ΕΛΛΑΔΑ

Ήλιος:Εξαγοράσιμες ποινές για τα 121 θύματα του μοιραίου αεροσκάφους

Ήλιος:Εξαγοράσιμες ποινές για τα 121 θύματα του μοιραίου αεροσκάφους

Σε εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης καταδικάστηκαν τελικά τρεις από τους τέσσερις κατηγορουμένους για την αεροπορική τραγωδία στο Γραμματικό με 121 θύματα του μοιραίου αεροσκάφους της «Ήλιος» στις 14 Αυγούστου του 2005.

Ύστερα από 8 χρόνια το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας επικύρωσε ουσιαστικά την πρωτόδικη απόφαση και καταδίκασε τους Δημήτρη Πανταζή, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Κικκίδη, Διευθυντή Πτητικών Επιχειρήσεων και το Γιάνκο Στοϊμένοφ, Αρχιπιλότο της εταιρείας για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή σε ποινές φυλάκισης 123 ετών, τον καθένα, εκ των οποίων ωστόσο εκτιτέα είναι μόνο τα 10 χρόνια, ενώ μετά την αναγνώριση στους κατηγορουμένους του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου, η ποινή τους μετατράπηκε σε εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα.

Έτσι ο καθένας από τους τρεις καταδικασθέντες υπολογίζεται ότι θα πρέπει να καταβάλλει περίπου 80.000 ευρώ για τη μετατροπή της ποινής του, όπως προβλέπει ο προσφάτως νόμος που δίνει το δικαίωμα εξαγοράς σε ποινές έως 10 χρόνια, εφόσον τους έχει αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Αντίθετα, το δικαστήριο αθώωσε το μηχανικό Άλαν Ίργουϊν που είχε ελέγξει το μοιραίο αεροσκάφος την ημέρα της μοιραίας πτήσης και ο οποίος επίσης είχε κριθεί ένοχος πρωτοδίκως από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

Η υπόθεση της αεροπορικής τραγωδίας του «Ήλιος» θα εκδικαστεί πάντως εκ νέου στην Κύπρο, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επί της έφεσης που άσκησε ο γενικός εισαγγελέας κατά της αθωωτικής απόφασης των στελεχών της αεροπορικής εταιρείας, από το πρωτόδικο δικαστήριο.