ΕΛΛΑΔΑ

Το γερμανικό παιδομάζωμα απομυζεί την Ελλάδα

Το γερμανικό παιδομάζωμα απομυζεί την Ελλάδα

Οι καλύτεροι Έλληνες επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό με τη Γερμανία κυρίαρχο προορισμό.

Τον ερχομό της πολυπόθητης ανάπτυξης ανακοινώνει καθημερινά η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο στα στατιστικά στοιχεία είναι αφοπλιστικά. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Λόη Λαμπριανίδη, περισσότεροι από 120.000 Έλληνες επιστήμονες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Λαμπριανίδης, ο οποίος παρακολουθεί το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων, τονίζει πως στα τέλη του 2010, το 10% του επιστημονικού δυναμικού της χώρας βρίσκονταν στο εξωτερικό ενώ σήμερα, περισσότεροι από 300.000 επιστήμονες και ειδικοί είναι έτοιμοι να αναζητήσουν το επαγγελματικό τους μέλλον εκτός Ελλάδας.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα μόνο η Γερμανία, περισσότεροι από 35.000 Έλληνες ειδικευμένοι εγκαταστάθηκαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια ενώ αναμένεται να προστεθούν άλλοι 25.000 μέχρι το 2015.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιάννης Κουζής μάλιστα, τονίζει πως το Βερολίνο απομυζεί τον ευρωπαϊκό Νότο κερδίζοντας εξειδικευμένους επιστήμονες έναντι ελάχιστου κόστους. Την ίδια ώρα, χώρες σαν την Ελλάδα, πληρώνουν κατά μέσο όρο περισσότερα από 84.000 ευρώ για την κατάρτιση ενός γιατρού, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα με την ολοκλήρωση των σπουδών του θα μεταναστεύσει στη Γερμανία προκειμένου να κάνει την ειδικότητά του όπου πιθανότατα θα μείνει και να εργαστεί.