ΕΛΛΑΔΑ

Νέα συνάντηση αύριο των κοινωνικών εταίρων για τις συμβάσεις εργασίας

Νέα συνάντηση αύριο των κοινωνικών εταίρων για τις συμβάσεις εργασίας

Συναντώνται εκ νέου αύριο το πρωί στις 10, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και η ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την υπογραφή νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την παραμονή της λήξης της μετενέργειας της ισχύουσας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και περίπου 45 κλαδικών συμβάσεων.

Η συνάντηση θα γίνει στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Μητροπόλεως 42, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για μια σειρά θεσμικά ζητήματα, όπως η διατήρηση του επιδόματος γάμου, αν και έχουν διατυπωθεί διαφορετικές προσεγγίσεις. Διαφωνίες υπάρχουν, σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, για το εάν θα αποτελεί ποσοστό επί του μισθού ή θα πρόκειται για ένα σταθερό ποσό, καθώς και για το εάν θα καταβάλλεται στον έναν ή και στους δυο συζύγους.

Στο μεταξύ, σήμερα συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ και αποφάσισε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Ακόμα, ζητά από τους εργοδοτικούς φορείς (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και τον ΣΕΒ) να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στην εργατική τάξη και τον ελληνικό λαό, και να υπογράψουν την ΕΓΣΣΕ ώστε οι εργαζόμενοι να κατοχυρώσουν ό,τι δεν κατήργησαν με νόμους οι κυβερνήσεις.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα γάμου, στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ αναφέρεται ότι «μετά την άρνηση των εργοδοτών οι οποίοι οχυρωμένοι πίσω από τη νομοθετική ναρκοθέτηση του θεσμού της ΕΓΣΣΕ αρνούνται να συζητήσουν οποιοδήποτε ζήτημα οικονομικού περιεχομένου, η διασφάλιση του επιδόματος γάμου, ενός επιδόματος με ευρύτερη κοινωνική διάσταση και μιας σειράς θεσμικών αλλά βασικών δικαιωμάτων θα αποτελέσουν το διεκδικητικό πλαίσιο της Συνομοσπονδίας στην αυριανή νέα διαπραγμάτευση».

Τέλος, η ΓΣΕΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση τρίωρης στάσης εργασίας (12.00-15.00) την Πέμπτη 16/5/2013 και συλλαλητήριο στις 12.30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος από κοινού με την ΑΔΕΔΥ, «ώστε» όπως αναφέρει «να σταλεί ξεκάθαρη απάντηση στις δημοκρατικές εκτροπές «ποινικοποίησης της σκέψης για απεργία»».