ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Τον Ζορπίδη «δείχνει» για υπεξαίρεση η οικ. επιθεωρήτρια

Θεσσαλονίκη: Τον Ζορπίδη «δείχνει» για υπεξαίρεση η οικ. επιθεωρήτρια

Σαφείς αιχμές για εμπλοκή του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών Μιχάλη Ζορπίδη, στο καταγγελλόμενο σκάνδαλο υπεξαίρεσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, άφησε η οικονομική επιθεωρήτρια, Αναστασία Τσεμπερά, κληθείσα να απαντήσει στις ερωτήσεις των υπερασπιστών του.

Καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, όπου για 7η μέρα εκδικάζεται η πολύκροτη υπόθεση της «μαύρης τρύπας» των 51,4 εκατ. ευρώ στα ταμεία του κεντρικού δήμου, η κ. Τσεμπερά αναφέρθηκε στις ευθύνες τού άλλοτε αντιδημάρχου Οικονομικών.

Όπως κατέθεσε η κ. Τσεμπερά, κατά τη διάρκεια της 8μηνης θητείας του στην αντιδημαρχία Οικονομικών, ο κ. Ζορπίδης υπέγραψε δύο ειδικές εντολές, ενώ ισχυρίστηκε ότι κάλυπτε τον τότε υπάλληλο της ταμειακής υπηρεσίας στο Δήμο, Παναγιώτη Σαξώνη. «Γνώριζε ότι ο Σαξώνης έπαιρνε πολλά μετρητά. Κάλυψε με τις υπογραφές του τα πλαστά παραστατικά του Σαξώνη. Όφειλε να γνωρίζει στο πλαίσιο των υπηρεσιακών του καθηκόντων αυτά που υπέγραφε. Για τον Ζορπίδη ισχύει ότι για τους άλλους αντιδημάρχους: αναμείχθηκαν στη διαχείριση των ταμείων του Σαξώνη. Γνώριζαν από τη θέση τους ότι οι κρατήσεις υπέρ τρίτων είχαν εισπραχθεί. Διευκόλυνε την αλυσίδα της υπεξαίρεσης», είπε η οικονομική επιθεωρήτρια.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για «ύποπτες κινήσεις» χρηματικών ποσών στους λογαριασμούς του κ. Ζορπίδη, οι συνήγοροί του προσκόμισαν στοιχεία, προκειμένου να καταδείξουν ότι τα διακινηθέντα χρήματα στους προσωπικούς λογαριασμούς του πελάτη τους, ήταν χρήματα της εταιρίας του.

Εξάλλου, οι δικηγόροι αμφισβήτησαν την έρευνα της κ. Τσεμπερά, ως προς το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ που βρέθηκε στους λογαριασμούς του κ. Ζορπίδη και που σύμφωνα με το πόρισμα τής επιθεωρήτριας δεν δικαιολογούνται με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά του.

Να σημειωθεί, ότι για την υπόθεση της υπεξαίρεσης κατηγορούνται ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος, τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών, ο πρώην γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, καθώς και 13 υπάλληλοι οικονομικών υπηρεσιών του δήμου, μεταξύ αυτών ο Παναγιώτης Σαξώνης.