ΕΛΛΑΔΑ

Επιδρομές στα πάρκα της Ξάνθης για καυσόξυλα

Επιδρομές στα πάρκα της Ξάνθης για καυσόξυλα

Ένα, ένα άρχισαν να εξαφανίζονται τα δέντρα που βρίσκονται παραπλεύρως του ποταμού Κοσύνθου στην Ξάνθη στο ύψος του Λιμνίου, λίγα μόλις μέτρα από το κέντρο της πόλης.

Στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν καυσόξυλα άγνωστοι προχώρησαν στην μερική αποψίλωση του δάσους που βρίσκεται στην περιοχή του Λιμνίου, κόβοντας δέντρα και μεγάλα κλαδιά τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούν για να ζεσταθούν. Πρόκειται για περίπου 10-15 δέντρα τα οποία έχουν κοπεί πλήρως καθώς και πλήθος άλλων από τα οποία έχουν αφαιρεθεί τμήματα, χωρίς φυσικά να υπάρχει σχετική προέγκριση από το Δασαρχείο, όπως εξηγεί στο ThrakiToday.com ο δασάρχης Ξάνθης.

Παρά το γεγονός πως σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να πραγματοποιούν επιδρομές σε δάση, συγκεκριμένες ημέρες και ώρες της εβδομάδας, και να αφαιρούν από αυτά κλαδιά και ξερά ξύλα, φαίνεται πως η ανάγκη για καυσόξυλα και κατ’ επέκταση θέρμανση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από κάτι τέτοιο με το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας να βρίσκεται σε έξαρση.

Από την πλευρά του το Δασαρχείο Ξάνθης καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, με εντατικούς ελέγχους, για την αντιμετώπιση του φαινομένου το οποίο ωστόσο όπως φαίνεται έφτασε και εντός των τειχών του αστικού ιστού της Ξάνθης, με το πρώτο θύμα του την περιοχή του Λιμνίου.

Είναι γεγονός ωστόσο ότι στο σύνολό τους οι κάτοικοι της περιοχής έχουν στραφεί στη χρήση σομπών και τζακιών για τη θέρμανσή του, με το πετρέλαιο θέρμανσης να καταγράφει πτώση 80% στην περιοχή συγκριτικά με πέρσι. Παράλληλα, πολλοί είναι αυτοί που έχουν στραφεί στη χρήση ηλεκτρικών σωμάτων, με το δίκτυο της ΔΕΗ να μην μπορεί τις περισσότερες φορές να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα αυτό να καταρρέει αρκετά συχνά.