ΕΛΛΑΔΑ

Κινδυνεύουν λόγω ελλείψεων τα σχολεία ειδικής αγωγής

Κινδυνεύουν λόγω ελλείψεων τα σχολεία ειδικής αγωγής

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε εδώ κι ένα μήνα για τα σχολεία ειδικής αγωγής, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση στις ελλείψεις προσωπικού.

Η αδυναμία μεταφοράς των μαθητών με ειδικές ανάγκες από και προς τα σχολεία, οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, οδηγούν στο κλείσιμο σχολικών μονάδων και στην ελλιπή μόρφωση των παιδιών.

Τα προβλήματα αυτά καταγγέλλουν οι γονείς των μαθητών, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, σύστησαν το Δίκτυο Ειδικών Σχολείων Αττικής, μια εθελοντική οργάνωση για την καταγραφή και προώθηση των προβλημάτων των σχολείων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων, το 30% των σχολείων ειδικής αγωγής στην Αττική δεν μπορούν να μεταφέρουν τους μαθητές με ειδικές ανάγκες από και προς τα σχολεία, ενώ λόγω της κατάστασης αυτής το 80% των μαθητών δεν πηγαίνουν καθόλου ή πηγαίνουν περιστασιακά στο σχολείο.

Μόλις πριν από δύο ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την κατάθεση σχεδίου νόμου για τη μεταφορά της αρμοδιότητας της μεταφοράς των μαθητών και πάλι στις Περιφέρειες.

Από την πλευρά τους πάντως οι γονείς του Δικτύου προβλέπουν ότι και πάλι το πρόβλημα δε θα λυθεί, καθώς εκκρεμεί το ζήτημα της πληρωμής των χρεών, που σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών ανήλθαν τον Αύγουστο σε 140 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών έρχεται να προστεθεί στις σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό, ειδικό και βοηθητικό προσωπικό (λόγω των μειωμένων προσλήψεων), καθώς και σε υλικοτεχνική υποδομή που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα ειδικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Σημαντικές είναι και οι ελλείψεις στις δομές παράλληλης στήριξης παιδιών με ειδικές ανάγκες στα γενικά σχολεία.