ΕΛΛΑΔΑ

Τσιγάρα μέσα σε... ψάρια

Τσιγάρα μέσα σε... ψάρια

Μάστιγα για την Ελλάδα και την υγεία των χιλιάδων καπνιστών έχει γίνει η κυκλοφορία χιλιάδων τσιγάρων με σκουπίδια και κατάλοιπα καπνοβιομηχανιών και του χύμα καπνού από διάφορα καπνοχώραφα της επικράτειας, καθώς και οι χιλιάδες «ντάνες» καπνού χύμα που φέρνουν βαπόρια λαθραία από Κίνα και Αφρική.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Πνευμονολόγοι και καρδιολόγοι των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας περιγράφουν ήδη μία πυρηνική βόμβα για την υγεία των Ελλήνων καπνιστών, καθώς στα λαθραία τσιγάρα καταγράφηκε υπέρβαση των νόμιμα αποδεκτών τιμών σε μονοξείδιο του άνθρακα μέχρι και 100%, πίσσα 70% και νικοτίνη 40%.

Το ελληνικό δημόσιο χάνει κάθε χρόνο έσοδα 1 δισ. ευρώ περίπου από τη διακίνηση των λαθραίων τσιγάρων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Γ. Σούρλας στον Οικονομικό Εισαγγελέα, από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνικών προϊόντων χάνεται 1 δισ. ευρώ περίπου, ποσό που υπερβαίνει τα έσοδα που μπήκαν στα κρατικά ταμεία από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (που ήταν 814 εκατ. ευρώ), χρήματα που πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι για την καταπολέμηση της ανεργίας την τριετία 2011-2013 και αγγίζει το συνολικό ετήσιο έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ για το 2013, που είναι 1 δισ. ευρώ και απειλεί με λουκέτο δεκάδες κλινικές και ιατρεία του ΕΣΥ.

Κυρίαρχος του παιχνιδιού με τα λαθραία τσιγάρα και τον καπνό και «πατριάρχης» στα κυκλώματα των επικίνδυνων λαθρεμπόρων είναι παράγοντας του Πειραιά, ο οποίος είναι γνωστός για τη δράση του, αλλά πάντα κατά ένα περίεργο λόγο γλυτώνει από την τσιμπίδα του νόμου.

Πρόσφατα 1.860.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά από υπαλλήλους του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Αττικής. Ήταν κρυμμένα μέσα σε 3 εμπορευματοκιβώτια, που υποτίθεται ότι περιείχαν πλαστικά ψυγεία χειρός. Ως αποστολέας εμφανιζόταν μία εταιρεία στη Σιγκαπούρη και μόνο από αυτή την παρτίδα οι διαφυγόντες δασμοί υπολογίζονται στα 6.231.494 ευρώ. Την ίδια περίπου περίοδο εντοπίστηκαν στο λιμάνι της Πάτρας 290.400 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, που ήταν κρυμμένα μέσα σε φελιζόλ με ψάρια. Επίσης, 544.500 πακέτα λαθραίων τσιγάρων εντοπίστηκαν σε νταλίκα στα παλαιά διόδια Τεμπών και όπως διαπιστώθηκε χώρα προέλευσής τους αναφέρεται η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Οι διαφυγόντες δασμοί σε βάρος του Δημοσίου είναι 1.800.000 ευρώ.

Με το δεδομένο ότι η κυκλοφορία των λαθραίων τσιγάρων και καπνού με δηλητηριώδεις ουσίες και σκουπίδια που περιέχουν, παίρνει από μέρα σε μέρα τρομακτικές διαστάσεις, λόγω της μεγάλης διαφοράς τιμής των λαθραίων από τα νόμιμα, το ΣΔΟΕ και το υπουργείο Υγείας με εντολή του υπουργού κ. Άδωνι Γεωργιάδη έχουν κινητοποιηθεί σε μεγάλη έκταση τις τελευταίες ημέρες για να συλληφθούν οι λαθρέμποροι αλλά και να προστατευτεί η υγεία των Ελλήνων καπνιστών.

Διαβάστε επίσης:

Κυκλοφορούν τσιγάρα - βόμβες ανάμεσά μας