ΕΛΛΑΔΑ

Η ΔΕΗ δεν μπορεί να κόψει το ρεύμα

Η ΔΕΗ δεν μπορεί να κόψει το ρεύμα

Κανονικά και με τη... βούλα του Αρείου Πάγου θα συνεχίσει η ΔΕΗ να εισπράττει το ειδικό τέλος ακινήτων. Ωστόσο, η Επιχείρηση απαγορεύεται να κόψει το ρεύμα σε όποιον πολίτη δεν έχει πληρώσει το χαράτσι. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πληρώσει σε κάθε καταναλωτή για κάθε ημέρα διακοπής το ποσό των 300 ευρώ.

Αυτό θα ισχύει μέχρι τις 22 Μαρτίου 2013, οπότε και θα συζητηθεί η κύρια προσφυγή (αίτηση αναίρεσης) του Δημοσίου, το οποίο εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ο Άρειος Πάγος έκανε τελικά δεκτή την αίτηση αναστολής του Δημοσίου παρά την προηγηθείσα απόφαση που «πάγωσε» προσωρινά την είσπραξη του τέλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκεπτικό της απόφασής του οι Αρεοπαγίτες κάνουν δεκτούς τους ισχυρισμούς του Δημοσίου, ωστόσο, όπως και το ΣτΕ δέχονται ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διακόπτει το ρεύμα όταν αδυνατεί ο καταναλωτής να πληρώσει το χαράτσι, καθώς αυτό θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη βλάβη στα νοικοκυριά.

To σκεπτικό των αρεοπαγιτών

Ειδικότερα, το Τριμελές Συμβούλιο του Αρείου Πάγου (πρόεδρος ο αρεοπαγίτης Παναγιώτης Ρουμπής και μέλη οι αρεοπαγίτες Γεώργιος Σακκάς και Δήμητρα Υφαντή), με την υπ’ αριθμ. 227/2012 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του κ. Στουρνάρα και ανέστειλαν εν μέρει την επίμαχη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που απαγόρευε στη ΔΕΗ να εισπράττει το χαράτσι μέσω των λογαριασμών του ρεύματος.

Οι τρεις αρεοπαγίτες έκριναν ότι από την εφαρμογή της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου με την οποία η ΔΕΗ υποχρεώνεται να δέχεται την καταβολή από τους καταναλωτές του αντιτίμου των λογαριασμών που εκδίδει, «αφαιρουμένου του αναγραφόμενου ποσού του τέλους ηλεκτροδότησης που επιβλήθηκε με το άρθρο 53 Ν. 4021/2011 θα προκύψει κίνδυνος βλάβης για το Ελληνικό Δημόσιο ως αληθινό δικαιούχο και τη ΔΕΗ ΑΕ ως μη δικαιούχο διάδικο, η αποκατάσταση της οποίας δεν θα είναι ευχερής, αφού με την μη άμεση απόδοση του ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ τόσο για το 2012 όσο και για το 2013».

Αντίθετα, οι ανώτατοι δικαστές δεν ανέστειλαν την πρωτόδικη απόφαση κατά το σκέλος εκείνο που υποχρεώνει τη ΔΕΗ «να μην διακόπτει την παροχή του ρεύματος στους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το τέλος ηλεκτροδότησης που επιβλήθηκε με το άρθρο 53 του Ν. 4021/2011» σε διαφορετική περίπτωση απειλείται με χρηματική ποινή. Δηλαδή, εάν η ΔΕΗ προβεί σε διακοπή του ρεύματος, τότε υποχρεούται, ως ποινική ρήτρα, να καταβάλει σε κάθε καταναλωτή για κάθε ημέρα διακοπής το ποσό των 300 ευρώ, όπως προβλέπει η πρωτόδική απόφαση.

Διαβάστε επίσης:

Αγανακτισμένοι οι πολίτες με τους χειρισμούς Στουρνάρα για το χαράτσι