμακα φορολόγησης

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν με τη νέα κλίμακα φορολόγησης

Σε 5 από 8 μειώνονται τα φορολογικά κλιμάκια ενώ μικραίνει ο ανώτατος συντελεστής από 45% σε 35%.

Δεν είναι μόνο ο φόρος των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών που συζητιέται τις τελευταίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ως γνωστόν ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκεται στο τραπέζι και φέρνει αλλαγές και στην κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές θα είναι σημαντικές και θα επηρεάσουν σημαντικά όλες τις ομάδες του πληθυσμού. Αυτό που φαίνεται ότι έχει αποφευχθεί σε πρώτο βαθμό είναι μια νέα επιβάρυνση για όσους δηλώνουν εισοδήματα μεταξύ 16.000 και 26.000 ευρώ. Ο συντελεστής 25% δεν θα ανεβεί στο 35% όπως φημολογείτο έντονα μέχρι και πριν λίγες ημέρες. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι κάποια άλλα κλιμάκια θα κληθούν να καλύψουν την διαφορά μέχρι ενός σημείου.

Επίσης, με την κατάργηση πολλών από τις φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις, το σκηνικό ανατρέπεται ριζικά, κυρίως για όσους έχουν παιδιά, αλλά και για αυτούς με μεγαλύτερα εισοδήματα. Συγκεκριμένα, οι οικογένειες πρόκειται να χάσουν, αφού καταργείται το αφορολόγητο των παιδιών, ενώ οι έχοντες άνω των 40.000 ευρώ εισόδημα θα κερδίσουν, αφού καταργούνται τα κλιμάκια που υπήρχαν ως τώρα και αντικαθίστανται όλα από ένα ενιαίο, που κατά πάσα πιθανότατα θα φτάνει στο 35%. Αν αναλογιστεί κανείς ότι για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ μέχρι σήμερα ισχύουν τρεις κλιμακωτοί φόροι που ξεκινούν από το 38% και φτάνουν στο 45%, είναι προφανές ότι προκύπτει σημαντική διαφορά.

Αναλυτικά, ποιος κερδίζει και ποιος χάνει αν τελικά επικρατήσουν τα σενάρια που παρουσιάζουμε σήμερα:

Μισθωτοί - Συνταξιούχοι

Φορολογούμενοι χωρίς τέκνα

Ούτε κερδίζουν, ούτε χάνουν: Όσοι βγάζουν εισοδήματα κάτω των 40.000 ευρώ.

Κερδίζουν: Όσοι βγάζουν εισοδήματα από 40.000 ευρώ και επάνω. Η ελάφρυνση θα ξεκινάει από τα 300 και θα φτάνει ως τα 2.600 ευρώ.

Φορολογούμενοι με 1 προστατευόμενο τέκνο

Χάνουν: Όσοι βγάζουν εισοδήματα κάτω των 40.000 ευρώ. Από την στιγμή που θα καταργηθεί το υπάρχον πρόσθετο αφορολόγητο ποσό των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, ο φορολογούμενος θα χάσει 200 ευρώ.

Κερδίζουν: Όσοι βγάζουν εισοδήματα από 40.000 ευρώ και επάνω. Η ελάφρυνση θα ξεκινάει από τα 100 και θα φτάνει ως τα 2.400 ευρώ.

Φορολογούμενοι με 2 προστατευόμενα τέκνα

Χάνουν: Όσοι βγάζουν εισοδήματα από 6.000 ως 50.000 ευρώ, από 100 έως 400 ευρώ.

Κερδίζουν: Όσοι βγάζουν εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Οι φοροελαφρύνσεις θα φτάνουν τα 2.200 ευρώ.

Ελεύθεροι Επαγγελματίες

Όλα δείχνουν ότι «κλειδώνει» το 35% από το πρώτο ευρώ, κάτι που θα αποδεσμεύσει τους ελεύθερους επαγγελματίες από την κλίμακα των υπολοίπων φορολογουμένων. Επίσης, μάλλον δεν πρόκειται τελικά να επιβληθεί ο «κεφαλικός φόρος» των 1000 ευρώ σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία, όπως ακούστηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Αντίθετοι στην κατάργηση των αφορολογήτων ορίων οι πολίτες

ΔΝΤ: Άμεση κατάργηση του αφορολόγητου

Κομισιόν: Στο «μικροσκόπιο» οι φοροαπαλλαγές των Ελλήνων εφοπλιστών