ΕΛΛΑΔΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ο φόρος… εμπόδιο στη διανομή

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ο φόρος… εμπόδιο στη διανομή

Κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών με τους πρατηριούχους οι οποίοι ζητούν να μην αυξηθεί ο φόρος του πετρελαίου

Στην εξίσωση των φόρων για το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης αντιδρούν οι πρατηριούχοι αντιδρώντας με «εμπάργκο» στις παραδόσεις του πετρελαίου θέρμανσης.

Παράλληλα ζητούν να εγκατασταθούν συστήματα εισροών - εκροών όγκου καυσίμων, όχι μόνο στα πρατήρια, αλλά και σε όλα τα στάδια της αλυσίδας διακίνησης καυσίμων.

Σήμερα στις 12:00 είναι το κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους πρατηριούχους κατόπιν δικούς τους αιτήματος.

Η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά σήμερα επισήμως αλλά οι επαγγελματίες ζητούν να μην αυξηθεί ο φόρος ώστε ούτε οι πολίτες να επιβαρυνθούν ούτε να μπει "λουκέτο" σε πρατήρια.

Το υπουργείο κατέθεσε σχετική τροπολογία στη Βουλή την Παρασκευή, η οποία προβλέπει εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, από 60 ευρώ που ήταν για το θέρμανσης και 412 για το κίνησης. Αυτό σημαίνει ότι το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να κυμανθεί στο 1,35 με 1,40 ευρώ το λίτρο, περίπου 40% ακριβότερο από πέρυσι, ενώ το ντίζελ κίνησης προβλέπεται να μειωθεί περίπου 10 λεπτά το λίτρο.

Με κλείσιμο των συνόρων απειλούν οι φορείς στη Φλώρινα

Σε κλείσιμο των συνόρων, των οδικών αξόνων της περιοχής, της αγοράς και των υπηρεσιών της Φλώρινας προτίθενται να προχωρήσουν οι φορείς του τόπου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα ξεκινά επίσημα η διανομή οι βενζινοπώλες της Φλώρινας δεν πρόκειται να προμηθευτούν ούτε να διανείμουν πετρέλαιο, στο πλαίσιο μιας αρχικής κινητοποίησης.

Την Τετάρτη οι φορείς του τόπου, επιμελητήρια, επαγγελματίες, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, τοπικοί σύλλογοι θα συναποφασίσουν σε σύσκεψη, τη μορφή των κινητοποιήσεών τους.

Διαβάστε επίσης:

Φλώρινα: Ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις για το πετρέλαιο