ΕΛΛΑΔΑ

Κατά της δραστικής ουσίας και οι Ευρωπαίοι φαρμακοβιομήχανοι!

Κατά της δραστικής ουσίας και οι Ευρωπαίοι φαρμακοβιομήχανοι!

Με επιστολή του στον υπουργό Υγείας ο πρόεδρος του EFPIA, Richard Bergström επισημαίνει τους κινδύνους της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία και ζητά να ανακληθεί το μέτρο

Την ανάκληση του άρθρου του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη Βουλή και αναφέρεται στην υποχρεωτική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία ζητά ο ευρωπαϊκός φορέας των φαρμακοβιομηχανιών.

Σε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο και στον Υφυπουργό, Μάριο Σαλμά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations – EFPIA), Richard Bergström, τονίζει ότι η εφαρμογή του μέτρου είναι περιττή στην Ελλάδα.

Μάλιστα, ο κ. Bergström αναφέρεται αναλυτικά στις επιπτώσεις από τη ρύθμιση που ψήφισε η Βουλή και υπογραμμίζει ότι «δεν θα εξοικονομήσει κονδύλια για την κυβέρνηση, αλλά αντίθετα θα δυσκολέψει τη ζωή των ασθενών τη στιγμή που η κοινωνική συνοχή είναι το πρωτεύον ζήτημα».

Παράλληλα, στην επιστολή γίνεται λόγος και για τις δραματικές συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του μέτρου στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία: «Οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων θα χάσουν πολλά περισσότερα από τους άλλους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο κ. Bergström υπαινίσσεται ευθέως ότι το συγκεκριμένο μοντέλο που επέλεξε να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι παρωχημένο, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις στρέφονται σε άλλες λύσεις (όπως η διενέργεια διαγωνισμών), προφανώς πιο αποτελεσματικές, για να ευνοήσουν τον ανταγωνισμό στη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά φαρμάκων και, άρα, να επιτύχουν τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

"Λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα για το σύστημα διαμόρφωσης των τιμών των off-patent σκευασμάτων με βάση τις τιμές αναφοράς, η εισαγωγή της υποχρεωτικής συνταγογράφησης δραστικής μοιάζει ως ένας περιττός περισπασμός από τις πιο απαραίτητες προσπάθειες στην ορθολογική συνταγογράφηση, τον έλεγχο του όγκου και την καταπολέμηση της απάτης στο πεδίο της αποζημίωσης", τονίζει χαρακτηριστικά η επιστολή.

«Η εισαγωγή της υποχρεωτικής συνταγογράφησης της δραστικής είναι περιττή. Σας καλώ να αναβάλετε την εφαρμογή της ρύθμισης μέχρι να έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε», καταλήγει η ο κ. Bergström που ζητά να συναντηθεί άμεσα με την πολιτική ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Υγείας.