ΕΛΛΑΔΑ

Πάρτυ με το ναυτιλιακό πετρέλαιο, εκατομμύρια στις τσέπες «ολίγων»

Πάρτυ με το ναυτιλιακό πετρέλαιο, εκατομμύρια στις τσέπες «ολίγων»

Μεγάλα ερωτηματικά για την άστοχη πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα του πετρελαίου θέρμανσης εγείρουν τα μεγέθη. Εκτός από την εξαθλίωση της κοινωνίας και την μόλυνση από την ανεξέλεγκτη καύση για θέρμανση, ένα "περίεργο" στοιχείο έρχεται στην επιφάνεια.

Αυτό της έκρηξης λαθρεμπορίου του ναυτιλιακού πετρελαίου.

Τα μεγέθη λοιπόν δεν δικαίωσαν την πολιτική, τα ταμεία δεν γεμισαν, ούτε όμως σταμάτησε το λαθρεμπόριο. Αντίθετα, συνεχίζεται σε ένα πιο σκληρό "καρτέλ", σε στενότερο κύκλο, με τα ίδια θύματα: Τους πολίτες και τα δημόσια ταμεία.

Τα κέρδη των λαθρεμπόρων τεράστια. Το ναυτιλιακό πετρέλαιο είναι αφορολόγητο και πωλείται προς 0,6 - 0,72 το λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι οι λαθρέμποροι κερδίζουν ακόμα και 100% σε κάθε συναλλαγή.

Οι απορίες μεγαλώνουν, όταν αυτή η δραστηριότητα μπορεί να γίνει εύκολα ελέγξιμη από το κράτος, σε αντίθεση με το "παραδοσιακό" λαθρεμπόριο όπου το πετρέλαιο θέρμανσης βαπτιζόταν κίνησης μέσα σε μία νύχτα.

Εδώ οι πηγές εκροής είναι συγκεκριμένες. Τα πλοία άλλωστε, είναι απείρως λιγότερα από τους καυστήρες θερμανσης. Ή μήπως κάποιοι υψηλά ιστάμενοι δεν το γνωρίζουν;