ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από το όριο συναγερμού οι ποταμοί στον Έβρο - Κλειστά τα σχολεία

Πάνω από το όριο συναγερμού οι ποταμοί στον Έβρο - Κλειστά τα σχολεία

Σε αυξημένη ετοιμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται η πολιτική προστασία και οι υπόλοιπες τεχνικές υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Έβρου και των Δήμων, καθώς για δεύτερη ημέρα το ύψος της στάθμης των ποταμών ξεπερνά το όριο συναγερμού αντοχής των αναχωμάτων.

Οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών είχαν ως συνέπεια την υπερχείλιση των δύο μεγάλων φραγμάτων της Βουλγαρίας (Στουντέν Κλάντενετς και Ιβαΐλοβγκραντ) και τη διοχέτευση μεγάλου όγκου νερού στην ελληνική κοίτη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις στον σταθμό των Κομάρων, το ύψος του νερού μετρήθηκε στα 5,50 μ., δηλαδή 30 εκ. πάνω από το όριο συναγερμού, στο Πύθιο η στάθμη άγγιξε το όριο συναγερμού, που είναι τα 5,70 μ., ενώ στο Πέταλο ξεπέρασε το όριο επιφυλακής, δηλαδή τα 5,60 μέτρα.

Λόγω των βροχοπτώσεων και της μη σωστής λειτουργίας των αντλιοστασίων, προκλήθηκαν πλημμύρες σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον κάμπο του Τυχερού Έβρου, καθώς και σε άλλες παρέμβριες περιοχές.

Την ίδια ώρα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης, στο επαρχιακό δίκτυο του βόρειου Έβρου (Ορεστιάδα, Διδυμότειχο) απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ στο εθνικό δίκτυο η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Όσον αφορά τα σχολεία, όπως έγινε γνωστό δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα, στους Δήμους Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος καθώς και στις Φέρες. «Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, ενημερώσαμε τους κατοίκους, δεν δημιουργούμε πανικό ούτε εφησυχάζουμε, προσπαθούμε όσο μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση». Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Άρης Γιαννακίδης την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο λόγω της συνεχιζόμενης βροχόπτωσης και της υπερχείλισης φραγμάτων στη γειτονική Βουλγαρία.

Ήδη η πολιτική προστασία και οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Έβρου βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, καθώς η στάθμη των ποταμών ξεπερνά το όριο συναγερμού αντοχής των αναχωμάτων.

Πηγή: thrakitoday.com