ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια στις εγκαταστάσεις της «Δωδώνη» στα Ιωάννινα

Επεισόδια στις εγκαταστάσεις της «Δωδώνη» στα Ιωάννινα

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» στα Ιωάννινα όταν κτηνοτρόφοι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το εργοστάσιο επιχείρησαν να εισβάλουν στο εσωτερικό.

Δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν τους διαδηλωτές - κτηνοτρόφους κάνοντας χρήση χημικών και σπρώχνοντας με τις ασπίδες.

Όλα ξεκίνησαν όταν εκατοντάδες κτηνοτρόφοι από την Ήπειρο, που συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί έξω από το εργοστάσιο -διεκδικώντας να εξοφληθούν για το γάλα που έχουν παραδώσει- έσπασαν την κεντρική πύλη και προσπάθησαν να εισβάλουν στο χώρο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας τους ενημέρωσε πως δέσμευση της εταιρείας είναι ο μήνας Απρίλιος να εξοφληθεί τον Αύγουστο και ο Μάιος τον Σεπτέμβριο.

Όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί, παραμένουν για τέσσερις μήνες απλήρωτο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν από μία εβδομάδα ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Απαιτούμε μέχρι την Τετάρτη 24/7 την εξόφληση ΟΛΩΝ των παραγωγών για το γάλα που έχουν παραδώσει μέχρι σήμερα. Απαιτούμε τις προκαταβολές και την εκκαθάριση όπως γίνονταν από το 1963 μέχρι και την ιδιωτικοποίηση της “Δωδώνης”».

Η «Δωδώνη» είναι η πρώτη ελεγχόμενη από το Δημόσιο επιχείρηση, που ιδιωτικοποιήθηκε. Το πλειοψηφικό πακέτο της ανήκε στη Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας και πέρασε ύστερα από διαγωνισμό σε ξένους επενδυτές.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της για το επίμαχο ζήτημα η «Δωδώνη», μεταξύ άλλων, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Εξ αρχής δηλώσαμε και δεσμευτήκαμε ότι κανείς παραγωγός - συνεργάτης μας δεν πρόκειται να χάσει ούτε ένα ευρώ. Εξηγήσαμε με σαφήνεια και καθαρότητα, ότι οι καθυστερήσεις πληρωμών προς τους κομιστές γάλακτος, οφείλονται αποκλειστικά στην έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της καθυστέρησης στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων πελατών μας προς τη “Δωδώνη”. Ως διοίκηση, καταβάλλουμε επίσης κάθε προσπάθεια, ώστε να αρθούν και τα εμπόδια που υπάρχουν από τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να καταβάλλουμε τα οφειλόμενα προς τους παραγωγούς μας».