ΕΛΛΑΔΑ

Φορτίο με παράνομα κλιματιστικά εντοπίστηκε στο λιμάνι του Πειραιά

Φορτίο με παράνομα κλιματιστικά εντοπίστηκε στο λιμάνι του Πειραιά

Απαγορευμένης και παλαιάς τεχνολογίας κλιματιστικά, που δεν πληρούν τις τρέχουσες από την Ευρωπαϊκή Ένωση τεχνικές προδιαγραφές, προορίζονταν να διοχετευτούν στην ελληνική αγορά.

Το πρωί της περασμένης Τρίτης, 25 Ιουνίου 2013, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Ε΄ Τελωνείου Πειραιά στο Κερατσίνι, μαζί με άντρες της Δίωξης Τελωνείων και των ΕΛ.Υ.Τ (Ελεγκτικές Υπηρεσίες Τελωνείων), εντόπισαν κατόπιν δειγματοληπτικού ελέγχου που διενήργησαν σε κοντέινερ που έφεραν μεγάλο φορτίο κλιματιστικών από την Κίνα, συσκευές κλιματισμού που δεν πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές που τίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, το εν λόγω φορτίο που εντοπίστηκε, το οποίο μάλιστα φέρεται να αποτελεί μέρος μόνο μεγαλύτερης παραγγελίας με προορισμό την Ελλάδα, αποτελείτο από παράνομες συσκευές κλιματισμού παλαιότερης και ξεπερασμένης τεχνολογίας, η διακίνηση των οποίων απαγορεύεται πλέον εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους αρμόδιους φορείς, εισαγωγέας του συγκεκριμένου φορτίου από την Κίνα είναι εταιρεία της Βορείου Ελλάδας, αντιπρόσωπος κινεζικού κολοσσού παραγωγής συσκευών κλιματισμού. H εν λόγω επιχείρηση, όπως αποδεικνύεται, προέβη σε αθρόα εισαγωγή κλιματιστικών απαγορευμένης πλέον τεχνολογίας, που δεν συνάδει με τις προδιαγραφές που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σήμανση CE και ευρύτερα την εμπορία των συσκευών κλιματισμού εντός κράτους μέλους της ΕΕ ως προϊόντων εισαγόμενων από τρίτες χώρες, τα οποία κλιματιστικά σκόπευε συνακόλουθα να διοχετεύσει στα ελληνικά νοικοκυριά, τουριστικά καταλύματα και καταστήματα.

Ειδικότερα, ως προς την νομοθετική πρόβλεψη και απαγόρευση, σύμφωνα με τον Κανονισμό 206/2012 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της Οδηγίας 2009/125/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού κλιματιστικών και ανεμιστήρων δροσισμού, απαγορεύεται από την 1η Ιανουαρίου του 2013 η πώληση συσκευών που δεν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια υψηλών αποδόσεων και χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος.

Στην ουσία, με την συγκεκριμένη πρακτική και μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού που τίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση δρομολογούνταν η ενεργοποίηση μιας οικολογικής «βόμβας», οι συνέπειες της οποίας θα ήταν ανυπολόγιστες για το περιβάλλον μας.

Εν μέσω του καλοκαιριού και των υψηλότατων θερμοκρασιών που αναμένονται ήδη από τον μήνα Ιούλιο σε ολόκληρη τη χώρα και δεδομένου ότι λόγω της οικονομικής κρίσης το μέσο ελληνικό νοικοκυριό και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να προβούν στην αγορά κλιματιστικών, η εν λόγω επιχείρηση αποσκοπώντας προφανώς στο ευκαιριακό κέρδος και εκμεταλλευόμενη την τρέχουσα χρονική συγκυρία και τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες της αγοράς, δρομολόγησε την εισαγωγή και εν συνεχεία προμήθεια στην αγορά κλιματιστικών ξεπερασμένης τεχνολογίας –που ρητά απαγορεύεται η διάθεση τους πλέον στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη ΕΕ, σύμφωνα με τον οικολογικό σχεδιασμό- σε πολύ χαμηλές τιμές, αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις της χρήσης της συγκεκριμένης τεχνολογίας κλιματιστικών στο περιβάλλον. Για την ακρίβεια, προτίμησε να εισάγει στην Ελλάδα ακατάλληλα και παράνομα προϊόντα και να κερδοσκοπήσει από το να συμβαδίσει με τους ισχύοντες κανονισμούς, που επιβάλλουν πλέον τη χρήση συγκεκριμένης τεχνολογίας συσκευών κλιματισμού.

Το οικολογικό αυτό έγκλημα απετράπη την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή εν τη γενέσει του χάριν στις έγκαιρες και αποτελεσματικές ενέργειες των τελωνειακών και της Δίωξης Τελωνείων. Ειδικότερα, τα κοντέινερ που εντοπίστηκαν φέροντα το παράνομο φορτίο από την Κίνα, αφού εκτελωνίσθηκαν, μεταφέρθηκαν άμεσα σε τελωνειακή αποθήκη στον Ασπρόπυργο προς φύλαξη, μέχρι να αποφασιστεί κατόπιν των προβλεπόμενων ελέγχων στα προϊόντα, ποια θα είναι η τύχη τους.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, πως από την 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής, τα κριτήρια για την εμπορία συσκευών κλιματισμού εντός της Ε.Ε. θα γίνουν ακόμη πιο αυστηρά, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τις 30TWh που ήταν το 2005 στις 11TWh το 2020. Πρακτικά, μόνο οι συσκευές που χρησιμοποιούν συμπιεστή μεταβαλλόμενης συχνότητας (τη γνωστή τεχνολογία Inverter) ικανοποιούν πλήρως τις κείμενες προδιαγραφές. Ο Κανονισμός δεν ισχύει για τις ήδη εγκατεστημένες συσκευές, αλλά η Ε.Ε. φιλοδοξεί ότι με την σταδιακή αντικατάστασή τους με καινούργιες, «οικολογικής» τεχνολογίας, η κατανάλωση θα μειωθεί σε λιγότερη από τη μισή.

Δυστυχώς, κρίνοντας από τα γεγονότα που προεκτέθηκαν, στην Ελλάδα πάντα θα υπάρχουν επιτήδειοι που αδιαφορούν για τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, αποσκοπώντας στο ευκαιριακό κέρδος κατά παράβαση των κείμενων νομοθετικών προβλέψεων τις σχετικής αγοράς στην οποία δραστηριοποιούνται. Ως εκ τούτου, σπουδαιότατης και καίριας σημασίας κρίνεται το έργο των ελεγκτικών τελωνιακών αρχών, οι υπάλληλοι των οποίων, στην προκειμένη περίπτωση, δρώντας άμεσα και αποτελεσματικά εντόπισαν το παράνομο φορτίο που είχε εισαχθεί από την Κίνα, αποτρέποντας την τελευταία στιγμή την παράνομη διοχέτευση των κλιματιστικών αυτών πεπερασμένης και παράνομης τεχνολογίας στην ελληνική αγορά.